De Ole Hansen, Șeful Strategiei pe Mărfuri, Saxo Bank
Rezumat: Mărfurile care depind de aprovizionarea din Rusia și Marea Neagră au crescut puternic în ultimele 24 de ore după ce Putin a anunțat planurile de a-și intensifica războiul în Ucraina. Prețurile europene ale gazelor naturale se tranzacționează din nou la peste 200 de euro pe MWh, costul motorinei fiind de asemenea crescut. La fel de îngrijorătoare este o nouă creștere a prețurilor grâului la bursele din Chicago și Paris, comercianții făcându-și griji pentru coridorul de export susținut de ONU din Ucraina, un eventual pericol reducând oferta către o piață globală deja preocupată de disponibilitatea grâului bogat în proteine.
Un președinte al Rusiei din ce în ce mai disperat și, odată cu asta, tot mai periculos, a ordonat mobilizarea trupelor rezerviste pentru a „proteja” integritatea teritorială a Rusiei. Un teritoriu pe care Putin și-ar dori să-l vadă incluzând republicile autoproclamate Luhansk și Donețk și regiunile controlate de Moscova Zaporizhzhia și Herson, unde oamenii vor vota în următoarele zile dacă vor deveni parte a Rusiei.
Vestea și amenințarea cu escaladarea războiului duc la scăderea indicelui MICEX din Moscova cu peste 10% și au slăbit moneda euro, aceasta din urmă aflată deja sub o presiune nervoasă înainte de creșterea de ieri a dobânzii din partea Rezervei Federale a SUA. Mărfurile care depind de aprovizionarea din Rusia și regiunea Mării Negre au răspuns prin costuri de tranzacționare mai mari, cu un accent deosebit pe gaz, motorină și nu în ultimul rând grâu.
Contractele futures pe grâu din Chicago și Paris au crescut brusc după ce știrile din Rusia au fost urmate de anunțul lui Putin. Referendumul și anexarea zonelor controlate de Rusia ar crește probabil și mai mult tensiunile cu Europa și SUA, în timp ce ar arunca mai multe îndoieli cu privire la aprovizionarea cu cereale din zona Mării Negre, în special coridorul de export sponsorizat de ONU din Ucraina, care recent a contribuit la atenuarea îngrijorărilor privind aprovizionarea cu grâu și uleiuri de floarea soarelui.
Exportul de grâu din Ucraina a ajuns la 883.000 de tone în august, dar rămâne cu mult sub cele 3,65 milioane de tone care au fost expediate anul trecut, iar media pe termen lung în jur de 3,1 milioane de tone. Septembrie este în mod normal cea mai aglomerată lună pentru exporturile Ucrainei, cu o medie de 3,3 milioane de tone transportate în ultimii ani. Cu toate acestea, cu o mulțime de cereale încă rămase în silozuri, o escaladare a tensiunilor ar putea afecta capacitatea de a livra grâu către o piață globală îngrijorată de aprovizionare, înaintea iernii emisferei nordice.
Grâul de moară de la bursa din Paris pentru livrare în decembrie se tranzacționează peste pragul de suport la 340 EUR pe tonă, cu următorul nivel de creștere a interesului în jurul valorii de 353 EUR pe tonă.
Gazul de referință european TTF se tranzacționează din nou peste 200 de euro pe MWh, după ce a atins marți un minim de 170 de euro/MWh, deoarece piața se teme că Rusia ar putea reduce și mai mult fluxurile de gaze pe cele două conducte rămase încă deschise. În special tranzitul Ucrainei prin Sudzha, care se dovedește în prezent aproximativ jumătate din 80 mcm/zi care sunt trimise în prezent în Europa, în scădere cu 290 mcm/zi față de aceeași perioadă a anului trecut.