Prin Directiva Europeană 2019/904, care a intrat în vigoare pe 3 iulie 2021 și pe baza căreia statele membre sunt obligate să ia măsuri pentru interzicerea vânzării produselor din plastic de unică folosință, s-a reușit trecerea la o etapă importantă în lupta împotriva poluării cu plastic.
Noua directivă promovează abordarea circulară, care acordă prioritate produselor reutilizabile, durabile și netoxice, în defavoarea celor de unică folosință. Conservând valoarea produselor și a materialelor cât mai mult timp posibil și generând mai puține deșeuri, economia la nivel european poate deveni mai competitivă și mai rezilientă, reducând, în același timp, presiunea asupra resurselor prețioase și asupra mediului1.
Una dintre cele mai importante provocări actuale legate de sustenabilitate este reciclarea materialelor de ambalare. Consumatorii aleg din ce în ce mai conștient produsele ecologice sau bio însă nu sunt la fel de atenți când e vorba de alegerea conștientă a unui produs al cărui ambalaj este sustenabil.
Băuturile răcoritoare sunt disponibile pe piață în câteva tipuri principale de ambalaje, printre care sticlele din plastic sau de sticlă sau cutiile de aluminiu.
Din punctul de vedere al impactului pe care îl are asupra mediului, cea mai bună alegere pe care o putem face la achiziționarea unei băuturi este cea ambalată în cutia de aluminiu, care poate fi reciclată de infinite ori. Amprenta redusă a transportului și gradul ridicat de reciclare fac ca acest tip de ambalaj să fie cel mai sustenabil. De asemenea, cutiile de aluminiu au în prezent performanțele cele mai ridicate în ceea ce privește circularitatea, mai mult de 80% din recipientele de băuturi colectate pentru reciclare sunt recuperate și transformate în recipiente noi, comparativ cu 59% din sticlele de sticlă și 13% din sticlele din plastic, potrivit unui studiu recent2.
Sticla ocupă locul al doilea și este o opțiune bună atunci când băuturile nu sunt disponibile în cutii de aluminiu. Ca și cutiile de aluminiu, sticlele de sticlă sunt complet reciclabile. Cu toate acestea, din cauza greutății și amprentei de carbon cauzate de transportul lor, acestea nu sunt la fel de sustenabile.
Chiar dacă plasticul are o amprentă de transport mai mică decât sticla, combustibilii fosili utilizați în timpul procesului de fabricație sunt greu de ignorat, la fel și amprenta lui de carbon. Utilizarea iresponsabilă a materialelor plastice este o amenințare pentru mediu, ceea ce înseamnă că acest material de ambalare este cel mai puțin sustenabil3.
1 Directiva Europeană 2019/904 (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:32019L0904&from=RO)
2Can Manufacturers Institute, Evaluarea potențialului circular al recipientelor pentru băuturi din Statele Unite, octombrie 2021 (https://www.metabolic.nl/projects/cmi-recycling-unpacked/)
3Lauren Murphy, Beverage Container Showdown: Plastic vs. Glass vs. Aluminum, October 2020 (https://earth911.com/living-well-being/recycled-beverage-containers/)