Andrei Gligor, ultramaratonist de performanță, a alergat recent în cursa Atacama Crossing, un traseu de 250 de kilometri în cel mai arid deșert al lumii și a reușit să termine pe locul 9. Și asta, după ce în luna august a alergat alți 250 de kilometri în cursa Fire & Ice Ultra, din Islanda, unde s-a clasat tot în primii nouă.
Cu toate acestea, împins de dorința de a face fapte bune, Andrei a mai pus încă o cărămidă la viitorul copiilor cu autism din Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată – ATCA, imediat după ce a revenit din deșert.
Alături de alți peste 150 de oameni cu suflet mare, Andrei a luat startul luna trecută la cel mai mare eveniment de alergare din București, Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon. Împreună, au reușit să strângă mii de ore de terapie pentru copiii cu autism care au atât de multă nevoie de ele.
”Am alergat pentru normalitate, pentru ca fiecare copil din centrele ATCA să poată privi spre viitor cu bucurie și încredere. Nu putem să facem toată lumea un loc mai bun, dar putem, cu siguranță, să facem lumea lor mai bună.”, spune Andrei.
Andrei a început să alerge în urmă cu 6 ani, după ce s-a refăcut în urma unei operaţii de ruptură de menisc. Până atunci nu alergase deloc. Însă a fost de ajuns să treacă linia de sosire a primului său maraton (Atena 2011) pentru a se îndrăgosti iremediabil de alergarea pe distanţe lungi. De la distanţa clasică a maratonului (42 de kilometri si 195 m) Andrei şi-a îndreptat atenţia spre curse din ce în ce mai dificile, cu sau fără diferenţă de nivel, pe teren accidentat sau pe plat, multe dintre ele de peste 100km.
“În ultimii 6 ani am alergat peste 20.000 kilometri şi am dedicat majoritatea curselor la care am participat unor cauze care îmi sunt aprope de suflet. Şi cred cu tărie că la finalul zilei nu este vorba doar despre o medalie frumoasă agăţată la gât, ci despre ceea ce poţi da înapoi comunităţii. Iar dacă în drumul meu reuşesc să inspir oamenii să-mi calce pe urme, atunci efortul meu nu va fi în zadar.”, mai spune Andrei.
Conduși de deviza lui Morgan Freeman, ”Schimbăm lumea pas cu pas, cu câte un mic act de generozitate”, Andrei, alături de George Baltă, fostul rugbist rămas paralizat în urmă cu 12 ani după un accident petrecut pe teren, Tudor Colțan, fondatorul mișcării Leadership-ul Binelui, omul de afaceri Constantin Paraschiv și mulți alții, și-au unit puterile cu același scop: participarea lor să acopere cât mai multe ore de terapie pentru copiii cu autism.
Și au reușit! 1860 de ore de terapie (93.000lei) s-au strâns în urma acestui tur de forță.
Dincolo de rezultatele în ore de terapie, maratonul a însemnat un eveniment prin care toți alergătorii au contribuit la conștientizarea autismului de către societate, iar pe termen lung copiii cu autism vor avea mai mult sprijin din partea celor din jur.
Autismul afectează 1 din 68 de copii, o incidență în continuă creștere! Un copil cu autism nu poate vorbi cu tine, nu răspunde la nume, nu este atent când îi vorbești, pare că trăiește în propria lume. Autismul îl ține captiv. Prin terapie, noi îl învățăm să vorbească, să se joace și să-și facă prieteni, să fie mai aproape de lumea noastră.
Anual, în centrele ATCA , peste 170 de copii fac primul pas spre recuperare.