Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat astazi spre consultare publica un proiect de decizie ce revizuiește procedura de solicitare si emitere a licentelor de utilizare a frecventelor radio, cu scopul de a actualiza unele prevederi in conformitate cu Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.111/2011 privind comunicatiile electronice. Proiectul de decizie reglementeaza principiile de acordare a drepturilor de utilizare a frecventelor radio, dar si procedura de cedare sau modificare a licentelor.
Proiectul de act normativ detaliaza, in mod transparent, principiile acordarii drepturilor de utilizare a frecventelor radio, identificand doua modalitati: prin procedura de selectie, in cazul anumitor benzi de frecvente radio in care cererea este mai mare decat disponibilitatea sau conform principiului „primul venit, primul servit”.
Termenul de valabilitate a licentelor de utilizare a frecventelor radio acordate conform principiului „primul venit, primul servit” se mentine la 5 ani, insa, proiectul de decizie detaliaza cazurile in care termenul de acordare poate fi diferit. Astfel de situatii apar in cazul drepturilor acordate pentru realizarea unor experimentari sau transmisii ocazionale, in cazul drepturilor acordate prin procedura de selectie sau in cazul solicitarii exprese a titularului de a avea o durata de valabilitate mai mica de 5 ani. De asemenea, termenul de valabilitate a licentei poate fi influentat si de modul de gestionare a spectrului care uneori poate impune perioade mai mici de 5 ani, dar si de unele documente de poziție ce privesc utilizarea spectrului radio si care prevad alte perioade de valabilitate.
Noul proiect de decizie aduce modificari si la nivelul procedurii de cedare a drepturilor de utilizare a frecventelor radio, pentru a asigura operatorilor o mai mare flexibilitate in utilizarea resurselor de spectru pe care le au la dispozitie. Sunt explicitate asadar conditiile in care operatorii pot ceda partial sau total drepturile de utilizare a frecventelor radio acordate pentru furnizarea unei retele publice de comunicatii electronice. Proiectul propune si reglementarea situatiilor in care dreptul de utilizare inceteaza de drept in caz de divizare, fuziune, faliment, cesiunea drepturilor, incetarea existentei titularului drepturilor de utilizare etc, dar si in urma incalcarii prevederilor legale.
Prevederile proiectului de decizie se vor aplica in cazul frecventelor radio cu utilizare neguvernamentala, utilizate pentru furnizarea de retele si/sau servicii de comunicatii electronice si in cazul frecventelor radio cu utilizare in partaj neguvernamental/guvernamental, utilizate pentru furnizarea de retele neguvernamentale de comunicatii electronice si/sau servicii de comunicatii electronice.
La intrarea in vigoare, decizia va abroga Deciziei presedintelui Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei nr. 658/2005 care reglementeaza in acest moment procedura de solicitare si de emitere a licentelor de utilizare a frecventelor radio. Pana la intrarea in vigoare a proiectului de decizie supus astazi consultarii publice, ANCOM va analiza cererile de acordare a licentelor de utilizare a frecventelor radio ce vor fi transmise in conformitate cu procedura prevazuta in Decizia nr. 658/2005.
Proiectul de decizie privind procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvențelor radio poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 17.04.2014, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.
{mosloadposition user9}