la Complexul Energetic Rovinari
ALSTOM a castigat licitatia organizata de S.C. Complexul Energetic Rovinari S.A. pentru furnizarea la cheie a instalatiilor de desulfurare aferente grupurilor 3,4,5 si 6 de cate 330 MW fiecare din CTE Rovinari. Contractul are o valoare de peste 160 milioane Euro.
Consortiul format din ALSTOM Power Italia, ALSTOM Power Sweden si S.C. Energomontaj S.A.- SAEM a fost declarat castigator al licitatiei internationale organizate de Complexul Energetic Rovinari, oferind acestuia cea mai buna solutie pentru inginerie, proiectare, fabricatie, furnizare de echipament, constructie, instalare, testare si punere in functiune a celor patru instalatii de desulfurare a gazelor de ardere de la cele patru cazane energetice functionand pe lignit, aferente grupurilor 3, 4, 5 si 6. Contractul pentru realizarea instalatiilor de desulfurare a fost semnat joi, 15 noiembrie 2007, la Bucuresti, de catre reprezentantii imputerniciti ai Consortiului castigator si Directorul General al S.C. Complexul Energetic Rovinari S.A., Dl. Laurentiu Ciurel.
Proiectul, primul de acest gen in Romania, deschide seria proiectelor pentru care tara noastra si-a asumat ca perioada de conformare sfarsitul anului 2013 in vederea reducerii emisiilor poluante de dioxid de sulf provenite din instalatiile mari de ardere.
Tehnologia de desulfurare umeda ce va fi aplicata de catre Consortiu va reduce emisiile de dioxid de sulf sub limita impusa de normele europene si romanesti in vigoare.
Tehnologia ALSTOM se bazeaza pe indepartarea dioxidului de sulf produs in procesul de ardere a lignitului in cazan, cu ajutorul calcarului. Calcarul, utilizat drept reactiv, este pulverizat in mediu umed intr-o instalatie speciala unde reactioneaza cu dioxidul de sulf, rezultand ca produs final slamul de ghips. Eficienta de indepartare a dioxidului de sulf depaseste 98 %.
Punerea in functiune a celor patru instalatii de desulfurare se va face esalonat , pana in anul 2013, prima dintre acestea, aferenta cazanului nr. 3 din CTE Rovinari, urmand a fi pusa in functiune in termen de 18 luni de la inceperea lucrarilor. In acest fel vor fi respectate, pentru CTE Rovinari, angajamentele asumate de Romania prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana precum si angajamentele asumate de Consortiul ALSTOM-SAEM prin oferta depusa.
ALSTOM a acumulat experienta in instalarea unor astfel de sisteme de desulfurare umeda la peste 44000 MW in ultimii ani, fiind liderul mondial in acest domeniu.
Imbinand competenta tehnica si experianta acumulata in acest domeniu de catre ALSTOM Power Italia si ALSTOM Power Sweden cu eficienta si competitivitatea activitatilor de montaj ce vor fi desfasurate de catre partenerul local in Consortiu, S.C. Energomontaj S.A. – SAEM, Consortiul ofera garantia executarii la termenele prevazute si cu eficienta scontata pentru cele patru instalatii de desulfurare.
Dl. Jacques Chevrier, Presedinte ALSTOM pentru Romania, Bulgaria, Macedonia si Moldova a declarat: “Avand in vedere experienta acumulata de ALSTOM in acest domeniu in intreaga lume precum si prezenta activa in Romania de peste 15 ani, suntem convinsi ca oferim Complexului Energetic Rovinari cea mai buna solutie de desulfurare care va contribui in mod semnificativ la reducerea emisiilor poluante in atmosfera in Judetul Gorj. Dorim ca grupul ALSTOM sa fie implicat in toate marile proiecte de reabilitare, desulfurare, in construirea de noi centrale hidro si termoelectrice, precum si in domeniul industrial, astfel incat Romania sa devina una din pietele principale ale grupului in regiune”.
{mosloadposition user10}