Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a publicat astăzi spre consultare publică propunerile pentru planul de acţiuni al Autorităţii în anul 2012.
În domeniul spectrului de frecvenţe 2012 va fi un an important, ANCOM urmând să organizeze procedura de atribuire a benzilor de frecvenţe de 800 MHz şi 2600 MHz, să elaboreze strategia privind utilizarea benzilor de frecvenţe de peste 40 GHz atribuite serviciului fix şi să actualizeze Tabelul Naţional de Atribuire a Benzilor de Frecvenţe (TNABF). ANCOM îşi propune totodată să modifice legislaţia secundară de specialitate în domeniul spectrului radio, revizuind procedura de solicitare şi de emitere a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio.
Unul dintre cele mai importante proiecte pentru promovarea concurenţei în domeniul comunicaţiilor electronice pe care ANCOM îl va demara în 2012 va fi modelarea costurilor eficiente pentru un număr de servicii reglementate, inclusiv cele de terminare a apelurilor la puncte fixe şi mobile.
Odată cu transpunerea noului cadru legislativ european privind comunicaţiile electronice, ANCOM va acţiona în direcţia stabilirii condiţiilor şi procedurii de raportare a incidentelor de securitate de către furnizorii de rețele şi servicii de comunicații electronice, precum şi a măsurilor minime de securitate ce trebuie implementate de către aceştia. De asemenea, instituţia intenţionează să elaboreze un ghid destinat furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice menit să îi sprijine în implementarea prevederilor noului cadru legislativ din domeniul telecom.
După adoptarea Legii privind infrastructura reţelelor de comunicaţii electronice, ANCOM îşi va exercita noile atribuţii prevăzute de acest act normativ. În forma actuală, proiectul de lege stabileşte în sarcina ANCOM o serie de atribuţii precum inventarierea reţelelor şi infrastructurii asociate, crearea şi punerea la dispoziţia publicului pe pagina de internet a unei baze de date care să includă condiţiile de acces pe proprietatea publică, elaborarea unui contract-standard de acces pe proprietatea privată, controlul şi monitorizarea obligaţiilor ce revin instituţiilor publice prin prisma noilor prevederi legale, constatarea şi sancţionarea contravenţiilor. Totodată, pentru a informa furnizorii, autorităţile locale, asociaţiile şi orice alte părţi interesate de implementarea acestei legi, ANCOM va organiza o serie de seminarii la nivel naţional şi local.
Pentru a ajuta utilizatorii finali să ia decizii informate şi să obţină un maxim de beneficii pe o piaţă concurenţială de comunicaţii, ANCOM are în plan implementarea a două proiecte importante: o aplicaţie online pentru compararea ofertelor de comunicaţii destinate utilizatorilor finali, finanţată din fonduri europene şi o aplicaţie online de măsurare a parametrilor tehnici de calitate a serviciilor de acces la internet.
Totodată, ANCOM îşi propune să definească o serie de parametri de calitate privind retransmisia serviciilor de programe media audiovizuale, aplicabili în relaţia cu utilizatorii finali, şi să monitorizeze îndeplinirea de către furnizori a obligaţiei de a-şi informa corect utilizatorii cu privire la serviciile de comunicaţii pe care le furnizează.
Planul de acţiuni al ANCOM propus pentru anul 2011 poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 5.12.2011, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.