Saxo Bank, specialistul în tranzacționare și investiții online, și-a publicat astăzi perspectivele trimestriale pentru trimestrul al IV-lea 2020 pentru piețele globale, inclusiv idei de tranzacționare pentru acțiuni, valute, valute, mărfuri și obligațiuni, precum și o serie de teme macro centrale care au impact asupra portofoliilor clienților.
„Ne temem că alegerile din SUA reprezintă cel mai mare risc politic pe care l-am văzut în câteva decenii, întrucât sfârșitul ciclului economic se intersectează cu inegalitățile, tulburările sociale și o frenezie permanentă a pieței, determinată de răspunsul politic la această profundă criză economică: rate zero ale dobânzii, sprijin infinit al guvernului și al băncilor centrale. Pedala pe frână apăsată oficial și puternic, cu garanții pentru cererea comercială și locurile de muncă într-o lume a capitalismului de stat, înseamnă că piețele și libertățile individuale nu au fost niciodată mai atacate” spune Steen Jakobsen, economist-șef și CIO la Saxo Bank.
„La Saxo Bank Group, vedem trei căi și probabilități distincte de acum până la Ziua Învestiturii din 20 ianuarie 2021: alegeri contestate (probabilitate de 40%); o victorie curată și majoritară a lui Biden (probabilitate 40%); o victorie a lui Trump (probabilitate 20%).
„Sarcina noastră este să definim un consens al realității și aici simțim că piața nu integrează corect în preț atât riscurile unui rezultat contestat – cel mai mare risc pentru piețe, fie ca urmare a alegerilor în sine, fie a obiecțiilor și încercărilor lui Trump de a striga „fraudă!” – cât și cele de pe urma unei victorii clare a lui Biden. Deoarece ambele sunt un risc, aceasta înseamnă că volatilitatea ar putea crește dramatic.
„Mesajul nostru principal este că alegerile din SUA vor veni cu o volatilitate și un risc crescute. Oricine câștigă nu va schimba direcția SUA prea mult, în ansamblu. Ambii ar cheltui sume uriașe de bani, ambii s-ar baza pe Fed pentru a sprijini condiții ușoare de finanțare și niciunul dintre ei nu ar căuta reforme profunde. Deci, într-o mare măsură, cei doi candidați la președinție sunt diametral opus față de ceea ce are acum nevoie America”.
Structurarea portofoliilor de capitaluri proprii post-alegeri SUA
Măsurile de susținere în urma izbucnirii pandemiei au determinat o revenire puternică pe piețele de acțiuni, iar așteptările sunt ridicate în T4. Piața de capital american din SUA s-a descurcat destul de bine sub o administrație Trump, iar o victorie a lui Biden ar putea aduce o volatilitate suplimentară și o încetinire a pieței sub forma unor taxe sporite.
Peter Garnry, șeful strategiei de capitaluri proprii, a declarat: „Acțiunile politice agresive din prima jumătate a anului de către băncile centrale și guverne au creat o revenire puternică pe piețele de acțiuni și credința generală că lumea va depăși criza Covid cu mai puține daune decât din criza financiară din 2008”.
„Așteptările sunt mari, estimările sugerând o creștere de 106% a câștigurilor trimestriale. Dacă sectorul corporativ va obține această revenire a câștigurilor, piața globală de acțiuni va fi evaluată la 19,3x profit în 2021. Nu este o evaluare nerezonabilă, având în vedere alternativele în obligațiuni.
„Piața de capital american din SUA s-a descurcat destul de bine în cei patru ani cu Trump, în ciuda tensiunii crescânde dintre SUA și China, care a cauzat fricțiuni companiilor americane în privința lanțurilor lor globale de aprovizionare. Participanții la piață sunt obișnuiți acum cu personalitatea lui Trump, iar sectorul corporativ a beneficiat, în multe privințe, de politicile lui Trump de impozite mai mici și mai puțină supraveghere guvernamentală. Chiar și relația SUA-China este într-o oarecare măsură previzibilă pentru companii și investitori sub o administrație Trump.
