de Peter Garnry, Head of Equity Strategy, Saxo Bank
Piața bursieră actuală în creștere s-a dovedit a fi incredibil de rezistentă, dar poate ea supraviețui unei creșteri a dobânzii de către Fed și alegerilor prezidențiale din SUA?
“Politicile monetare de o flexibilitate fără precedent par să fi provocat ruperea unor relații istorice din piețele financiare.”
“Pe măsură ce guvernele și-au sporit efectul de pârghie pentru a compensa o cerere scăzută din sectorul privat, sectorul întreprinderilor și cel al gospodăriilor s-au implicat într-un proces de reducere al efectului de pârghie pe mai mulți ani care s-a terminat în SUA, dar continuă în Europa.”
Această perioadă de creștere a pieței de 91 de luni este aproape ca un parazit – nu putem scăpa de ea. Orice am arunca spre ea (Brexit, încetinirea Chinei, dobânzi negative, criza băncilor din Europa, criza emergentă a piețelor, prețurile mici ale petrolului, conflicte geopolitice…), pare că se îndreaptă încet, dar fără oprire, către noi culmi. Cu o perioadă extrem de interesantă de alegeri prezidențiale în SUA în noiembrie și o posibilă creștere a dobânzii din partea Fed ce așteaptă după colț, piețele globale de capital se află în situația de a intra pe un nou câmp de bătălie necunoscut.
Va supraviețui din nou piața în creștere?
Teoriile relativității
Albert Einstein a spus că totul e relativ. Deși e un citat vechi, se potrivește bine cu ceea ce se întâmplă acum în piețele financiare. Dată fiind piața de capital existentă în creștere prelungită și, fără îndoială, evaluări ridicate – indicele Mondial MSCI este evaluat la de 22,6 ori câștigurile scăzute – politicile monetare de o flexibilitate fără precedent par să fi provocat ruperea unor relații istorice din piețele financiare.
Ceea ce în izolare pare a fi o evaluare ridicată, este nimic față de bule imensă prezentă în piețele de obligațiuni guvernamentale, cu un G7 mediu pentru un randament pe 10 ani situându-se în jur de 53 de puncte de bază. Văzute în această lumină, capitalurile globale (randament 2,6%) par un chilipir. Modele noastre de alocare a activelor sunt încă long în majoritatea piețelor de capitaluri proprii și, în opinia noastră, capitalurile proprii – alături de imobiliare – par să ofere cel mai bun raport risc-recompensă la nivel global. Cel mai mare risc află, evident, în piețele de obligațiuni.
Gata să meargă mai sus
Fiecare acțiune are și o reacție. Bula din obligațiunile guvernamentale produsă de băncile centrale nu există în izolare. Pe măsură ce guvernele și-au sporit efectul de pârghie pentru a compensa o cerere scăzută din sectorul privat, sectorul întreprinderilor și cel al gospodăriilor s-au implicat într-un proces de reducere al efectului de pârghie pe mai mulți ani care s-a terminat în SUA, dar continuă în Europa.
După cum arată și graficul de mai jos în legătură cu rata datoriilor nete în EBITDA printre companiile MSCI World, reducerea efectului de pârghie a început în sectorul global al întreprinderilor în jurul sfârșitului anului 2014. Azi, efectele de leverage în rândul companiilor sunt mai mici decât în perioada cuprinsă între 1995 și 2011 când s-a atins vârful valorii efectului de pârghie în cazul companiilor.
Probabilitatea unei creșteri a dobânzii de către Fed în decembrie are 59% șanse începând din 23 septembrie 2016. În ciudat faptului că Fed vrea mai multe dovezi înainte de a crește dobânzile, lumea este pregătită. Inflația în SUA este peste 2% (cu excepția măsurătorii pe PCE central), iar economia este aproape de ocuparea integrală a forței de muncă. În același timp, rata șomajului în Europa e în scădere, iar companiile de aici sunt cele mai puțin îndatorate din ultimii 20 de ani. O mică creștere a dobânzii nu va scoate de pe drum sectorul întreprinderilor.
Valoarea votului
8 noiembrie 2016 ar putea deveni un punct de cotitură în politica americană dacă Donald Trump va câștiga alegerile, stabilind un nou parcurs pentru Partidul Republican și schimbând status quo-ul. Piața de capitaluri proprii ar putea fi la început speriată, dar s-ar putea întoarce duduind dacă Trump dă drumul marelui program de stimulente fiscale pentru a da un impuls creșterii economice. Dacă câștigă Hillary Clinton, vom primi același lucru ca înainte, iar piețele de capitaluri proprii se vor bucura nu pentru că este mai bine în mod necesar pe termen lung, ci pur și simplu pentru că piețele de capitaluri proprii preferă riscul scăzut.
