de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy / Saxo Bank
Sectorul mărfurilor se confruntă în continuare cu o prăpastie din ce în ce mai mare între cererea mare de investiții și performanța relativ slabă a prețului. Indicele Bloomberg Commodity, care urmărește performanța unui coș de mărfuri principale, se tranzacționează aproape neschimbat de un an. În această vreme, poziția net-long a 22 de mărfuri principale a atins niveluri aproape record.
Încrederea puternică în capacitatea Opec de a reduce producția de petrol și de a reechilibra piața a fost principalul factor determinant al creșterii, atât țițeiul WTI, cât și cel Brent având parte de o cerere mare. Metalele prețioase s-au redresat față de perioada de scădere de la finalul lui 2016 datorită incertitudinii crescânde în legătură cu impactul geopolitic și economic al anunțurilor politice făcute de președintele american Donald Trump. Metalele industriale cum e cuprul au fost susținute de preocupările legate de întreruperea aprovizionării datorită grevei.
Fondurile speculative dețin în prezent o poziție net long de 2,3 milioane de contracte futures și options în 22 de mărfuri principale. Mare parte din această poziție aparține sectorului energetic (57%), în timp ce agricultura vine pe locul 2 cu 32%, iar doar 11% sunt deținute în prezent în metale prețioase și cupru.
Viitoarea direcție a dolarului SUA a jucat, de asemenea, un rol din ce în ce mai important. Credința universală, la începutul anului, că dolarul se va întări în 2017, a fost pusă sub semnul întrebării. Mai ales după ce noua administrație SUA a pornit la atac și a acuzat China, Europa și Japonia că urmăresc politici pentru valute slabe. În urma acestei intervenții verbale, dolarul a scăzut cu aproape 2% față de un coș de valute principale de la începutul anului încoace.
Țițeiul rămâne limitat la un anumit interval datorită reducerilor OPEC și îngrijorărilor geopolitice cu privire faptul că înăsprirea atitudinii SUA față de Iran este cumva compensată de creșterea producției americane și libiene. Gazul natural este în scădere datorită lichidării prelungite continue pe măsură ce iarna se îmblânzește, astfel reducând cererea de gaz pentru încălzire.
Metalele prețioase s-au redresat ca reacție la dolarul în scădere și la alocarea în locuri sigure ca reacție la nesiguranța provocată de Trump. După ce a atins un vârf pe ultimele 11 săptămâni, aurul a dat înapoi unele dintre câștiguri înaintea raportului lunar legat de locurile de muncă din SUA, de vineri, care s-a dovedit că oferă prea puține în ce privește orientarea pentru direcția de urmat pe termen scurt.
Atât prețurile țițeiului WTI, cât și al celui Brent au fost blocate într-un interval relativ strâns în ultimele luni. Prețul a fost susținut de o creștere a cererii speculative ca reacție la implementarea prognozată și de succes a reducerilor de producție ale producătorilor OPEC și non-OPEC. Față de acestea, perspectiva unei redresări puternice a producției SUA și o revenire a producției din Libia a dus la existența unei limite a creșterii.
Pe parcursul săptămânii trecute, un al treilea raport consecutiv în scădere al inventarului din SUA a fost compensat potențialele noi sancțiuni americane impuse Iranului după ce iranienii au desfășurat un test al rachetelor balistice. Deși acest lucru probabil nu va avea un impact asupra capacității Iranului de a produce și exporta țiței, acesta ar putea însă să adauge o mică primă de risc geopolitic la prețul petrolului. Aceasta ar susține mai departe industria de șisturi bituminoase americane în eforturile sale de a stimula producția.
Vedem în continuare o creștere limitată pentru țiței la acest nivel, iar riscul de scădere este în principiu determinat de riscul unei reduceri haotice a unui pariu favorabil pe petrol de aproape 1 miliard de barili. Numărul săptămânal de platforme și inventare americane în combinație cu fluxul de știri de la Casa Albă și evoluția cu privire la reducerea actuală a producției vor stabili, în continuare, agenda pentru luna februarie.
Țițeiul Brent se confruntă cu un interval de rezistență între 57,50$ și 58,50$/baril cu susținere la 55$ peste minimul de 53,60$ pe luna ianuarie
Sursa: SaxoTraderGO
Riscul în creștere al întreruperii aprovizionării din partea celor două cele mai mari mine de cupru din lume a dus la revenirea la vârfurile din noiembrie în săptămâna care a trecut. Susținerea suplimentară a venit de la datele de inflație în creștere, cât și de la dolarul în scădere în urma ultimelor eforturi ale Casei Albe de a domoli „verzișorul”. Dar incapacitatea de a trece peste 2,74$/lb la cuprul superior și 6,000$/MT la cuprul LME a dus la dobândirea unor profituri în weekend. Scăderea a fost susținută de o politică monetară mai restrictivă și de date de producție mai slabe decât prognoza din China.
Cu excepția cazului în care greva de la mina Escondida din Chile se prelungește, astfel concentrând atenția asupra aprovizionării scăzute, piața se confruntă cu riscul de corecție negativă, mai ales date fiind pozițiile long record deținute în prezent de fonduri în cupru superior.
Cuprul superior, străduindu-se să treacă peste 2,74$/lb
Sursa: SaxoTraderGO
Aurul aproape că a reușit să recupereze 50% din ce a pierdut în timpul “căderii Trump” ca urmare a alegerilor din SUA în noiembrie. O ședință benignă a Federal Open Market Committee (Comisia Federală a Pieței Deschise), un dolar mai slab și un disconfort general al pieței legat de știrile de la Casa Alba au dus la susținerea pieței.
China a fost în vacanță aproape toată săptămâna, sărbătorind Anul Nou chinezesc, iar reacția sa difuză atunci când a revenit a declanșat obținerea de profituri. Raportul de vineri cu privire la locurile de muncă din SUA în fiecare lună a oferit puține în ce privește direcția pieței. Creșterea puternică a locurilor de muncă a fost compensată de eliminarea presiunii salariilor care, la rândul său, ar trebui să împiedice FOMC să apese e acceleratorul de creștere a dobânzilor.
Direcția dolarului continuă să fie unul dintre cei mai importanți factori ce au influențat redresarea observată de la mijlocul lunii decembrie. Bătălia dintre o rată a dobânzii de susținere la scară mare diferențiată pentru valute cheie precum EUR și JPY, pe de o parte, și intervenția verbală a Casei Albe împotriva unui dolar puternic sunt printre factorii cheie de urmărit.
Aurul a recuperat aproape jumătate din “căderea Trump” și, dacă reușește să se consolideze peste 1219$/uncie, calea către 1249$ ar trebui să fie deschisă.
Sursa: SaxoTraderGO