„Pe de altă parte, o victorie a lui Biden ar putea deveni un impuls direct pentru acțiuni, deoarece Biden a propus să crească nivelul legal de impozitare de la 21% la 28% din venitul întreprinderilor și să crească impozitul global pe veniturile intangibile de la 10,5% la 21 %. În plus, Biden a propus să crească valoarea minimă a impozitului pe profit la 15% și să adauge un impozit pe salariu pentru persoanele cu venituri mari. Combinat, se estimează că aceste modificări fiscale ar crea o reducere de 9% a câștigurilor S&P 500 – și asta înainte ca efectele de ordinul doi, inclusiv schimbarea sentimentului investitorilor, să afecteze potențial evaluările. Acestea ar atinge cel mai greu serviciile de comunicații, asistența medicală și tehnologia informației, deoarece acele companii au cele mai mici niveluri de impozitare în general și sunt mari utilizatori de active intangibile. Întrebarea este dacă Biden îndrăznește să pună în aplicare modificările fiscale într-un context economic slab.”
-
Biden câștigă Trump câștigă Energia verde mai scumpă Industria gaze&petrol se bucură Petrolul și gazele scad Small-caps vor crește Companiile de tehnologie vor suferi Acțiunile companiilor de infrastructură cresc Infrastructura va avea un impuls S&P 500, Nasdaq 100 vor „sălta” de bucurie Finanțele vor suferi Vânzări de acțiuni ale companiilor chinzezești de tehnologie Acțiunile companiilor de marijuana vor crește Vânzări de acțiuni ale furnizorilor de servicii de sănătate
Mărfurile, pe fondul alegerilor din SUA și Covid
Combinația băncilor centrale – care sprijină în mod activ revenirea inflației și potențialul ca dolarul să slăbească în continuare – rămâne cheia perspectivelor noastre bullish generale pentru mărfuri, în special cele care au contribuit istoric la păstrarea bogăției în perioadele de incertitudine crescută și inflație.
“Combinația dintre întreruperea aprovizionării legate de Covid, speculatorii financiari care caută o acoperire împotriva inflației și, nu în ultimul rând, cererea foarte puternică din partea Chinei, care a scăzut stocurile globale, au susținut un an puternic pentru metalele industriale conduse de cupru“, spune Ole Hansen, șeful Strategiei Mărfurilor la Saxo Bank.
„În cele din urmă, vedem că tendința ascendentă abruptă a cuprului de la nivelul minim din aprilie este întreruptă, ducând la o perioadă de consolidare care credem că ar putea avea loc în T4. Pe această bază, vedem creșterea pe termen scurt a cuprului ca fiind limitată, potențialul factor de extindere fiind o promisiune reînnoită a cheltuielilor cu infrastructura de la următorul președinte american.”
„După un an în care aurul a crescut cu peste 20%, iar argintul este dublu, este un exercițiu îndrăzneț să căutăm noi câștiguri. Cu toate acestea, combinația puternică a dobânzilor inferioare, creșterea cererii pentru acoperirea inflației și potențialul pentru un dolar mai slab indică profituri suplimentare. După o perioadă prelungită de consolidare în jurul și, în mare parte, peste prețul de 1920 $/uncie, vedem că aurul se va muta mai sus, în cele din urmă, pentru a termina anul la 2000 $/uncie.”
„Piața țițeiului va rămâne probabil blocată, țițeiul Brent petrecând cea mai mare parte a ultimului trimestru tranzacționat în jurul valorii de 40$, înainte de a trece în cele din urmă la 50$/baril, în prima jumătate a anului 2021. Pe această bază, ne ridicăm perspectiva T3 cu trei dolari, către un coridor de 38-48 dolari. Rămânem prudenți cu privire la capacitatea pe termen scurt a țițeiului de a crește și mai mult, cu excepția cazului în care OPEC+ surprinde piața, abandonând creșterea planificată a producției de 2 milioane de barili/zi stabilită pentru ianuarie.”
Taurii și urșii USD ar putea participa la o călătorie dură în al patrulea trimestru
Scenariul în care care intrăm în T4 pare dificil pentru orice continuare liniștită a vânzării de USD. Disfuncția politică americană și riscul unor alegeri contestate vor face ca piața să-și țină respirația. Între timp, incertitudinea post-electorală ar putea conduce la o nouă creștere a volatilității în două direcții pe piețe și ar putea conduce la un început fals și pentru taurii, și pentru urșii USD, posibil în 2021.
