Preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, şi Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, au semnat la sediul ministerului contractul de finanţare nerambursabilă pentru realizarea aplicaţiei online pentru compararea ofertelor de comunicaţii electronice destinate utilizatorilor finali.
„Pentru ANCOM acesta este un moment mult aşteptat. Pentru noi, semnarea contractului înseamnă startul unui proiect la care lucrăm de mai mulţi ani şi care vine să răspundă unei nevoi exprimate în nenumărate rânduri de utilizatorii finali: aceea de a compara uşor şi rapid ofertele existente pe piaţă, pentru a putea face o alegere informată şi care să corespundă întrutotul nevoilor reale de comunicaţii ale unei persoane”, a declarat cu această ocazie preşedintele ANCOM. Finanţarea nerambursabilă obţinută este de maxim 886.198,32 lei şi a fost acordată ca urmare a depunerii de către ANCOM a proiectului în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”.
ANCOM încearcă în permanenţă să ofere utilizatorilor instrumente prin care să îşi gestioneze mai uşor relaţia cu furnizorii de servicii de comunicaţii, printre deciziile adoptate de Autoritate în acest sens numărându-se şi cea privind obligaţiile de informare a utilizatorilor care revin furnizorilor de comunicaţii electronice. Una dintre prevederile deciziei 77/2009 obligă furnizorii să pună la dispoziţia ANCOM informaţiile necesare pentru ca Autoritatea să realizeze şi să pună la dispoziţia publicului un portal de internet care să permită compararea tarifelor şi condiţiilor oferite de furnizorii de telefonie mobilă, telefonie fixă şi acces la internet în bandă largă, prin intermediul unei aplicaţii interactive de tip „calculator de preţuri”. Aplicaţia va permite introducerea de către utilizator a unui set de opţiuni de consum şi va efectua o analiză comparativă a ofertelor existente pe piaţă (introduse în baza de date), oferind apoi acestuia un clasament al celor mai avantajoase oferte din punctul de vedere al preţului, în funcţie de opţiunile sale.
De altfel, conform unor studii comandate de ANCOM şi realizate de Gallup în anul 2010 privind evoluţia principalilor indicatori din sectorul comunicaţiilor electronice pentru serviciile de telefonie fixă, telefonie mobilă, acces la internet şi servicii de retransmisie a serviciilor de programe de televiziune în cazul utilizatorilor finali – persoane fizice, respectiv pentru serviciile de telefonie fixă, telefonie mobilă şi acces la internet în cazul utilizatorilor finali – persoane juridice, un procent destul de redus dintre utilizatorii români cunosc tarifele serviciilor de comunicaţii electronice de care beneficiază.
Studiile au avut ca principal obiectiv identificarea comportamentului de consum şi evidenţierea caracteristicilor cererii de servicii de comunicaţii electronice şi au fost efectuate pe un eşantion total reprezentativ la nivel naţional de 5.983 de persoane fizice şi 2.832 de companii şi instituţii publice.
Concluziile studiului sunt ataşate, iar studiile sunt disponibile spre a fi consultate pe pagina de internet a Autorităţii aici.