Marți, 16 iunie, Alteța Sa Regală Principele Nicolae al României a conferit Diploma de Înalt Patronaj programului național de educație de mediu Patrula de Reciclare, desfășurat de Asociația Română pentru Reciclare RoRec.
”Sunt bucuros să vă deschid astăzi porțile Palatului Elisabeta pentru a vă oferi Înaltul Patronaj ca semn al recunoașterii de către Familia Regală a activității voastre în protejarea mediului. Profesorii și copiii din Patrulă sunt un exemplu demn de urmat! Ei au reușit să schimbe în mod pozitiv România, în primul rând prin contribuția la colectarea cantităților de deșeuri electrice” a spus Principele Nicolae în cadrul ceremoniei care s-a desfășurat în grădina Palatului Elisabeta.
”Noi am spus că reciclarea nu e o joacă de copiii, dar nici Patrula nu a luat reciclarea… în joacă. Ne mândrim cu realizări la care aproape că nu ne așteptam, din partea unor voluntari atât de tineri. De azi, scutul Patrulei poartă și blazon. De acum înainte, evoluăm sub auspicii regale. Patrula de Reciclare devine o oportunitate și mai valoroasă de dezvoltare și impact în comunitate pentru școlile, profesorii și voluntarii înscriși, cu exigențe de performanță la cel mai înalt nivel” a spus Alexandra Arnăutu, managerul Patrulei de Reciclare, primind Diploma în numele celor peste 1.800 de dascăli și 70.000 de preșcolari și elevi care au participat la cele patru ediții și formează echipa națională a programului.
La eveniment au fost prezenți câțiva dintre premianții ediției curente, din București – profesorii Iuliana Tudor (Școala gimnazială nr.7), Teodora Badea (Colegiul Național ”Mihai Eminescu”), Dorela Popescu (Școala Centrală), Cleopatra Encea (Școala gimnazială ”Sfinții Constantin și Elena”), Victoria Păduraru (Școala gimnazială ”Mircea Sântimbreanu”), alături de agenții Patrulelor pe care le-au coordonat.
Printre câștigătorii invitați s-au numărat și profesori ”veterani” ai programului: Lucreția Presecan (Școala Gimnazială Băișoara, județul Cluj), Adela Dragomir (Școala Gimnazială Șura Mică, județul Sibiu), Daniela Filip (Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga”, Nehoiu, județul Buzău), Petronela Stoian (Liceul Tehnologic ”Miron Nicolescu”, Giurgiu), Rudolf Kuttesch (Școala Gimnazială Izbiceni, județul Olt), coordonatori ai unor Patrule care au participat și au câștigat premii la mai multe ediții și s-au remarcat prin inițiative originale, creații artistice și proiecte de mare impact.
Cu Principele Nicolae s-au întâlnit și reprezentanți ai trupei Cargo, ”ambasadori” ai programului care susțin public cauza ecologică a profesorilor și copiilor.
La rândul lor, tinerii au oferit Principelui Nicolae un trofeu, pentru ”sprijinul acordat misiunii lor de protejare a mediului”. Zeci de elevi, agenți ai Patrulei de Reciclare, mândri și emoționați, au avut prilejul să îl cunoască pe Principele Nicolae și să îi povestească cum au reușit să fie premianții programului.ASR Principele Nicolae_diploma de multumire din partea Patrulei de Reciclare_resized
Susținător fervent al proiectelor dedicate educației și mediului înconjurător, Principele Nicolae a discutat cu profesorii și reprezentanții RoRec despre ce înseamnă să lupți pentru cauza mediului în România, să informezi și să convingi oamenii să își schimbe obiceiurile, să implici tinerii într-o misiune de voluntariat importantă, cu exigențe de performanță de nivel național.
”Cred că avem nevoie să adoptăm obiceiuri bune față de natură, mai ales acum, când poluarea și epuizarea resurselor naturale au atins cote îngrijorătoare. Mediul înconjurător este o parte esențială a vieții noastre de fiecare zi. Natura înseamnă aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem, alimentele pe care le consumăm, resursele de care avem nevoie pentru a supraviețui. Educația pentru mediu are ca scop protejarea sănătății noastre, dezvoltarea comunităților, imaginea țării noastre în lume. Avem o țară frumoasă care merită grija noastră” a mai spus Alteța Sa Regală.
Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Nicolae reprezintă recunoașterea impactului și a calității programului Patrula de Reciclare și reflectă preocuparea Alteței Sale Regale în domeniul educației de mediu.
Acest nou statut identitar al Patrulei contribuie la creșterea prestigiului acestui program, care are misiunea de a forma o generație responsabilă față de natură, de a stimula obiceiul colectării selective a deșeurilor electrice și de a continua o tradiție cu rezultate atestate în educația de mediu în România.