Prin tradiție, Catedra Internațională Onorifică “Jean Bart” în sprijinul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (CIO-SUERD) a desemnat, începând cu anul 2012, un număr de “Ambasadori Speciali ai Regiunii Dunării”, personalități experimentate, cu rolul de a îndeplini dificila misiune de inter-conectare a coordonării Strategiei UE pentru Regiunea Dunării (SUERD) de la Bruxelles și Viena în raport cu autoritățile și stakeholderii principali din România. Această simbolică magistratură s-a dovedit utilă atât în vederea unei mai bune prioritizări / programări a proiectelor, cât și a capacității efective de monitorizare și interacțiune între investițiile și transferul de know-how în plan macro-regional prin intensificarea cooperării teritoriale la nivel transnațional în diverse domenii.
Printre personalitățile distinse în acest mod de-a lungul anilor s-au numărat: Acad. Mugur ISĂRESCU – Guvernator BNR; Acad. Cristian HEREA; Acad. Alexandru T. BOGDAN – Centrul de Biodiversitate al Academiei Române; Acad. Nicolae Victor ZAMFIR; ASR Principele Radu al României; Prof. Univ. Dr. Marilen PIRTEA – Rectorul Universității de Vest din Timișoara; Prof. Univ. Dr. Ing. Darie GEORGE – Universitatea Politehnica din București; Președinte-Director General Alexandru GIBOI – AGERPRES; Wienfried SENKER – Președinte East-West Management (Germania); consultant Petra SZAVICS; jurnalist Camelia SPĂTARU; Dr. Katalin Gabriela DAVID.
În cursul unei ceremonii oficiale, la sediul Casei Academiei Române, în data de 11 iulie 2018, a avut loc desemnarea Dlui Bogdan DUMITRACHE, doctor în științe medicale, în calitate de Ambasador Special al Regiunii Dunării. Diploma care acreditează onorific în această calitate a fost oferită de Comisarul Regional Dunărean din partea Asociației CLDR, Prof. Sever AVRAM – Coordonator General CIO-SUERD ”Jean Bart”, proiect fondat în anul 2012, în parteneriat cu Academia Română.
În acest context, a avut loc un dialog în urma căruia Dl Dr. Bogdan DUMITRACHE a propus și s-a oferit să-și ofere sprijinul personal pentru organizarea în acest an, când România va prelua în mod oficial Președinția SUERD, a unei serii de evenimente publice sub genericul ”Regional Danube Strategy Summit”, ce vor fi inaugurate la Timișoara, în data de 10 septembrie 2018. La aceste reuniuni sunt invitați să participe reprezentanții conducerii Forumului Național SUERD, ai Biroului Coordonatorului Național al Strategiei din cadrul MAE, din alte ministere de resort implicate în organizarea Președinției române, ai Academiei Române, ai BNR, ai corpului diplomatic acreditat în țara noastră, precum și ai altor entități publice și private implicate în inițiativele și acțiunile finanțate de Comisia Europeană, în special prin Programul Transnațional Dunărea.
În cursul acestor reuniuni, cei prezenți vor avea ocazia să efectueze schimburi de vederi și de bune practici, îndeosebi pentru ca la final să se detașeze cele mai interesante acțiuni și evenimente la nivel sub-regional ce vor putea fi propuse sub auspiciile Președinției SUERD între octombrie 2018 – octombrie 2019.