Comisia de licitație anunță astăzi că ambele companii – RCS & RDS S.A. și Societatea Națională de Radiocomunicații S.A. – care au depus oferte în cadrul licitației pentru multiplexurile de televiziune digitală se califică în etapa următoare.
În urma analizei dosarelor de candidatură depuse de cele două companii, comisia de licitație a constatat îndeplinirea tuturor criteriilor de calificare.
Până la data de 19 mai 2014 pot fi depuse contestații la decizia comisiei de calificare a candidaturilor, iar până la data de 22 mai 2014 comisia va anunța organizarea rundelor de licitație, în cazul în care cererea va depăși oferta.
În cadrul licitației sunt disponibile 5 multiplexuri, patru în UHF și unul în VHF, în standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite „free to air”, în condiții transparente, concurențiale și nediscriminatorii, posturile publice și private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.
De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de către Ministerul Societății Informaționale, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepție fixă de 90% din populație și 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligații de acoperire. Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 și MUX 5), operatorii vor avea obligația ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcțiune cel puțin 36 de emițătoare pentru fiecare dintre rețelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.
Toate licențele vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani, acestea urmând să intre în vigoare începând cu 17 iunie 2015. Câștigătorii vor avea obligația de a achita taxa de licență rezultată în urma licitației în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunțării rezultatelor procedurilor de selecție.
În România, procesul de tranziție de la emisia analogică terestră de televiziune la emisia digitală terestră trebuie să se încheie până la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România și Strategiei adoptate de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogică terestră va înceta, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de televiziune și servicii multimedia suplimentare.