Astazi, 17 octombrie 2013, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu, a prezentat calendarul preliminar al procesului de tranzitie la televiziunea digitala, ca urmare a aprobarii de catre Guvernul Romaniei a strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national. Hotararea de Guvern care aproba aceasta strategie a fost publicata in Monitorul oficial nr. 400 din 3.07.2013.
Presedintele ANCOM, prezent la International Digital Forum, evenimentul anual organizat de Asociatia pentru Comunicatii Digitale, a anuntat ca pana la jumatatea lunii noiembrie vor fi finalizate si lansate in consultare publica proiectul de hotarare de guvern prin care se stabilesc taxa de licenta si procedura care urmeaza a fi utilizata pentru alocarea licentelor, proiectul de decizie privind procedura de alocare a multiplexurilor, precum si proiectul de caiet de sarcini. Perioada de consultare si aprobare a acestor acte ar trebui sa se incheie la inceputul anului 2014. Odata cu aprobarea lor, devine posibila lansarea propriu-zisa a procedurii de selectie in luna ianuarie a anului 2014. Conform estimarilor ANCOM, in situatia in care nu apar evenimente ce nu pot fi prevazute in acest moment, procedura de alocare a multiplexurilor se va finaliza la sfarsitul lunii aprilie.
Strategia adoptata de guvern prevede ca tranzitia completa si efectiva la serviciile de televiziune analogica se va realiza pana la 17 iunie 2015.
In implementarea strategiei, toti cei implicati (CNA, ANCOM, furnizori) vor urmari sa asigure o dezvoltare echilibrata a infrastructurii pentru furnizarea de servicii de televiziune in format digital pe intreg teritoriul tarii si sa asigure dezvoltarea unui mediu concurential, propice investitiilor. Autoritatile vor avea in vedere implementarea flexibila a noilor servicii si asigurarea continuitatii serviciilor publice de televiziune.
Pentru indeplinirea acestor obiective, ANCOM va aloca prin procedura de selectie 5 multiplexuri digitale nationale in standard DVB-T2, patru in banda UHF si unul in banda VHF, precum si multiplexuri regionale, al caror numar va fi stabilit dupa acordarea celor nationale, in functie de necesitati. Unul dintre cele patru multiplexuri in banda UHF va fi acordat conditionat, cu posibilitatea de transmitere a posturilor publice si private dupa data de 17 iunie 2015, el trebuind sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016.
Calendarul preliminar al procesului de tranzitie la televiziunea digitala poate fi consultat pe site-ul ANCOM aici.
{mosloadposition user9}