de Kay Van-Petersen, Global Macro Strategist, Saxo Bank
Rămânem în umbra celui mai mare experiment de politică monetară din toate timpurile, iar piețele sunt inflamate, distorsionate și fragile.
Acestea fiind spuse, deși ziua adevărului vine, asta nu înseamnă că vine în acest trimestru.
“Chestiunea, ca întotdeauna, este cea a temporizării… vorbim despre următoarele trei luni sau despre următorii trei ani?”
“Poți să fugi de perspectiva macro globală o vreme, dar nu te poți ascunde.”
Imaginea contextului global macro este în linii mari neschimbată. Încă ne aflăm în mijlocul celui mai mare experiment de politică monetară din toate timpurile, bulele populează lumea și toate au un lucru în comun: sunt un construct al mediului ce ne înconjoară, cu un randament la niveluri record de scăzute și al tipăririi ușoare a banilor.
Navigarea în teritorii necunoscute continuă, totuși sute de ani de precedente istorice similare – politică monetară relaxată, represiune financiară, deficite de încredere, evaluări ridicate – nu prevestesc un viitor strălucit.
Ne apropiem de finalul jocului în „era zeilor falși” (a se citit: bancherii de la băncile centrale) și vedem cum apar din nou și din nou semne de oboseală și îndoială. Așa cum fulgerul lovește înainte ca cel mai puternic tunet să se audă, urmările finale ale tuturor acestor lucruri vor face ca criza din 2008 să pară o furtună neînsemnată.
Nu va fi o problemă ușor de rezolvat legată de piața imobiliară din SUA, ci mai degrabă ceva asemănător unui cancer la nivel mondial.
Am fost martorii celei de-a treia dezamăgiri consecutive în urma încercării Băncii Japoniei de a relaxa și mai mult politica (29 ianuarie, 29 iulie și 21 septembrie), redresării consistente a valutelor domestice în ciuda reducerii dobânzilor/atitudinii docile a băncilor centrale (vedem cum EUR, NZD și AUD intră în ședințele băncilor centrale respective) și, desigur, a fost 9 septembrie când aparent din senin VIX a închis în creștere 40% și S&P a scăzut 2,5% după aproape două luni de mișcări sub-1,0% în oricare direcție.
Ce se întâmplase chiar înainte de asta? Ei bine, Banca Centrală Europeană a avut o ședință pe 8 septembrie și a refuzat să mai vină cu și mai multă „relaxare” – nici măcar cu o extensie a intervalului de relaxare cantitativă. Bineînțeles că pieței nu i-a plăcut deloc treaba asta. Obligațiunile germane s-au dus de la minus 10 puncte de bază la plus cinci în 24 de ore, ducând după ele și randamentele americane și japoneze pe 10 ani și generând un mediu risk-off unde totul părea să fie corelat.
Așa cum le-am spus clienților în lunea următoare, mi-a amintit de 2008. “Au fost doar două evenimente în vinerea aceea,” le spuneam; “volatilitatea și USD – chiar și activele sigure, cum sunt aurul/argintul, yenul și francul elvețian, au fost cotonogite.”
Acestea sunt câteva frânturi din ceea ce va urma. Chestiunea, ca întotdeauna, este cea a temporizării… vorbim despre următoarele trei luni sau despre următorii trei ani? Sincer să fiu, încă nu sunt sigur, dar ne apropiem din ce în ce mai mult.
Poți să fugi de perspectiva macro globală o vreme, dar nu te poți ascunde.
De partea cealaltă, și doar ca să fac pe „avocatul diavolului” puțin, toată lumea se află la volume mari de lichidități în timp ce așteaptă ca inevitabilul să se întâmple, gândind că toate acestea sunt nesustenabile. În viziunea mea, acest lucru sugerează că tranzacționarea de pedeapsă (pain trade) a început.
Și cel mai probabil cu asta ne vom alege pentru că, atunci când toată lumea așteaptă ca inevitabilul să se întâmple, ghici ce? Inevitabilul nu se întâmplă. Deci dacă așteptați o scădere de 10% în S&P 500, vă urez noroc, pentru că va exista o avalanșă de numerar de partea cealaltă ce așteaptă să cumpere orice e în scădere. Vă amintiți cum am spus (și chiar cred) că Brexit va schimba regulile jocului? Că ar putea fi șocul ce ne va duce către un eșec de care avem nevoie și, în cele din urmă, către o întoarcere la ciclul de afaceri? Ei bine, n-a durat nici măcar o săptămână – excesul de lichiditate tocmai l-a absorbit, iar piețele au tratat Brexit ca și cum ar fi o picătură în ocean.
Imaginea generală: poziționare structurală
Pozițiile „macro demodate” rămân în picioare: long aur și alte metale prețioase, cu majoritatea expunerii construită prin cei care se ocupă de minerit atât în call-uri de fond, cât și pe termen lung. Ar trebui să apară vârfuri mai înalte pentru aur, argint și alte metale prețioase; „minerii” sunt încă în urmă cu acțiunile în zona de fond și va fi interesant de văzut dacă sezonul de raportare ce începe în octombrie va începe cu reevaluări binemeritate.