Oricare ar fi rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA, acestea vor duce, sperăm, către o nouă agendă cu un impuls mai puternic din partea fiscală, ceva de care avem nevoie cu disperare căci lumea se luptă cu o creștere scăzută a productivității și cu o cerere redusă.
Nu există dovezi istorice concludente care să arate că piețele de capitaluri proprii se poartă diferit în funcție de cine câștigă Casa Albă. Totul e zgomot și nu e semnal. Însă un lucru pare sigur: fie că ne alegem cu Clinton sau cu Trump, sectorul îngrijirii medicale va avea parte de o perioadă mai grea cu cercetări amănunțite legate de prețul medicamentelor și inflația galopantă a cheltuielilor din sănătate prin care trece SUA în ultimele trei decenii. Dacă Trump câștigă, instrumentele financiare vor lichida, probabil, în timp ce o victorie a lui Clinton va duce poate la o reacție mai pozitivă doar pentru că ea reprezintă sistemul.
Câștigurile trebuie să aranjeze o revenire
Având în vedere că piețele globale de capitaluri proprii sunt într-o recesiune a câștigurilor (două sezoane de câștiguri cu o creștere negativă a acestora), investitorii vor să vadă o schimbare în bine. Analiștii de capitaluri proprii vin cu prognoze abrupte ce arată EPS global în creștere cu 35% în următoarele 12 luni pe măsură ce prețurile petrolului nu mai sunt o pacoste, iar dolarul american ponderat în schimburi comerciale se
stabilizează.
În rândul companiilor S&P 500, așteptarea pentru creșterea EPS pe următoarele 12 luni este mai diminuată, la 17%.
Rezultatele per acțiune MSCI World sunt în scădere cu aproape 20% de la vârful atins la finalul lui 2014, înainte de căderea petrolului. În vreme ce mare parte a declinului poate fi explicată prin prețuri mai scăzute ale petrolului și un USD mai puternic, acest lucru a ajutat și la gonflarea evaluărilor de capitaluri proprii. Pe termen scurt, nu e nimic îngrijorător, dar trebuie să aibă loc o redresare a câștigurilor globale în Q3 și apoi în Q4, dacă nu, vom avea de-a face cu un declin fundamental al multiplilor de evaluare în toate piețele de capitaluri proprii.
Cum tranzacționăm capitalurile proprii în Q4?
Intrăm în al patrulea trimestru într-o notă prudentă, dar admitem că modelul nostru de urmărire a tendințelor dă semnale de long pentru majoritatea piețelor cheie de capitaluri proprii cu excepția S&P/ASX 200 Index. Date fiind evenimentele ce se prefigurează, traderii nu pot fi neglijenți. Recomandăm poziții net lungi în capitalurile proprii în Q4, dar investitorii ar trebui să fie pregătiți să fie flexibili.
Pe baza schimbărilor recente ale comunicării din partea Băncii Centrale Europene și a Băncii Japoniei, pariem intens pe asiguratorii europeni, pe măsură ce presiunea scăderii și uniformizarea curbei randamentului ar putea să fi luat sfârșit pentru moment.
Pariurile noastre principale sunt long Aegon (AGN:xmas) și Generali (GASI:xmil).
Pozițiile noastre strategice long în Amazon (AMZN:xnas) și Facebook (FB:xnas) sunt menținute căci credem că ambele companii vor continua să surprindă în ciuda așteptărilor.
Twitter (TWTR:xnys) a devenit de multă vreme o cauză pierdută, dar o schimbare abia făcută începe să livreze rezultate, iar recentele transmisii în direct NFL au avut un succes notabil. Datele fundamentale ale companiei s-au îmbunătățit drastic și pariem că compania va fi cumpărată în cele din urmă cu o sumă mare.
Activitatea manufacturieră a Chinei s-a îmbunătățit semnificativ din septembrie 2015, așa cum a fost măsurată de indicele Li Keqiang Index ce urmărește ratele de creștere anuale ale împrumuturilor bancare restante, producția de electricitate și volumul serviciilor feroviare.
Ratele anuale de creștere ale indicelui s-au îmbunătățit la 9% y/y în august 2016 de la 1.2% y/y în septembrie 2015. Acest lucru a dus la o revenire a capitalurilor proprii pe piețele emergente, companii miniere și, în ultima vreme, în Baltic Dry Index.
Jucăm povestea creșterii din China prin pozițiile long în Glencore (GLEN:xlon) și Golden Ocean Group (GOGL:xosl).
Portofoliul capitalurilor proprii SaxoStrats (începând cu 23 septembrie)