Pentru eficiența activității și pentru o atmosferă plăcută, dar și cu scopul de a purifica și împrospăta aerul, renovarea spațiilor de birouri este necesară și binevenită. Unii ar putea spune că este chiar crucială, pentru că investiția aduce beneficii brandului și poate spori productivitatea angajaților.
Renovarea spațiilor de birouri trebuie privită ca pe o oportunitate, deoarece transformă locul într-un spațiu de lucru modern, care stimulează creativitatea, inspiră, îmbunătățește moralul angajaților și impresionează clienții, vizitatorii sau investitorii.
1. Optează pentru o paletă de culori energică
Culorile au capacitatea de a influența profund starea de spirit, tonusul și creativitatea, unele îmbunătățind dispoziția și productivitatea. De asemenea, culorile dau energie, stimulează și incită.
Indiferent de culoare, formulele vopselelor pentru interior:
- sunt adaptate pentru diferite tipuri de suprafețe;
- au proprietăți anti-mucegai;
- sunt rezistente la umezeală;
- sunt superlavabile sau au proprietatea de autocurățare;
- au prețuri accesibile;
- sunt ușor de întreținut;
- se usucă repede;
- nu lasă pete.
În ceea ce privește spațiul de birouri pe care-l renovezi, probabil că singura dificultate este aceea de a alege nuanța potrivită din gama larga de vopsele lavabile de toate culorile. Totuși, poți ține cont de câteva recomandări ale specialiștilor în design interior:
- albastrul – nuanțele de albastru oferă claritate și invită la concentrare, generează încredere, profunzime și stabilitate;
- negrul – sugerează autoritate, control și poate să fie un detaliu de accent ideal;
- verdele – induce optimism și echilibru, declanșează gândirea creativă și facilitează comunicarea; în combinație cu tonuri de galben, face spațiul de lucru să fie plin de viață și imprimă atmosferei o notă pozitivă;
- galbenul și portocaliul – galbenul singur, în tonuri dulci sau mai dure, stimulează activitatea mentală; de asemenea, nuanțele de portocaliu inspiră căldură, energie, optimism și fericire.
2. Alege soluții curate și prietenoase cu mediul
Adoptarea unui design care poate reduce amprenta de carbon va îmbunătăți calitatea muncii. Soluțiile de amenajare care sunt eco friendly îmbunătățesc sănătatea angajaților, starea de spirit și reduc absenteismul. Orice soluție care implică reducerea consumului de energie, fie pentru încălzire, fie pentru răcire, aduce beneficii importante pe termen lung.
Ia în calcul câteva sfaturi ușor de implementat, care vor îmbogăți interiorul biroului, aducând, în același timp, beneficii pentru mediu. Astfel:
- optează pentru lumină naturală în locul iluminatului tradițional;
- utilizează sisteme de iluminare inteligente și eficiente din punct de vedere energetic, cu senzori, pentru a economisi energie;
- alege mobilier ecologic, înlocuind plasticul cu materiale reciclate sau biodegradabile;
- amenajează decorul în jurul unor insule cu plante verzi, care să susțină puritatea microclimatului din spațiile de birouri.
3. Folosește fluiditatea transparenței
Birourile și sălile de conferințe închise sunt de domeniul trecutului. Spațiul de lucru modern este unul deschis, prietenos, care promovează colaborarea, interacțiunea, munca în echipă și transparența.
Sălile de conferințe moderne sunt construite cu pereți despărțitori din sticlă, care nu numai că îmbunătățesc atmosfera de birou, ci și promovează o cultură a comunicării deschise și sincere. Se pot adăuga pereți despărțitori permanenți sau detașabili din sticlă, pentru a reduce factorii care pot distrage și pentru a asigura confidențialitatea în timpul întâlnirilor. Soluția este benefică atât pentru mediu, permițând utilizarea luminii naturale, cât și pentru încurajarea relațiilor interumane.
4. Acordă atenție spațiului de lucru individual
Și epoca birourilor cu aspect de hală de producție este depășită. Zonele de lucru moderne, indiferent că sunt sau nu compartimentate, au nevoie de personalitate și stil, deci trebuie să fie plăcute, confortabile, sustenabile, ergonomice și luminoase. Contează și distanța dintre birouri, dat fiind faptul că aglomerarea reprezintă un motiv de stres, frustrare și moral scăzut, iar distanța prea mare generează izolare și blochează comunicarea.
În aceste condiții, proiectarea și amenajarea spațiilor de birouri trebuie adaptate nevoilor umane, renunțându-se la ideea ca oamenii trebuie să se adapteze designului interior. Îmbinarea frumosului cu funcționalul este un deziderat pe care trebuie să-l atingă orice amenajare destinată producției și creației.
5. Amenajează zone de relaxare
Nu te feri să fii original, să depășești tiparele, șabloanele ori cutumele. În spațiul de birouri, zonele de relaxare, care pot cuprinde canapele comode, o masă de ping-pong, jocuri creative și altele, au darul de a crește creativitatea angajaților și de a-i determina să se implice cu plăcere și cu energie pozitivă în activitatea profesională. Mai mult, cresc schimbul de idei, comunicarea utilă și colaborarea. Activitățile care încurajează socializarea, mișcarea și jocul reduc stresul și generează reacții pozitive între angajați.
A avea o sală care nu este dedicată doar întâlnirilor și care poate fi transformată într-un lounge sau într-o zonă de distracție îi poate ajuta pe oameni să se simtă relaxați, fiind, în egală măsură, stimulați.
Sunt multe alte detalii care pot fi luate în calcul la renovarea spațiilor de birouri, începând de la bugetul care poate fi alocat până la detalii tehnice legate de instalațiile electrice, sanitare, de sistemele de ventilație și de siguranță. Dar, alături de toate acestea, culoarea, confortul, echilibrul cu mediul și funcționalitatea rămân prioritare.