de Althea Spinozzi / Saxo Bank
• Piețele emergente sunt încercate de un dolar puternic, prețuri scăzute ale mărfurilor și evaluări ridicate
• SUA nu mai sunt un loc sigur pe măsură ce Trump se retrage din consensul de globalizare
• Investitorii care caută o alternativă la capitalurile proprii volatile, ar trebuie să ia în considerare obligațiunile
Brazilia, Rusia, India și China – țările ‘BRIC’ – au reprezentat mantra în ultimii 15 ani. termenul ‘BRIC’ a fost inventat de fostul președinte al managementului de active de la Goldman Sachs, Jim O’Neil, în 2001, și de atunci aceste țări au avut parte de o creștere exponențială deși au fost afectate de episoade de volatilitate.
Piețele emergente (EM) în general au beneficiat de politicile mai aspre ale băncilor centrale din ultimii câțiva ani și au depășit așteptările în mare măsură. De curând, însă, investitorii au adoptat o atitudine de scădere pe măsură ce intrările de fonduri EM au încetinit.
Realitatea este că EM sunt provocate de trei factori specifici: un dolar SUA puternic, prețuri mici ale mărfurilor și evaluări ridicate.
Deși dolarul SUA a pierdut 11% față de euro de la începutul anului, dolarul continuă să fie cu mult peste nivelul din 2014 și, în ciuda incertitudinilor politice de la Washington, economia SUA este din ce în ce mai robustă, indicând faptul că, cel mai probabil, USD nu se va întoarce la nivelurile din 2013-2014.
Un dolar SUA puternic, combinat cu o politică din ce în ce mai agresivă și cu creșteri ale dobânzii de către băncile centrale din piețele dezvoltate s-ar putea dovedi mortale pentru multe companii și guverne din piețele emergente care au profitat de condițiile favorabile ale pieței pentru a-și finanța operațiunile curente în USD.
Prețurile mărfurilor se dovedesc a fi și ele o capcană. De fapt, multe țări emergente sunt dependente în mare măsură de exportul de mărfuri și, deși pare că prețurile mărfurilor se vor redresa marginal în 2018, prețurile tot vor fi sub nivelurile înregistrate la începutul anului 2014.
În ultimul rând, evaluările ridicate ale activelor atât pe piețele de obligațiuni, cât și la burse, au determinat mulți investitori să iasă din zona lor de confort pentru a găsi oportunități cu randamente mai mari în țările emergente. Acest flux a umflat mai mult valoarea acestor active, făcând ca întreaga regiune să devină „scumpă”.
O regiune scumpă
Pentru a înțelege cum au ajuns EM atât de scumpe, putem să ne uităm la obligațiunile guvernamentale denominate în USD emise de China săptămâna trecută, când Beijingul a putut să plaseze titluri guvernamentale pe cinci și 10 ani la +15bps și +25bps deasupra titlurilor de trezorerie.
În plus față de cele de mai sus, incertitudinea politică din piețele emergente poate reprezenta un risc încă și mai mare decât cel din Africa de Sud din ultimele câteva săptămâni; condițiile economice sunt slabe, iar criza politică duce economia țării și mai jos. În consecință, randamentele au crescut săptămâna trecută și vor fi volatile în continuare, simultan cu apropierea de momentul Congresului Național African, rezultatele nefiind clare.
În Rusia, sectorul financiar dă, în sfârșit, dovadă de slăbiciune, având în vedere că Bank Otkritie caută motive să anuleze obligațiunile cu scadență în aprilie 2019. În același timp, Russian Standard Bank a declarat că obligațiunile Russian Standard Ltd. nu sunt legate de bancă, ceea ce a făcut ca investitorii să se teamă de o posibilă pierdere.
Investitorii învață că riscurile sunt la fel de mari în străinătate ca și acasă. Deși Vestul a putut să-și limiteze pierderile în urma crizei din 2008, iar acum e în proces de normalizare, „normalul” de azi va fi diferit de ceea ce era înainte de 2008.
