România, pe punctul de a depăși pragul de nouă milioane de case și apartamente
Peste 500.000 de case și apartamente au fost construite în România, în ultimul deceniu, iar stocul total de locuințe ar putea depăși anul acesta pragul de nouă milioane de unități, potrivit unei analize realizate de Storia.ro pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică. Aproape jumătate dintre casele și apartamentele construite din 2008 până anul trecut au două sau trei camere.
Construcțiile rezidențiale au început să prindă elan în ultimii ani, odată ce economia românească a revenit pe creștere, culminând anul trecut cu un avans al Produsului Intern Brut de 6,9%. De altfel, 2017 a fost al treilea cel mai bun an de după Revoluție din perspectiva construcției de noi case și apartamente, cu 53.347 de locuințe date în folosință, arată informațiile publicate de Institutul Național de Statistică. Vârful a fost atins în 2008 și 2009, când pe piață erau finalizate 67.255, respectiv 62.520 de locuințe.
Mediul rural vs. mediul urban
Cele mai multe locuințe – aproape 257.000 – au fost dezvoltate în ultimul deceniu (2008-2017) în mediul rural, în timp ce în zonele urbane au fost dezvoltate 252.500 de noi case și apartamente. Totuși, tendința înregistrată aproape fără excepție după 1990, când cele mai multe construcții rezidențiale se realizau în mediul rural, a început să se inverseze în ultimii ani. Astfel, în 2017, peste 29.300 de locuințe au fost date în folosință în centrele urbane, față de 24.000 în zonele rurale.
Județele cu cele mai multe noi locuințe
Totodată, aproape 17% din locuințele noi livrate în ultimii zece ani, adică 85.618 de unități, au fost construite în București și în Ilfov, în topul zonelor cu activitate rezidențială intensă în ultimul deceniu urmând județele Cluj (43.093 de locuințe), Constanța (31.651 locuințe) și Suceava (28.039 locuințe). La polul opus, județele unde s-a construit cel mai puțin sunt Caraș-Severin (1.979), Teleorman (2.183) și Tulcea (2.253).
Preferințele românilor cu privire la locuințe
Și preferințele românilor cu privire la tipurile de locuințe pe care le construiesc sau le cumpără s-au schimbat fundamental în ultimul deceniu, reflectând un apetit din ce în ce mai mare către spații funcționale și mai practice din punct de vedere al prețului de construcție sau achiziție și al costurilor cu întreținerea.
Tipuri de locuințe construite: 2008 vs. 2017
Anul trecut, de exemplu, locuințele cu două camere s-au aflat în topul livrărilor de construcții rezidențiale, aproape una din trei locuințe încadrându-se în acest tipar. Pe următoarele poziții s-au plasat unitățile cu trei camere (26,5%) și cele cu patru camere (19,7%). Nu mai departe de anul 2008, cele mai multe construcții livrate pe plan local aveau trei camere (25,1%), fiind urmate de cele cu două camere (24,8%) și de cele cu cel puțin cinci camere (22,1%).
Pe de altă parte, în decursul ultimilor zece ani a scăzut și interesul pieței de construcții rezidențiale noi pentru locuințe cu o singură cameră (garsoniere). Dacă în 2008 aproape 8% din unitățile finalizate erau monocamerale, ponderea a scăzut la doar 5% anul trecut. O tendință similară a fost înregistrată și pe segmentul de locuințe cu cel puțin cinci camere, care reprezentau în urmă cu un deceniu peste 22% din livrările de locuințe, față de 17,7% în 2017.
Totuși, în ansamblu, locuințele cu două și trei camere au fost de departe „vedetele” ultimilor zece ani, având în vedere că acestea au reprezentat aproape jumătate (245.100) din totalul de peste 500.000 de unități livrate în perioada 2008-2017.
Orientarea către locuințe cu mai puține camere s-a reflectat și în evoluția suprafeței medii a caselor și apartamentelor care au fost dezvoltate în România ultimului deceniu. În 2008, de exemplu, suprafața locuibilă medie a unei locuințe noi ajungea la aproape 70 de metri pătrați, iar anul trecut indicatorul a scăzut la 65,8 metri pătrați.
Locuințe vândute prin intermediul Storia.ro în 2017
În linie cu tendințele, cele mai multe locuințe vândute în 2017 prin intermediul Storia.ro au avut două camere, acestea reprezentând 44% din total. Pe a doua poziție s-au aflat cele trei camere (31%), urmate de locuințele cu o cameră și de cele cu patru, care au acumulat câte zece procente, ambele plasându-se pe al treilea loc. Locuințele de cinci sau mai multe camere au reprezentat 5% din totalul locuințelor vândute prin intermediul Storia.ro în 2017.
„Dacă avem în vedere majoritatea studiilor europene din ultimii ani, care ne arată că în România există un număr mare de locuințe suprapopulate și un procent ridicat de locuințe cu o vechime mai mare de 40 de ani, ne putem aștepta ca tendința de construire de locuințe noi să se mențină în creștere și în următorii ani.
Inițiativele legislative, accesul la finanțări și migrația populației sunt factorii care vor influența în continuare această tendință. Vom asista la o dezvoltare accelerată a zonelor limitrofe marilor orașe prin construirea de cartiere rezidențiale, în timp ce, în orașe, preferințele vor rămâne cel mai probabil în zona apartamentelor de 2 și 3 camere.
Ca urmare a acestor tendințe de piață, atât pe Storia, cât și pe OLX, dezvoltăm servicii care să ne apropie de segmentul imobiliarelor noi la nivelul întregii țări, având în același timp și cea mai bogată ofertă de locuințe. Ne dorim să facilităm experiența de căutare, așa că venim în întâmpinarea nevoilor utilizatorilor noștri cu o ofertă extinsă de locuințe”, declară Dan Puică, Real Estate Business Manager, OLX Group România.
Peste nouă milioane de locuințe în 2018
Stocul total de locuințe s-a ridicat la finalul anului trecut la aproape 8.977.000 de unități, iar în primul trimestru al acestui an alte aproape 10.300 de locuințe au fost date în folosință, în creștere cu 1,8% față de primele trei luni din 2017. Dacă ritmul de dezvoltare imobiliară se va menține pe parcursul întregului an, 2018 are toate șansele să devină anul în care România va depăși pentru prima oară pragul de nouă milioane de locuințe. Nevoia de noi case și apartamente este însă în continuare ridicată, mai ales că stocul locativ al României este destul de învechit, iar după 1990 până la sfârșitul primului trimestru al acestui an, doar 1,1 milioane de unități noi au fost construite.