Alstom a derulat in ultimii ani programe intense de cercetare dezvoltare pentru a raspunde provocarilor tehnologice si economice privind captarea CO2 rezultat din prcesul de producere a energiei electrice prin arderea combustibililor fosili. In anul 2014 compania va fi capabila sa ofere centrale pe combustibili fosili capabile sa raspunda constrangerilor legate de schimbarile climatice. Mai multe tehnologii vor fi testate in sase proiecte pilot in curs de derulare in Germania, Statele Unite ale Americii, Norvegia, Suedia si Franta. Alte prioiecte sunt in faza de studiu si vor fi anuntate in curand. Fiind constienta de urgenta problemelor legate de schimbarile climatice si de diferitele reglementari in curs de pregatire in intreaga lume, compania Alstom a lansat, in paralel, dezvoltarea mai multor tehnologii astfel incat sa poata oferi solutii de captare a CO2 care ofera cea mai buna eficienta pentru un cost acceptabil de instalare si intretinere pentru clienti.
Din cele trei tehnologii principale de captare a CO2 emis de centralele electrice pe baza de combustibili fosili, Alstom Power se concentreaza asupra tehnologiilor de post-combustie si oxi-combustie. Principalul motiv pentru aceasta alegere il constituie faptul ca aceste tehnologii de captare trebuie sa poata fi utilizate atat la centralele existente cat si la numeroasele centrale electrice, mai ales cele pe carbune, care vor fi construite pana in anul 2030 pentru a satisface cererea de energie a tarilor in curs de dezvoltare. Solutiile alese de Alstom corespund acestui scop.
Tehnologia post-combustie este astazi cea mai avansata tehnologie si poate fi adaptata cu usurinta la capacitatile mari instalate in centralele electrice pe baza de carbune. Aceasta consta in separarea CO2 din gazele de ardere utilizand un solvent (amina sau amoniac racit). Ultimele rezultate ale testelor arata ca metoda de captare cu amoniac racit dezvoltata de Alstom poate indeparta pana la 90 % din CO2 din gazele de ardere. Aceasta tehnologie poate fi aplicata atat la centralele pe carbune cat si la centralele pe gaze cu ciclu combinat. Diversele proiecte pilot si demonstrative la scara industriala care vor incepe la sfarsitul acestui an vor putea verifica atat consumul de energie necesar acestor tehnologii cat si avantajele lor economice.
Metoda oxi-combustiei consta in arderea combustibililor solizi in oxigen in loc de aer. Produsele rezultate din aceasta ardere sunt in principal apa si CO2, care este usor de captat la sfarsitul procesului. Principala provocare actuala a tehnologiei oxi-combustiei o constituie costul producerii oxigenului in cantitati mari. Aceasta tehnologie a fost aleasa de catre Alstom pentru ca prezinta cele mai mici riscuri tehnologice.
Oxi-combustia poate fi utilizata si la centralele existente, in prezent fiind studiate conditiile de adaptare. Sunt de asemenea in curs de pregatire tehnologii de buclare chimica, o noua si promitatoare forma de oxi-combustie in curs de testare de catre Astom. Acest proces va permite evitarea utilizarii criogenice a oxigenului, care este foarte costisitoare.
A treia cale, denumita pre-combustie, consta in transformarea prin gazeificare a unui combustibil bogat in carbon (carbune sau derivati petrolieri) intr-un gaz sintetic constituit din monoxid de carbon si hidrogen. Sunt necesare mai multe etape de transformare si purificare pentru a transforma gazul, indeparta CO2 si obtine un flux de hidrogen pur ce poate fi ars intr-o centrala cu ciclu combinat. Cu toate ca gazeificarea este un proces industrial bine cunoscut, producerea energiei electrice din hidrogen la scara industriala si integrarea mai multor tehnologii complexe similare cu cele utilizate in industria petrochimica si rafinarii, acest procedeu trebuie testat corespunzator. Alstom nu a ales dezvoltarea acestei cai deoarece nu poate fi utilizata in centralele existente, are un cost investitional ridicat si este dificila de pus in aplicare pentru producerea energiei electrice sigure.
Alstom a semnat deja sase contracte cu companii de electricitate pentru realizarea unor instalatii pilot de captare a CO2 utilizand atat metoda oxi-combustiei cat si cea a post-combustiei si anume:
· O centrala pilot de 5 MWt cu post-combustie (amoniac racit) in asociere cu Electric Power Research Institute (EPRI) pentru We Energies din SUA (carbune)
· O centrala demonstrativa de 5 MWt cu post-combustie (amoniac racit) pentru E.ON in Suedia (pacura si gaze)
· O unitate de validare a produsului de 30 MWt cu post-combustie (amoniac racit) pentru American Electric Power (AEP) din SUA (carbune) urmata de proiectarea, constructia si punerea in functiune a unei centrale comerciale de pana la 200 MW cu sistem de captare a CO2 in 2011
· O unitate de testare si validare a produsului de 40 MWt cu post-combustie (amoniac racit) pentru Statoil din Norvegia (gaze)
· O unitate demonstrativa de 32 MWth cu oxi-combustie pentru Total din Frante (gaz)
· O centrala demonstrativa de 30 MW cu oxi-combustie pentru Vattenfall din Germania (lignit)
Alte parteneriate sunt in curs de negociere si vor fi anuntate in lunile urmatoare. Alstom doreste in acest fel sa preia pozitia de lider mondial in ceeace priveste captarea CO2, asa cum este cazul pentru alte sectoare de „energie curata”. Indiferent de sursa de combustibil, solutiile oferite de Alstom reduc in mod semnificativ emisiile poluante traditionale si emisiile de gaze cu efect de sera fara a sacrifica profitabilitatea centralelor electrice. Lider mondial in domeniul sistemelor de control al calitatii aerului, Alstom ofera cea mai larga gama de solutii pentru a elimina pulberile si poluantii clasici, inclusiv mercurul, oxizii de azot si de sulf in proportie de peste 90 %.
Cu toate ca dezvoltarea solutiilor de captare a CO2 este o prioritate, Alstom ramane angajat principiilor fundamentale privind continua imbunatatire a eficientei energetice, acesta fiind una din principalele eforturi de cercetare-dezvoltare intreprinse de companie. Sunt urmarite doua cai principale. Pe de o parte, imbunatatirea randamentului centralelor, care se traduce in obtinerea unei cantitati mai mari de energie electrica utilizand aceeasi cantitate de combustibil si o durata de viata mai mare. Aceasta cale se traduce in oferte mari de activitati de service, inginerie si echipamente pentru reabilitarea centralelor existente prin care se pot obtine importante economii si reduceri de emisii de CO2 de pana la 25 %. Pe de alta parte, cresterea temperaturilor ciclului din centralele clasice ne permite sa oferim clientilor nostri cea mai buna teghnologie disponibila pentru noile centrale termoelectrice. Urmatorul pas pentru aceste cicluri avansate va fi atingerea temperaturii de 700 grade Celsius care va permite obtinerea unui randament de circa 50 % in anul 2020 si reduceri cu 42 % a emisiilor de CO2 comparativ cu emisiile medii mondiale din centralele termoelectrice pe carbune.
Cresterea la nivel mondial a consumului de energie electrica, protectia mediului, controlul emisiilor de CO2, creaza o noua cerere. Alstom, lider mondial in producerea energiei curate, ofera gama completa de solutii, atat pentru noile echipamente cat si pentru reabilitatea capacitatilor existente precum si activitatile de service asociate.
{mosloadposition user10}