Dezamericanizare
Mandatul lui Trump a pus în sfârșit punct acelei situații de după cel de-Al Doilea Război Mondial pe care o cunoșteam sub denumirea de „americanizare”. Timp de peste 70 de ani, SUA au condus discuțiile internaționale și a format consensul global. Acum, însă, în timp ce lumea se îndreaptă în continuare către o globalizare mai cuprinzătoare, administrația Trump iese din acordurile internațional și are ca scop închiderea aranjamentelor bilaterale benefice.
Administrația lui Trump crește, de asemenea, incertitudinea politică, făcând dolarul SUA și obligațiunile de tezaur americane mai volatile și mai sensibile la evenimentele politice și economice. Dolarul și obligațiunile de tezaur americane au fost privite multă vreme ca fiind o investiție sigură, dar realitatea este că acestea ar putea fi primele active care să devină extrem de nesigure pe măsură ce se emit în continuare decizii impulsive din Biroul Oval.
Un bun exemplu ar putea fi modul în care se presupune că vrea Trump să gestioneze criza uraganului din Puerto Rico prin ștergerea datoriei portoricane. Banii nu pot fi în siguranță într-o țară unde președintele nu înțelege consecințele profunde ale ștergerii obligațiunilor guvernamentale.
SUA nu mai sunt un loc sigur.
Aceasta pune mulți investitori într-o poziție ciudată. Am putea foarte bine să ne apropiem de o criză în piețele emergente, dar banii nu sunt în siguranță nici „acasă”!
Acțiunile sunt la cote maxime
Una dintre cele mai mari tranzacții din 2017 a fost trecerea la o poziție short a S&P 500 deoarece investitorii credeau că indicele și-a atins vârful și că va începe curând să scadă. Această tranzacție s-a dovedit a fi costisitoare pentru că indicele a crescut cu 15% de la începutul anului.
Dacă traderii de capitaluri proprii cred că bursele vor fi mai volatile în 2008, în timp ce nivelurile actuale se chinuie să găsească susținere, ar trebui să se uite la piața de obligațiuni. Frumusețea venitului fix constă în aceea că, atunci când cumperi o obligațiune, de fapt blochezi un randament specific… cu excepția cazului în care compania nu poate răscumpăra valoarea noțională, desigur.
Aceasta înseamnă că, dacă îți place o anumită companie, dar crezi că prețul acțiunilor va fi volatil din cauza factorilor externi, poți garanta o rentabilitate anuală fără a fi afectat de volatilitatea pieței (cu condiția să ai încredere că societatea este rezistentă și-și va putea plăti înapoi datoria).
Ne-am uitat la cele mai tranzacționate acțiuni de pe platforma Saxo din acest an pentru a afla ce obligațiuni ar putea fi interesante pentru traderii de capitaluri proprii. Câteva nume ne-au atras atenția…
• Tencent Holdings Limited. Compania furnizează internet și servicii mobile cu valoare adăugată (publicitate online și tranzacții e-commerce la nivel global). Acțiunile Tencent au crescut cu 84,5% anul acesta. În cazul în care investitorii cred că petrecerea se va termina în 2018, compania are câteva obligațiuni în dolari SUA cu scadențe între 2018 și 2025. Tencent 3,375%
• Santos Ltd. Povestea e diferită pentru producătorul și exploratorul de gaze naturale australian pentru că aici prețurile au fost ca un yo-yo, au atins minimul în iulie și s-au redresat în ultimele câteva luni. În cazul în care vă place compania, dar nu vreți să vă expuneți volatilității stocului, compania are o obligațiune în dolari SUA plătind un cupon de 4.125% cu scadență în 2027, indicativ aceasta reprezintă un randament de 4%.
Evident, muzica s-a oprit, iar criza EM se poate răspândi rapid în piețele dezvoltate. Mai devreme sau mai târziu, piața de capitaluri proprii va da semne de slăbiciune.
Astfel, diversificarea activelor este mereu cheia.