John Hardy, șeful strategiei FX, a declarat: „Bombele simultane ale Fed și Trezoreriei SUA de relaxare și scăderi enorme de cash lansate asupra economiei SUA au contribuit la întoarcerea unei creșteri a USD. Vânzarea în dolari SUA a început să se diminueze la sfârșitul verii, întrucât Fed a încetat să-și crească bilanțul, pe fondurl unei reveniri surprinzătoare a creșterii, în timp ce calea către stimuli fiscali suplimentari a fost blocată. Este posibil ca această temă să persiste pentru o mare parte din T4. Pe măsură ce intrăm în acest nou trimestru, spectacolul alegerilor din SUA domină orizontul pentru traderii din toate clasele de active. JPY ar putea fi un câștigător puternic în toate scenariile nefavorabile pentru alegerile din SUA și arăta semne că va prinde viață după o lungă perioadă de repaus, odată cu anunțul plecării lui Shinzo Abe în septembrie.”
„O alegere contestată nu este nici bună, nici rea pentru USD, dar devine mai negativă în cazul în care situația devine urâtă și se revarsă în 2021. Și o victorie restrânsă a oricărei părți fără ambele camere ale Congresului este, de asemenea, negativă pentru USD, deoarece Congresul nu va „trece” nimic iar Fed va trebui să recurgă la forța extremă a mandatului său – și nu numai – pentru a sprijini orice redresare. În afară de concentrarea intensă asupra alegerilor din SUA și implicațiile sale asupra dolarului SUA, problema dominantă care ne înconjoară este, desigur, Covid-19. Dacă firmele candidate la vaccin nu încep să dea dovadă de dovezi clare la sfârșitul anului 2020, riscăm o a doua scădere în perspectivă a creșterii globale. Acest lucru va pune o presiune uriașă enormă în narațiunea deflaționistă care s-a născut în T3, pe fondul recuperării prețurilor materiilor prime și a sprijinului pentru monedele legate de marfă, în statele emrgente și dezvoltate.”
„Calea către un comerț tradițional global de deflație, condus de un dolar SUA mai slab și de un ciclu de credit nou, va fi dificilă, atât timp cât virusul continuă să împiedice cererea și atât timp cât autoritățile fiscale nu reușesc să forțeze inflația la un nivel ridicat suficient pentru a depăși încărcătura reală a datoriei globale.”
Se face verde
Pentru prima dată la alegerile prezidențiale din SUA, schimbările climatice apar ca o temă majoră. Potrivit profesorului Jon Krosnick, 25% dintre americani vor vota pentru un candidat pe baza agendei lor privind schimbările climatice: un record pe această problemă.
Christopher Dembik, șeful analizei macro pentru Saxo, a declarat: „La mijlocul lunii iulie, Joe Biden și-a prezentat ambițiosul plan climatic în valoare de aproximativ 2 trilioane de dolari, sau 2,5% din PIB, pe parcursul a patru ani.”
„Pentru democrați, planul climatic de 2 trilioane de dolari este atât o modalitate de a aborda impactul schimbărilor climatice asupra vieții de zi cu zi, cât și de a crea noi locuri de muncă pentru a compensa pierderile din cauza pandemiei. Obiectivul său principal este de a atinge neutralizarea carbonului până cel târziu în 2050. Planul nu include o taxă pe carbon la nivel federal pentru a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar Biden vrea să se re-ralieze la acordul de la Paris din 2015, care are ca scop prevenirea creșterii temperaturii globale cu peste 2 °C peste nivelurile preindustriale din acest secol.”
„Este pentru prima dată din 1972 când platforma electorală a democraților se referă pozitiv la energia nucleară ca o modalitate de a fi mai puțin dependenți de combustibilii fosili. Ecologizarea energiei nucleare ridică adesea îngrijorarea publicului cu privire la siguranța globală și unii se întreabă dacă este suficient de… verde pentru a face parte dintr-un nou acord ecologic.”
„Abordarea schimbărilor climatice implică crearea bazei unui sistem financiar ecologic care va putea finanța direct ambițioasa platformă verde a democraților. Astăzi, majoritatea politicilor și reglementărilor legate de ESG (guvernanță de mediu, socială și corporativă) rămân voluntare și depind în mare măsură de opiniile proprietarilor de active cu privire la investițiile ESG.
Sub Biden, vedem apariția unor noi stimulente pentru a trece la cerințe mai restrictive, așa cum se întâmplă deja în UE.”
