Constantin Pivniceru
Editura Tritonic
De cum vezi titlul acestei lucrari s-ar putea sa fii tentat sa te gandesti deja la filme romanesti care ti-au incantat anii pana acum. Si, desigur, ai de ce sa iti aduci aminte, de la filmele istorice si pana la seria cu Brigada Diverse, de la serialul Toate panzele sus si pana la Pistruiatul. Comedii, filme istorice, filme care infatisau realitatile unui regim sau care incercau sa transmita un mesaj, am avut multe de vazut si, la cate se fac in zilele noastre, vom mai avea de vizionat. Deschizi apoi cartea "Amintiri din actualitate. 50 de ani de cinematografie in Romania" si afli ca autorul lucreaza de 40 de ani, da, patruzeci, in studioul de la Buftea (din care douazeci la conducerea intreprinderii). "Multi prieteni sau cunoscuti m-au indrumat sa dau la iveala o carte de memorii, cu amintiri, intamplari iesite din comun, portrete de actori si realizatori, intr-un cuvant o marturisire de suflet dintr-o lume aparte, talentata si artagoasa, plina de spirit sau mediocra, muncitoare si pasiva, individualista, o alcatuire umana iesita din comun, care isi arata publicului doar fateta de onorabilitate" ne marturiseste autorul inca de la inceput (p 5).
Apoi, pas cu pas, aflam mai multe despre Buftea cea de altadata, citadela a filmului romanesc, apoi avem parte de rememorari sentimentale (nume mari sunt incluse aici precum Liviu Ciulei, Elisabeta Bostan si multi altii), ajungem la operatori si apoi la amintiri din imediata apropiere, vedem filmul din perspectiva "o arta sub presiunea timpului" si sfarsim cu seria dedicata filmului si tranzitiei, inclusiv cu un articol despre gustul publicului.
Avem asadar o lucrare-document daca doriti, cu articole publicate anterior si readuse in atentie, cu informatii interesante si multe dezvaluiri din culise, adesea cele mai cautate de publicul spectator. Sa nu uitam de asemenea ca primim si privim totul prin ochiul unui profesionist, al unei persoane care a cunoscut si participat activ ani la rand la filmele realizate, care a vazut "mariri si caderi" ale industriei.
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}