un concurs scolar si a vedea Magura Zimbrilor
În 6 iunie Alteța Sa Regală Theodora von Liechtenstein și Alteța Sa Regală Prințul Alexander von Liechtenstein au vizitat România, pentru a lansa un program școlar ce vizează elevii din Armeniș și Teregova (jud. Caraș-Severin) alături de WWF România și Rewilding Europe. Aceasta este prima vizită în România a ASR Prințul Alexander de Liechtenstein și a fiicei sale ASR Prințesa Theodora.
Armeniș îmi amintește de copilărie – peisajul rural, pădurile naturale, pășunile, pârâurile de munte curate și oamenii primitori ce-și trăiesc viețile simple în armonie cu natura. Sunt încântat să fi avut șansa de revedea o bucată din tinerețea mea și sper că aceasta va rămâne neschimbată în viitor, pentru România, a declarat Prințul Alexander.
ASR Theodora este membru fondator a Green Teen Team, o fundație ce lucrează pentru a salva specii de plante și animale pe cale de dispariție, pentru a conserva biodiversitatea planetei prin responsabilizarea și împuternicirea copiilor.Nu e o misiune ușoară, dar Prințesa Theodora crede cu tărie că prin responsabilizarea tinerei generații să facă mici schimbări pozitive în primii ani din viață, prin motivarea de a avea un impact pozitiv în lume va crește odată cu ei și va influența atât viața lor, cât și a celor din jur.
ASR Prințesa Theodora și Fundația Green Teen Team au lansat o provocare pentru școlile din apropierea proiectului de resălbăticire a zimbrilor, implementat de WWF Romania și Rewilding Europe în Carpații Meridionali, cu sprijinul Primăriei din Armeniș – aceea de a iniția un proiect mic de conservare și de a-l implementa în următorii doi ani. În timpul vizitei Prințesei Theodora, copiii și-au prezentat ideile de proiect.
Printre proiectele propuse s-au numărat: o inițiativă de colectare de plante medicinale sălbatice, și de a face cunoscute proprietățile de vindecare, în scopul de a fi trimise în țările sărace unde medicamentele lipsesc iar natura nu este atât de bogată; o campanie de conștientizare în rândul vânătorilor despre speciile pe cale de dispariție, un proiect de reîmpădurire, o tabără de vară dedicată ecologiei organizată de către copii, o inițiativă de a include în orele de desen și educație plastică activități practice prin care să transforme gunoiul în obiecte folositoare, dar și o idee inovativă pentru un pod mobil de tranzit destinat animalelor sălbatice care se confruntă cu fragmentarea habitatului. ASR Prințesa Theodora a acordat premii de onoare proiectului cu podul mobil și celui de reîmpădurire, dar și calitatea de membru GTT – Green Teen Team, ceea ce înseamnă o colaborare continuă cu tineri din toată lumea. Green Teen Teeam va susține implementarea proiectelor cu o finanțare simbolică.
Vizita noastră a fost incredibil de emoționantă, am avut ocazia să prezentăm obiectivele Green Teen Teem elevilor și să descoperim totodată ideile lor grozave. Vizita în zona de resălbăticire a zimbrului a fost o experiență de neuitat, a declarat Prințesa Theodora.
A fost o experiență minunată pentru toți cei implicați. Propunerile de proiecte au fost excelente și suntem bucuroși că toți au câștigat premii și că vor avea ocazia, în următorii doi ani, să implementeze proiectele propuse, cu sprijinul Fundației Green Teen Team , Rewilding Europe și WWF Romania, ne spune Ellie Crisp, tutorele Prințesei Theodora.
În cea de-a doua zi copiii, prințesa, rangerii și membrii echipei WWF – Rewilding au făcut o excursie la Măgura Zimbrilor pentru a vedea turma. Daniel Hurduzeu, unul dintre rangerii din Armeniș, le-a demonstrat copiilor cum funcționează telemetria, grupul căutând turma de zimbrii in zona de repopulare de 150 hectare, cu ajutorul zgărzilor de transmitere a localizării purtate de două dintre exemplare. 14 zimbri din turma de la Măgura Zimbrilor sunt acum la doar câteva zile distanță de eliberarea în libertate într-o zonă protejată de aprozimativ 59.000 hectare. Zimbrii nu au fost ușor de găsit, deoarece comportamentul lor s-a schimbat în decursul ultimului an, și-au recăpătat instinctele sălbatice și se feresc de oameni, așa cum trebuie să fie un animal sălbatic. I-am gasit în final, într-o pădure deasă, mâncând scoarță de copac.
Vizita Green Teen Team vine cu câteva zile înaintea unui moment istoric pentru conservarea zimbrului din Carpații Meridionali: Munții Țarcu vor fi casă pentru a doua turmă de zimbri sălbatici care vor trăi liberi în Carpații Meridionali în ultimele două secole. Reintroducerea zimbrilor în zonă în următorii 10 ani va ajuta această specie carismatică să iasă din zona de pericol de extincție și va ajuta comunitățile locale să beneficieze de pe urma valorilor naturale din zonă.
Rewilding Europe și WWF Romania, împreună cu parteneri naționali și internaționali, lucrează pentru crearea unui model de dezvoltare sustenabilă în Carpații Meridionali, prin valorificarea uneia dintre cele mai mari redute a sălbăticiei din Europa. Cu abordarea noastră de reintroducere de specii indigene care lipsesc din lanțul trofic, credem că și comunitățile locale pot fi susținute prin întreprinderi sociale bazate pe valorificarea naturii și eco-turism.