„Rezerva Federală va avea un rol foarte specific de jucat în această nouă infrastructură financiară și ar putea integra mai explicit schimbările climatice în toate mandatele sale – un proces care a început deja. Ar putea lua măsuri pentru a favoriza ”tranziția verde” ca parte a supravegherii instituțiilor financiare, de exemplu prin creșterea cerințelor de capital pentru împrumuturile proiectelor de energie fosilă sau prin scăderea cerințelor pentru cele deja ecologice.”
Bula datoriei suverane reprezintă o amenințare pe fondul alegerilor din SUA și al creșterii inflației
Deoarece ratele dobânzilor aproape de zero nu oferă nicio protecție împotriva creșterii inflației, Saxo consideră că datoriile suverane sunt cele mai proaste active pe care le puteți deține în portofoliul dvs. chiar acum. Cumpărarea de obligațiuni de stat astăzi înseamnă blocarea într-un randament atât de scăzut încât, dacă crește inflația, valoarea obligațiunii va scădea.
„Acum mai mult ca oricând, este crucial să ne gândim la alocarea portofoliului și la acoperirea inflației, să apărăm capitalul în timp ce asistăm la o degradare a monedelor fiduciare”, spune Althea Spinozzi, specialist în venituri fixe la Saxo Bank.
„Credem că trezoreria americană de astăzi este cea mai mare capcană de șoareci din toate timpurile. Acestea nu oferă nici o creștere pe termen lung, iar curba randamentului este sortită să se absoarbă mai repede decât se aștepta din cauza inflației. Cu toate acestea, în contextul alegerilor din SUA, ar putea exista spațiu pentru oportunități de tranzacționare pe termen scurt. Anticipăm o curbă a randamentului SUA în cazul în care câștigă Biden și o creștere bearish în cazul în care câștigă Trump. În timp ce pandemia de coronavirus a fost benefică pentru Trezoreria SUA, randamentele suveranilor mai riscanți au crescut semnificativ. Cel mai remarcabil exemplu este Italia, care în acest moment oferă cel mai mic randament pe care l-a plătit vreodată de la aderarea la euro.”
„Dacă Trump câștigă, suntem în favoarea sectorului financiar, a infrastructurii, a energiei și a industriilor și producătorilor autohtoni. Obligațiunile nedorite au un potențial de creștere mai mare. Cu toate acestea, chiar dacă nu ne deranjează obligațiunile cu rating mai scăzut, preferăm totuși scadențele pe termen mediu de până la 7 ani pentru a limita piedicile de inflație.”
„Piața va percepe câștigul Biden ca un credit negativ. În acest scenariu, preferăm obligațiunile de calitate superioară pentru a profita de volatilitatea pe termen scurt care îi va determina pe investitori să zboare către siguranță. Credem că piața nu a inclus încă în preț o victorie Biden – de aceea volatilitatea va fi ridicată. Investitorii care caută investiții pe termen lung ar trebui să exploreze oportunități în spațiul de obligațiuni verzi.”
„Există, de asemenea, oportunități convingătoare atât în spațiul investițional, cât și în spațiul cu randament ridicat în cadrul obligațiunilor corporative europene. O combinație de stimulente ale băncii centrale și redresare economică va favoriza obligațiunile acelor sectoare care au fost dur afectate de pandemie.”
„Pe o piață complexă cu venit fix, atenția și precauția vor recompensa investitorii. Deși vedem numeroase provocări în lumea veniturilor fixe, credem că investitorii pot avea totuși succes în tranzacționarea obligațiunilor.”
Godzilla părăsește Japonia = USDJPY 85-95, războiul tehnologic și mișcările Asiei pentru Biden
Singurul și adevăratul shogun modern din Japonia în ultimele decenii, Shinzo Abe, a demisionat în T3, invocând motive de sănătate. Pe lângă faptul că este cel mai îndelungat premier din Japonia, moștenirea lui Abe se va concentra în jurul „Abenomics” orchestrat de la sfârșitul anului 2012.
„În primul rând, în ciuda a ceea ce pot spune factorii de decizie politică, cu raportul datorie-PIB de peste 300% și raportul BS / PIB al BoJ de 120%, explozia pentru yen a expirat cu mult după data scadentă – mai ales având în vedere forțele deflaționiste ale Japoniei, populația în scădere și demografia îmbătrânită”, spune Kay Van Petersen, Global Macro Strategist la Saxo Bank.
