Steen Jakobsen, CIO, economist șef Saxo Bank
Rezumat: Agenda schimbărilor climatice este pe cale să genereze cea mai mare transformare în prioritățile politice din era modernă, iar BlackRock a semnalat acest lucru în cea mai recentă scrisoare anuală către directorii generali. Notăm aici importanța acestui moment critic și examinăm implicațiile pentru piețele de active de aici încolo.
În ultima vreme am petrecut destul de mult timp – unii ar spune prea mult – concentrându-mă pe climă ca viitor factor determinant al evaluărilor. Însă astăzi a apărut o știre mai interesantă care vine în sprijinul teoriei mele, aceea că cel mai mare manager de fonduri din lume, BlackRock, cu active primite în gestiune în valoare de 7 trilioane de dolari, vorbește despre aceleași lucruri ca și noi în ceea ce privește clima, a se vedea “BlackRock CEO says the climate crisis is about to trigger ‘a fundamental reshaping of finance’”. (CEO-ul BlackRock spune că criza climatică este pe cale să declanșeze o ‘restructurare fundamentală a finanțelor’)
Mediul economic de după cel de-Al Doilea Război Mondial a fost determinat de maximizarea creșterii – orice altceva a fost sub-optimizat. Așadar, o trecere către priorități legate de climat este, poate, cea mai semnificativă schimbare pentru piețe într-o generație, iar pentru deceniul următor și după, această schimbare va însemna:
1. Politicile legate de climă vor fi prioritare și, ca atare, companiile, consumatorii și guvernele vor căuta în fel și chip să optimizeze activitățile din jurul agendei legate de climă. În curând, creșterea este o primă derivată a climei – schimbarea naturii și structurii sistemului economic și implicarea unei realocări drastice a priorităților de finanțare.
2. Va exista o acceptare de facto, implicită, a creșterii – sau, cel puțin, un fel diferit de creștere. În timp, aceasta ar putea evolua într-o soluție mai bună pentru sistemele economice falite din zilele noastre, căci soluțiile climatice trebuie să existe în lumea fizică și, deci, includ colaborarea umană și mult capital. Iar dacă procesul este condus de „comunitate” și de obiective/platforme comune, acesta ar putea fi extrem de pozitiv. (Vă implor să citiți această carte Sir Paul Collier – The Future of Capitalism – cea mai bună carte despre economie pe care am citit-o probabil din universitate, de la Adam Smith și Hume.)
3. Nu luăm o poziție asupra științei sau ritmului încălzirii globale, suntem pragmatici deoarece vedem și măsurăm consecințele din natură, constrângerea obiectivă a resurselor naturale ale planetei și semnele tot mai multe ale punctelor de cotitură la nivel politic în toată lumea.
Implicațiile unei tendințe:
• Aceasta va crește multiplii acțiunilor entităților eco/ESG/legate de mediu ……
• Va determina îndreptarea atenției, un lucru foarte necesar, către „investițiile pasive” și dacă acestea sunt prietenoase cu mediul
• Aceasta va determina/obliga regândirea indicilor globali, conform poveștii BlackRock.
• Este un cost major și o problemă de strategie pentru companii alinierea operațiunilor cu agenda schimbărilor climatice. Riscurile de reputație se vor dovedi prea mari pentru ca companiile să ignore tendința.
Săptămâna aceasta, Peter Garnry de la Saxo a prezentat un coș de acțiuni verzi ce reprezintă un punct de pornire util pentru concentrarea capitalului pe unele dintre cele mai avantajoase, probabil, capitaluri proprii legate de agenda climatică.
Iată și alte link-uri utile:
Articolul original din New York Times ce dezvăluia știrea legată de BlackRock
Wall Street Journal despre schimbarea priorității BlackRock către schimbările climatice.
Care este impactul?
Nu putem să nu subliniem cu tărie gradul la care această poveste riscă să schimbe peisajul de investiții, căci BlackRock și celelalte fonduri principale pe indici dețin o parte importantă a capitalurilor proprii globale. Bloomberg a publicat un articol foarte bun și un grafic ce arată concentrarea celor trei cele mai importante fonduri de indici, dintre care cel mai mare este BlackRock.
Schimbarea priorităților investitorilor și a companiilor merită atenția noastră deplină în 2020 și după, mai ales în perioada alegerilor prezidențiale din SUA, pentru încă patru ani, căci orice victorie non-Donald Trump va accelera schimbarea de la reglementare la nivel înalt la schimbare care are loc deja datorită presiunii publice și a altor indicii clare în această privință.