Pandemia de COVID-19 a pus la grea încercare sistemul românesc medical și a scos la iveală neajunsuri mai vechi ale acestuia. Pe lângă suprasolicitarea personalului medical, majoritatea unităților sanitare s-a confruntat și cu suprasolicitarea aparaturii existente, uneori depășită sau insuficientă, dar și cu lipsa unor soluții eficiente de acces, evacuare sau securizare a spațiilor sanitare. De aici și până la declanșarea unor adevărate tragedii nu a mai fost decât un pas. Au existat, însă, și unități medicale care au înțeles că e nevoie mai mult ca oricând de investiții inteligente, în conformitate cu cele mai noi și moderne norme de siguranță și protecție pentru a reduce la minimum riscurile de contagiune și pericol. Astfel, dacă soluțiile propuse de KADRA reprezentau până nu demult reguli de bune practici, între timp acestea au devenit reguli de primă necesitate.
Siguranța pacienților şi a cadrelor medicale în caz de incendiu este de o importanţă covârșitoare. Doar un sistem complex de protecţie ce are atât o componentă pasivă, cât şi una activă poate asigura respectarea standardelor de protecţie la foc. Incendiile produse în ultimii ani în unităţile medicale din România au demonstrat gravitatea implementării unui sistem de protecţie la foc nepotrivit sau, şi mai grav, lipsa unui asemenea sistem.
Importanța căilor de evacuare eficiente
Un rol decisiv în salvarea vieţilor în caz de incendiu îl au căile de evacuare. Menţinerea acestora în condiţii de funcționare se face prin utilizarea de uşi cu protecţie la foc şi a cortinelor de protecţie la foc şi fum. De peste 20 de ani, KADRA își concentrează eforturile pentru a găsi și implementa soluţii complete de protecţie la foc pentru căile de acces. Mai mult decât atât, experții de la KADRA sunt de părere că siguranța pacienților și a personalului din spitale trebuie luată în calcul încă de la faza de proiectare a clădirilor. Așa se face că specialiștii KADRA sunt în permanentă legătură cu constructorii, arhitecții și managerii spitalelor pentru a-i informa cu privire la cele mai potrivite și moderne soluții de acces.
„Soluțiile pe care KADRA le propune sunt asemenea airbag-ului unei mașini. Când îți cumperi o mașină nu te gândești la airbag, la centuri și, în general, la siguranță. Însă ele sunt singurele care te pot salva în momentul unui incident. Astfel, în momentul declanșării unui incendiu, inundarea spațiului cu fum se petrece în mai puțin de 5 minute. De altfel, 85% din decesele survenite în cazul unui incendiu la nivel european sunt cauzate de intoxicația cu fum. Singurele care ne pot salva sunt culoarele de evacuare și eliminarea fumului din încăpere, împreună cu închiderile rezistente la foc.”, spune Andreea Strugaru, Managing Partner KADRA.
De ce sunt vitale ușile rezistente la foc
Experiența dobândită în timp arată că există o serie de măsuri care pot fi luate pentru a proteja viața celor aflați în spitale. Printre acestea se numără ușile rezistente la foc, regăsite în gama TORMED, în varianta de metal și de lemn. Pentru un mediu sigur, un spital modern (construit la standarde europene) trebuie să fie dotat cu echipament special de protecție la foc/fum în caz de incendiu. În acest fel, se previn sau se estomează pe cât posibil efectele unui incendiu, iar pacienții și cadrele medicale vor putea părăsi clădirea în siguranță.
Potrivit specialiștilor KADRA, acest „echipament special de protecție” este compus din: cortine Antifoc și Antifum (soluții gândite să prevină raspândirea focului și a fumului și să securizeze căile de evacuare pentru persoanele aflate într-o clădire în care s-a declanșat un incendiu, cortine care pot proteja atât coridoarele, cât și golurile de uși și ferestre și pot fi utilizate pentru dublarea ușilor glisante de la sălile de operații), uși rezistente la foc din metal și lemn (ușile metalice cu protecție la foc sunt cu unul sau cu două canaturi, disponibile în variante care au agrement de rezistență la foc pentru 30, 60 si 90 de minute), trapele de evacuare a fumului, automatizările pentru uși și ferestre cu rol de aport de aer, ușile automate cu sisteme break-out pentru evacuarea de urgență a persoanelor.
Portofoliul KADRA acoperă toate soluțiile de închideri rezistente la foc, evacuare persoane, evacuare gaze fierbinți (fum) necesare oricărui spital. Merită menționate aici cortinele rezistente la foc, ușile glisante și batante, trapele de fum și acționări electrice pentru ferestre cu care se poate face ventilație naturală zilnică, ce pot avea și rolul de evacuare gaze fierbinți în caz de incendiu.
Problema spitalelor în arhitectură
Realitatea ne dovedește că nu mai e loc de improvitații, că e nevoie să se lucreze cu specialiști, cu oameni care se pregătesc continuu și țin pasul cu inovațiile din domeniul lor. Spitalul reprezintă el în sine o temă extrem de grea de arhitectură. Iar România nu este locul cel mai bun unde să se poată învața cum ar trebui să fie un spital funcțional, care să răspundă rezonabil atât nevoilor personalului medical, cât și nevoilor pacienților.
„Noi, la KADRA, am acumulat informații participând la întâlniri cu arhitecți specializați, care și-au făcut mâna pe proiecte realizate în spitalele din Occident, participând la conferințe de specialitate, consultând reviste și cataloage de arhitectură din domeniul medical și, nu în ultimul rând, absorbind informații de la producătorii europeni de soluții pentru spitale. Am avut norocul să participăm și la proiecte reușite, să punem umărul la construcția unor spitale moderne, adaptate nevoilor actuale. Mai sunt însă destule cazuri în care se cheltuie bani pe soluții nepotrivite, iar cauzele sunt multiple. Pe de o parte, lipsa specialiștilor în proiectarea spitalelor în România, pe de alta, problema bugetului. Am întâlnit multe cazuri în care șefi de secție, foarte bine intenționați, de altfel, au ales să reabiliteze părți importante din spital după cum au crezut de cuviință, fără să apeleze la un proiectant specilizat, care să-i ajute să aleagă soluții constructive fiabile și, mai ales, dedicate scopului medical. Când vorbim de soluții avansate din punct de vedere tehnologic, cum sunt ușile automate ermetice pentru blocul operator, acestea nu sunt, nici pe de parte, un moft. Dacă aceste soluții nu sunt luate în calcul încă din stadiul studiului de fezabilitate (în cazul spitalelor publice), șansele ca bugetul să permită implementarea potrivită sunt extrem de mici. Așadar, ca să putem avea spitale de calitate rezonabilă, avem nevoie de știința de-a le face (noi toți cei implicați: arhitecți, constructori, consultanți din rândul personalului medical, autorități publice, furnizori), de schimbarea mentalității și de voință din partea autorităților”, mai spune Andreea Strugaru.