„Ratele negative și YCC au văzut în cele din urmă yenii trecând de linie. La 106, USDJPY astăzi este cu aproximativ 15% sub maximele sale din toate timpurile, dar încă cu aproximativ 35% în creștere de la începutul Abenomics. Opinia mea (pe lângă faptul că este un bear mega-ciclic în USD) este că pentru USD JPY, maximele s-au încheiat și suntem mai predispuși să credem în valori mai mici de 100 (peste 90) decât înapoi peste 110, înainte de T4.”
„Am putea vedea USDJPY în intervalul 85-95 până la sfârșitul anului 2021, pe măsură ce Abenomics se relaxează? Dar cireașa de pe tort este că a avea o expunere scurtă la JPY în USD ar putea fi, de asemenea, o acoperire excelentă dacă ne confruntăm cu volatilitatea pieței legată de alegerile din SUA.”
„În al doilea rând, din punct de vedere structural, Japonia și BoJ sunt la sfârșitul jocului pe care îl fac toți ceilalți (inclusiv Fed). Singura diferență este că SUA este de patru ori mai mare decât Japonia, raportul BS / PIB al Fed este în prezent de aproximativ 30%, iar USD este moneda de rezervă globală dominantă. Toate acestea implică faptul că am putea avea o creștere mai mare de 150% în S&P și o depreciere mult mai profundă în USD în următorii câțiva ani, poate până la -30% față de nivelul maxim de 103. ”
Putem avea încredere în sondajele electorale din SUA din 2020?
Rezultatul alegerilor din 2016 părea să arate o eroare catastrofală în sondajele pre-electorale din SUA, declanșând o mare muncă criminalistică asupra a ceea ce nu a funcționat corect. Investigațiile au arătat că sondajele naționale au fost de fapt destul de exacte și au văzut corect că Hillary Clinton va câștiga votul popular, cu doar o mică abatere de la estimarea sondajului. Totuși, sondajele la nivel de stat specifice pentru Pennsylvania, Michigan și Wisconsin au fost o altă problemă. Mediile de votare pentru aceste trei state au arătat-o pe Clinton cu un avans solid. Dar a fost suficient să îi confere lui Donald Trump o marjă subțire, făcând diferența în rezultatul alegerilor.”
Anders Nysteen, analist cantitativ la Saxo Bank, a comentat: „În aproape toate alegerile prezidențiale din SUA, câștigătorul votului popular național câștigă și Colegiul Electoral și, astfel, președinția. Acest lucru părea să fie și cazul în zilele care au precedat ziua alegerilor din 2016, unde prognozele i-au dat lui Clinton o probabilitate de 90% de a câștiga președinția, cu o marjă cuprinsă între 71% și 99%.
„Organizațiile efectuează sondaje în diferite moduri și prin diferite mijloace de comunicare și pot fi astfel orientate spre anumite segmente ale alegătorilor. Se pare că sunt mai bine pregătiți pentru alegerile din 2020 și încearcă să învețe din capcanele ratărilor lor din 2016. Multe dintre erorile de mai sus pot fi îndreptate prin efectuarea unui sondaj aprofundat. Cu toate acestea, un risc negativ este că ar putea rezulta sondaje care încearcă să „depășească” scenariul din 2016 și să rateze noile evoluții specifice anului 2020. O nouă provocare este pandemia Covid-19, care poate afecta anumite categorii de alegători mai mult decât altele și poate chiar să scadă prezența generală.”
„Deci, atunci când analizăm sondajele electorale din 2020, ar trebui să fim conștienți de i) modul în care a fost selectat grupul de sondaj, ii) dacă sondajul solicită alți parametri, cum ar fi educația și geografia, și iii) dacă sondajele raportează, de asemenea, incertitudinea în predicțiile lor. Aceasta pare a fi o cerință minimă pentru desfășurarea unui sondaj electoral de încredere în 2020 și, dacă aceste lucruri nu sunt specificate, ar trebui să fim foarte atenți la tragerea concluziilor importante.”
Pentru a accesa perspectiva completă a trimestrului IV al Saxo Bank 2020, cu mai multe articole detaliate de la analiștii și strategii Băncii, vă rugăm să accesați: https://www.home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/quarterly-outlook.