Integrare. Romania a intrat in Uniunea Europeana! In sfarsit, a iesit soarele si pe ulita noastra. Acest fapt onoreaza si oblige deopotriva. Politicienii nostri trebuie sa se responsabilizeze. Apucaturile ieftine trebuie definitiv ingropate. Politica europeana trebuie sa intre adanc in institutiile statului.
ACTUALITATE
De la convergenta formala la convergenta reala
Marea casa de nebuni in care s-a metamorfozat scena politica romaneasca ne serveste scandal dupa scandal, criza dupa criza, surpriza dupa surpriza, iar in aer pluteste rasul hahait al “marelui maestru al combinatiilor” de la Cotroceni. Prinsi in paienjnisul de informatii despre tradari si rupture, despre alegeri mai mult sau mai putin masluite, despre verdicte de colaborare cu Securitatea, date de CNSAS dupa principiul: eu ti-l execut pe al tau, daca tu mi-l dai in gat pe al meu, am si uitat ce se va intampla pe 1 ianuarie 2007.
DOSAR
Aderarea la Uniunea Europeana: iesirea din bezna,dar nu istantaneu
O piata continentala unita, cu 455 de milioane de locuitori. O putere economica vadit comparabila cu aceea a SUA: aceasta este Uniunea Europeana de astazi, o structura economica, politica, de aparare si culturala de la care Romania adera incepand cu 1 ianuarie 2007.
POLITICA
Doi ani cu presedintele jucator
Cum se apropie sarbatorile de sfarsit de an, prin traditie, prilej sau pretext, pentru tot soiul de bilanturi, cel mai adesea perfect inutile, cand nu de-a dreptul ridicule, era inevitabil sa avem un bilant a celor doi ani trecuti din mandatul de sef al statului al domnului Traian Basescu. La intocmirea lui s-au inhamat cu zel mai ales admiratorii neconditionati ai presedintelui, din presa si din “societatea civila”, secta analistilor politici, desi nici detractorii sai nu stau tocmai cu mainile in san.
EXTERNE
Exista viata dupa Pinochet
In 1989, Augusto Pinochet spunea: “Ma voi duce in Rai. Unde credeti ca ar trebui sa ma duc? In Iad? Nu, nu va faceti griji, ma voi duce in Rai”. In varsta de 91 e ani, generalul care a impiedicat instaurarea unui regim communist in 1973 a murit pe 10 decembrie, in urma unor insuficiente cardiace si a fost incinerat saptamana trecuta, fara sa beneficieze de onoruri de stat. Raman in urma intrebari legate de trecutul sau istoric si de responsabilitatea pentru victimele civile din timpul regimului sau.
INVESTIGATII
Evaziunea fiscala, GARANT pentru TOP 300
Specialistii in finante afirma ca evaziunea fiscala pagubeste annual bugetul de stat, prin neincasara impozitelor, a contributiilor pentru aigurarile sociale si a TVA, cu doua-trei miliarde de euro. Romania pierde anual 2-3% din Produdul Intern Brut din cauza diferitelor forme de evaziune fiscala sau a impozibilitatii de a aigura o buna colectare a veniturilor la bugetul de stat”, afirma luna trecuta Varujan Vosganian, fostul sef al Comisiei buget-finante din Senat si actual ministru al economiei si comertului.
AFACERI
Inreconectarea presedintilor ANRC
Pe o piata a comunicatiilor extreme de tensionata, in care se da o lupta acerba pentru inclinarea balantei privind tarifele de interconectare, scandalul legata de sefia Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC) vine sa agraveze situatia, creand confuzie asupra valabilitatii deciziilor Autoritatii. Indiferent de modul in care se va realiza aceasta situatie, vor exista nemultumiti in randul operatorilor, care deja au facut dovada armelor pe care sunt decisi sa le arunce in lupta pentru a-si apara castigurile.
ECONOMIC
Pensiile private mai au de asteptat
Cu siguranta atunci cand se pune problema asigurarii veniturilor in Romania, lucrurile nu stau prea bine. Dintre cei care realizeaza venituri fixe, categoria evident cea mai defavorizata sunt pensionarii. Deficitul bugetului asigurarilor de stat este in continua crestere, populatia activa este in scadere,, tendinta de imbatranire a populatiei este evidenta, demonstrate statistic, si estimarile sunt sumbre.
SOCIAL
Lungul drum al actelor pentru obtinerea drepturilor mamelor si copiilor
Incepand cu 1 ianuarie 2007, alocatia de stat pentru copiii cu varstele de pana la doi ani, respectiv pana la 3 ani pentru cei cu handicap, va fi de doua milioane de lei vechi. Tot de atunci, indemnizatia lunara pentru cresterea copilului va fi de sase milioane de lei vechi.
CULTURA
Elenismul-model in perpetuarea valorilor
Trebuie sa te fi nascut pe pamantul vechii Elade pentru a fi inteles ca frumusetea si armonia sunt conducatoare de vesnicie.; ca muzica poate inrauri virtutea, iar perfectiunea creatiei poate fi atinsa numai de muze. Fermentii culturii europene au o samanta in Grecia. Din aceasta perspectiva se cuvine reflectat regalul recentei aniversari de la Muzeul Literaturii Romane: implinirea unui deceniu si jumatate de la infiintarea editurii “Omonia”, al carei profil este promovarea, prin traduceri si lucrari originale, a literaturii si civilizatiei Greciei moderne in Romania.
Bucuresti, 19.12.2006
{mosloadposition user10}