de Ole Hansen, șef strategie mărfuri Saxo Bank
Indicele Bloomberg Commodity s-a tranzacționat aproape neschimbat săptămâna trecută, dar nu departe de nivelurile observate ultima dată în urmă cu mai bine de zece ani. Factorul care menține indicele ridicat s-a deplasat din ce în ce mai mult către energie și metale industriale, metalele prețioase suferind un alt obstacol în timp ce avântul s-a scurs din sectorul agricol, mai ales după începerea sezonului de recoltare în emisfera nordică, lăsându-i pe analiști din ce în ce mai încrezători în ceea ce privește cifrele.
În perspectiva macroeconomică, dolarul s-a tranzacționat aproape neschimbat, în timp ce piața de obligațiuni ale Trezoreriei SUA a continuat să vadă randamentele pe cel mai bun trend al acestora. În Europa, reuniunea BCE nu a fost un catalizator pentru volatilitate, întrucât anunțul unei reduceri modeste și ajustările la prognozele de creștere și inflație au fost bine primite de consens. Pe piața bursieră, pierderile săptămânale au fost reduse ca urmare a pierderilor anterioare cauzate de reducerea stimulilor și a preocupărilor de creștere.
Gazul rămâne… în flăcări și, la fel ca în ultimele săptămâni, cele mai mari câștiguri s-au înregistrat în acest sector, precum și pe piețele afiliate precum cărbunele, energia electrică și emisiile de CO2. Perspectiva unor condiții de piață foarte restrictive în emisfera nordică din cauza producției reduse și a creșterii cererii a determinat creșterea prețurilor gazului din Europa și Asia, iar în această săptămână contractul futures american Henry Hub a depășit 5 $ / MMBtu pentru prima dată de la începutul anului 2014.
Prețul gazului din SUA e sprijint de întreruperile aprovizionării în Golful Mexic în urma uraganului Ida. Furtuna a eliminat temporar aproximativ 1,7 miliarde de metri cubi pe zi sau 2% din producția zilnică din SUA, afectând astfel eforturile de a construi nivelurile de stocuri înainte de vârful cererii de peste iarnă. Un indicator bun care arată neliniștea cu privire la aprovizionarea scăzută de iarnă poate fi văzut în diferența dintre contractele futures din 22 martie, reprezentând sfârșitul iernii din SUA și luna următoare din 22 aprilie. Spread-ul, având în vedere volatilitatea sa de multe ori extremă, a crescut la 0,88 dolari / MMBtu, ceea ce înseamnă că utilitățile și investitorii sunt pregătiți să plătească o primă de 23% pentru livrarea din martie, comparativ cu luna următoare.
În Europa, gazul olandez TTF, reperul european, a atins un record nou la 57,75 EUR / MWh sau 20 USD / MMBtu, sau un preț echivalent la petrol de aproape 114 USD / b. Aprovizionarea globală redusă provocată de o creștere economică puternică, de vremea caldă și de reducerea aprovizionării în Europa din Rusia, au dat sectorului un impuls major. Rezultatul este că avem facturi de energie electrică foarte mari, creșteri ale prețurilor cărbunelui ca înlocuitor și, cu aceasta, și costurile în creștere ale compensațiilor emisiilor de carbon.
Cu un nivel scăzut al stocului de gaze, atât în Europa, cât și în Rusia, perspectiva unei crize de iarnă a gazelor rămâne o amenințare reală pentru consumatori și industrie. Unele companii pot fi chiar obligate să reducă producția pentru a reduce cererea.
Aur: După ce și-a revenit complet de la scăderea de la începutul lunii august, aurul s-a tranzacționat mai jos după ce s-a lovit încă o dată de rezistența la peste 1830 USD, o zonă care a fost testată și respinsă de șase ori din iulie. Cea mai mare parte a scăderii de preț a fost făcută marți, atunci când randamentele crescute ale Trezoreriei, înaintea ofertei masive de licitație, au ajutat dolarul să-și revină din știrea dezamăgitoare a raportului privind locurile de muncă din SUA.
În ciuda perspectivei ca Rezerva Federală SUA să înceapă în cele din urmă să reducă programul său masiv de cumpărare de obligațiuni, menținem în continuare o perspectivă bullish pentru aur. Aceasta se bazează pe opinia noastră că dolarul ar putea slăbi pe măsură ce SUA atinge creșterea maximă și că aurul, la prețurile actuale, reflectă deja randamente reale mai mari, posibil cu până la 25 de puncte de bază. În plus, o renaștere reînnoită a mărfurilor, condusă de energie și metale industriale, va reînnoi atenția asupra inflației.
Petrolul s-a instalat într-un interval relativ redus, aproape de capătul superior al gamei preferate de la mijlocul anilor `60 până la mijlocul anilor ’70. O întrerupere prelungită a producției din Golful Mexic în urma uraganului Ida a eliminat peste 20 de milioane de barili de pe piață, în timp ce rafinăriile s-au străduit să se redeschidă în urma întreruperilor de curent și a inundațiilor. Aceste evoluții au fost exprimate într-un raport săptămânal de susținere a prețurilor, dar și foarte denaturat, în care Administrația SUA pentru informații energetice a redus producția cu 1,5 milioane de barili pe zi și cererea de rafinărie cu 1,6 milioane de barili pe zi.