Competiția de robotică adusă și implementată în România de Asociația Nație Prin Educație, fondată de Dana Războiu, reușește să strângă la cea de-a doua ediție aproape de două ori mai mulți liceeni față de anul trecut. FIRST Tech Challenge Romania – o competiție despre creativitate, ingeniozitate, fairplay, oferă o altă perspectivă asupra viitorului pentru tinerii din România, perspectivă pe care mulți profesori au îmbrățișat-o cu bucurie. Este și cazul doamnei profesoare Ana Maria Rus de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău, mentor pentru echipa de robotică BRAINSTORMS.
Totul a început cu un kit pe care l-au primit la liceu cu ajutorul Asociației Nație Prin Educație, iar de aici copiii s-au îndrăgostit de această competiție: „Am început de la kiturile primite de la Nație Prin Educație, iar ca bază materială avem laboratoare de electrotehnică și electronică, laboratoare de acționări pneumatice și hidraulice, laboratoare de calculatoare, laborator de mecanică. Nevoia de a progresa și de a face și altceva ne-au convins să participăm la acest program, iar copiilor le place mult să construiască, să desfacă, să descopere. Au fost încântați de ideea de competiție la nivel național și da, putem spune că este o provocare pentru noi”, povestește Ana Maria Rus despre echipa sa de liceeni cu care anul acesta participă pentru prima oară la BRD FIRST Tech Challenge.
Cea mai mare competiție de robotică pentru licee din România îi inspiră pe copii nu numai să construiască de la zero un robot, care trebuie să îndeplinească anumite acțiuni precise, ci și să se ocupe de realizarea unui manual tehnic al acestuia, de organizarea echipei, de promovarea acesteia și de atragerea de fonduri. Este un program interdisciplinar în care copiii descoperă o lume întreagă și prin care se descoperă pe sine. „De multe ori copiii îmi spun că nu pleacă acasă până nu rezolvăm o anumită problemă. Partea practică le place foarte mult, noi am întâmpinat ceva dificultăți la descierea tehnică, însă copiii nu se lasă. În plus, ei trebuie să fie încurajați și lăudați pentru fiecare pas făcut spre cunoaștere și spre descoperire. Unul dintre elevi îmi mărturisea că acum simte că parcă are o relație mai bună cu domnii profesori, că se simte privit cu admirație și că întreaga echipă este cunoscută în comunitate. Elevii învață unii de la ceilalți; cei de la compartimentul tehnic sunt interesați și de partea de programare și invers, cei de la I T, pentru a putea programa mișcările, trebuie să cunoască și partea tehnică”, mai povestește doamna profesoară, care predă în Zalău discipline mecanice electrice și automate programabile.
Ana Maria Rus simte că astfel de competiții vin să completeze perfect o nevoie acută pe care o simt atât copiii, cât și profesorii: „Ar trebui să ne axam mai mult pe formarea abilităților practice ale copiilor. Dacă am lucra pe grupe de elevi și nu cu întreaga clasă, am putea realiza acest lucru. De exemplu, unul dintre elevi a propus realizarea extinderii brațului robotului printr-un mecanism șurub-piuliță, dar fiind clasa a IX-a nu avea cunoștințe suficiente pentru desen. Mi-a explicat ce dorește să facă și am început să proiectăm împreună mecanismul, apoi am împărtășit ideea coechipierilor. Este nevoie de colaborare între membrii echipei, de seriozitate, punctualitate, de o bună organizare a echipei și de respectul reciproc. Trebuie trasate sarcini precise, cu termen de realizare, iar echipa are nevoie de sprijin și încurajare din partea mentorului. Toate sunt lucruri pe care copiii le învață în acest program.”
Pentru tinerii pasionați de robotică din toată țara, zilele de 24 și 25 martie vor fi nu numai pline, dar și foarte încărcate de emoții și adrenalină. Cei 1400 de elevi, organizați în 92 de echipe, vor susține, în cadrul competiției de robotică BRD FIRST Tech Challenge Romania, la Sala Polivalentă din București, două zile de meciuri competiționale (vineri și sâmbătă), iar duminică are loc marea finală. Cu această ocazie vor fi premiate 4 dintre cele mai bune echipe, care vor fi desemnate să participe la Campionatul Mondial de robotică din Detroit, SUA.