Un studiu efectuat de TNS Omnibus in UK arata in 2013 o creste a cazurilor in care angajatii britanicii sustrag baza de date cu contactele de business ale companiei in care lucreaza. Studiul arata ca unul din 3 britanici ar sustrage contactele de business atunci cand ar pleca din companie si ca predispusi la astfel de actiuni sunt in special barbatii.
Un angajat in vanzari care pleaca cu contactele clientilor la concurenta; un angajat din departamentul de marketing care implementeaza campaniile programate in alta companie; un angajat din productie care ofera date legate de retetele produselor si alti angajati care ofera date legate de liste de preturi, planuri de dezvoltare, prototipuri sunt cazuri comune si in Romania care aduc pierderi majore atat financiare cat si de imagine.
Unul din factorii importanti care a dezvoltat aceste actiuni este cresterea popularitatii si accesul mult mai facil la gadget-uri care pot stoca informatia – memory stick, smartphone, tableta, hard disk mobil etc. Detinerea acestor aparate de catre angajati le faciliteaza posibilitatea de a descarca oricand informatii confidentiale din cadrul companiei, ceea ce reprezinta si una din principalele cai prin care companiile pierd informatii.
In Romania, acest fenom este in continua crestere si companiile incep sa contientizeze gravitatea pierderii bazelor de date dar si a altor informatii legate de strategiile de business.
Una din caile prin care companiile contraataca acest fenomen este instalarea solutiilor software de monitorizare a activitatii angajatilor pe calculatoare.
Principalul dezvoltator software din Romania pe acesta nisa este o companie romaneasca SC Amplusnet SRL, din Targu Mures, care incepand cu anul 2003 furnizeaza solutia Cyclope catre companii din Romania si alte 20 de tari.
Dan Gurghian, Business Development Manager, Amplusnet : ”In ultimii 3 ani am inregistrat din partea clientilor nostri o crestere a interesului fata de securitatea datelor confidentiale. Practic vorbim de un obicei foarte vechi in randul angajatilor romani dar tehnologia disponibila in momentul de fata face ca acest lucru sa fie mult mai raspandit si cu un impact mai puternic asupra companiilor. Conform cerintelor pietei si aplicatia Cyclope, pe langa functionalitatile dedicate evaluarii productivitatii angajatilor, a capatat noi facilitati in zona de securitate. Aceste optiuni permit urmarirea tuturor unitatilor de stocare a datelor care intra in contact cu reteaua companiei, aplicatii nelicentiate instalate in retea sau stergerea documentelor”.
Am atast un infografic creat de noi in baza studiului efectuat de TNS Omnibus, disponibil si pe blogul nostru//cyclope.ro/blog/.