Să aruncăm o privire asupra datoriei guvernamentale cu randament pozitiv pe termen lung a unor țări precum SUA și Australia, cât și asupra companiilor solide, „avantaje reale”, cu fluxuri de numerar cu randament pozitiv. Sunt destul de multe companii blue-chip ce obțin 5-10% randament al dividendelor fără artificiile ingineriei financiare (adică BP peste IBM). Cred în continuare că alte alternative ce împărtășesc caracteristica unui denominator ce nu poate fi depreciat – există o cantitate finită – merită să fie cercetate.
Dacă ești o persoană fizică cu acces la criptovalute de tipul Bitcoin sau o afacere de familie cu acces la investiții germane RE/PE și altele asemenea, este prudentă o oarecare diversificare de la „piețele de active lichide” tradiționale.
De asemenea, am început să mă uit puțin și în viitor, la 2017, și sunt câteva chestiuni care încep să arate foarte interesant, cum ar fi USDMXN la 19.90. Aproape de nivelul 20.00, long peso/short dolar poate fi o tranzacție ușoară pentru 2017 cu aceeași temă regăsită și în obligațiunile MXN (short CDS, long pentru capitaluri proprii etc.).
Mereu există oportunități – lucrați pe MXN și Mexic.
Cartea tactică: poziționare pentru finalul de an
Avem riscuri circumstanțiale incredibile ce se prelungesc spre finalul anului cu alegerile prezidențiale din SUA de pe 8 noiembrie, referendumul italian din 4 decembrie, o posibilă creștere a dobânzii de către Rezerva Federală (2 noiembrie sau 14 decembrie), sectorul bancar european– și lista continuă.
Având în vedere că Fed a ratat ocazia de a acționa pe 21 septembrie, iar 2 noiembrie este o dată improbabilă datorită alegerilor, următoarea ședință „reală” a Fed este pe 14 decembrie – la ani lumină distanță din punctul de vedere al acestei piețe. În același timp, Banca Japoniei (1 noiembrie și 20 decembrie) nu va face probabil vreo mișcare prea curând după recenta bâlbâială, iar BCE (20 octombrie și 8 decembrie) își păstrează muniția până când italienii votează constituția.
Net-net, cred că am putea intra în cel mai lung regim al scăderii/lichidării USD pe care l-am avut până acum anul acesta. Să vă așteptați să ieșim din mediile de tranzacționare în interval în care am fost blocați de luni de zile, adică trans-valute, mărfuri și capitaluri proprii. Acest lucru reprezintă un call semnificativ, căci succesul realizat în aceste piețe a trecut de partea traderilor în interval și a fost greu pentru macro, CTA-uri și cei ce urmăresc tendințele în general să performeze bine într-un astfel de mediu schimbător.
Așteptați-vă la noi maxime de la începutul exercițiului până la zi pentru multe dintre perechile importante ca randament cum e NZDUSD (cu o mișcare de la 0.7274 la 0.7600 posibilă pe măsură ce perechea trece la noi niveluri) AUDUSD (0.7669 la 0.79 ), USDINR (66.6125 la 66.30) și USDRUB (63.9663 la 62.5000).
În cazul aurului, putem să ne dăm seama că creșterea metalului va depăși maximul de la începutul exercițiului financiar la zi de 1,384 $/uncie, creșterea la 1,400 $/uncie fiind foarte fezabilă. Cafeaua, care în prezent se tranzacționează în jur de 153,55, va avea parte de o acțiune a prețului foarte puternică și pozitivă, iar poziționarea pieței ar putea crește semnificativ, iar nivelul 180 ar putea fi pus la încercare.
Va fi risk-on (noi maxime în capitalurile proprii americane), iar aceasta e tranzacția de pedeapsă, date fiind nivelurile de numerar din planul secund și faptul că toată lumea a așteptat ca inevitabilul să se întâmple în ultimii câțiva ani…
Riscul cheie pentru această teză a depășirii intervalului de lichidare/multi-active al USD este dacă începem să obținem noi maxime în randamentele obligațiunilor G3 (minime mai scăzute în prețurile obligațiunilor) din nou. Într-un asemenea caz, exact ceea ce a dus capitalurile proprii în sus (randamente din ce în ce mai scăzute), le va și corecta și asta va duce la o declanșare a sentimentului de risk-off.
Nu mă aștept ca asta să se întâmple, dar cu siguranță sunt niște agenți de bursă pe acolo pe undeva care pândesc.
Tot înainte, kiwi! Am putea continua către noi maxime de la începutul exercițiului financiar la zi, depășind 0,7600 de la nivelurile actuale de 0,7274:
Așteptați-vă la noi minime în cazul USDINR și USDRUB, căci rupia și rubla se întăresc la niveluri mai mari de la începutul exercițiului financiar la zi:
Nu cumva vedem o cană de cafea și un mâner? După părerea mea, 180 e realizabil de la nivelul de 150…