Alukönigstahl România, specialistul în sisteme de aluminiu, oțel și PVC de cea mai înaltă calitate, a furnizat, pentru proiectul Binarium din Cluj Napoca, soluții sustenabile și eficiente energetic de la Schüco: profile din aluminiu cu performanțe de izolare termică excelente, din clasa Super Isolation (SI). Eficiența energetică este completată de confortul interior, cu ajutorul jaluzelelor exterioare Warema, cu lamele de 80mm, acționate cu motor.
Binarium este prima construcție din România care a obținut cel mai înalt nivel de evaluare pentru performanță și a câștigat recent BREEAM Awards 2019 la categoria ”Central and Eastern Europe Region and Commercial Projects”. Acest premiu este destinat proiectelor comerciale care continuă să aplice și să respecte criteriile de “clădire verde”.
„Proiectul Binarium din Cluj este unul dintre cele mai îndrăznețe și complexe de pe piață, care încă trasează tendințele arhitecturale curente, motiv pentru care am venit în întâmpinarea cerințelor tehnice, dar și de design cu soluții fiabile, elegante și cu performanțe energetice ridicate. Suntem mândri că Alukönigstahl a furnizat peretele cortină Schüco FW 50+.SI, ferestrele și ușile Schüco AWS 75.SI, dar și jaluzelele exterioare Warema, care au contribuit la susținerea acestui proiect impresionant cu certificare verde”, declară Attila Beer, Administrator Alukönigstahl România și Republica Moldova.
Clădirea de birouri de clasă A este un model de regenerare urbană care vizează reabilitarea fostei fabrici de confecții – Flacăra. Echipa de arhitecți Dico și Țigănaș a demonstrat, prin Binarium, că extinderea proiectului pe structura existentă a fostei fabrici este o opțiune mult mai potrivită decât demolarea vechii construcții. Astfel, s-a ridicat o construcție cu fațade contemporane și echipată cu instalații reprezentând tehnologii recente.
”Anvelopa clădirii sugerează intervențiile cu structuri metalice, iar placajele ceramice și metalice susțin transparența oferită de vitraje generoase și tâmplării suple. Regula impusă tuturor de la început, de a folosi tot ceea ce este mai bun și ne poate ajuta să obținem o clădire eficientă certificată la cele mai înalte standarde, a dus la selecția companiilor furnizoare, printre care și Alukönigstahl România, rezultatul fiind pe măsură”, a declarat Levente Kornis, Architecture Department Manager Dico și Țigănaș.
Peretele cortină Schüco FW 50+.SI se remarcă prin construcția sa montant – traversă cu 50 mm lățime vizibilă la interior și la exterior. Sistemul realizează o bună izolare termică datorită izolatorilor cu geometrie specială. Împreună cu un vitraj corespunzător, se pot obține valori ale coeficientului de transfer termic de 0,7 W/(m²K), ajungând un nivel de izolare termică destinat caselor pasive.
De la introducerea sa pe piață în 2006, sistemul pentru ferestre Schüco AWS 75.SI a devenit o serie standard în multe ţări europene datorită performanțelor sale . Coeficientul foarte bun de izolare termică se obține prin optimizarea a trei niveluri de izolare: în falţ, prin garnitura mediană, garnitura de vitrare şi geometria izolatorilor din profil. În prezent, sistemul de ferestre Schüco AWS 75.SI oferă numeroase avantaje și din punct de vedere al fabricaţiei ferestrelor, datorită tehnologiei SimplySmart de montaj rapid și simplu a feroneriei de sistem.
Ușile Schüco ADS 75.SI sunt o soluție fiabilă și elegantă atât pentru ușile de la intrare, dar și ușile de interior. Cu profile zvelte, dar robuste, performanțe energetice ridicate, diverse variante de balamale disponibile, posibilitatea de a fi echipate și integrate în sisteme de control acces și de management computerizat al clădirilor, toate acestea recomandă acestă soluție constructivă pentru orice clădire modernă.
Pentru umbrirea fațadelor expuse au fost alese jaluzele exterioare Warema cu lamele de 80mm, acționate cu motor. Unghiul reglabil individual asigură o cantitate potrivită de lumină naturală pentru o eficiență energetică maximă și o atmosferă cu confortabilă. Prin eliminarea a până la 85% din căldura incidentă sunt eliminate costuri de climatizare, iar împreună cu o sticlă clară scade necesarul de lumină artificială și se reduce semnificativ consumul de energie electrică.