Ca urmare a intrării în vigoare a modificărilor la Legea mărcilor (Legea nr.84/ 1998), titularii de drepturi au obligaţia să îşi apere interesele şi să se opună oricărei încercări de înregistrare a unei mărci ulterioare care le încalcă drepturile.
„Dacă până acum Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) era cel care, în procedura de înregistrare, se opunea din oficiu oricărui terţ care dorea să înregistreze o marcă identică sau similară cu o marcă deja înregistrată, de acum fiecare proprietar de marcă, direct sau prin specialişti în domeniu, trebuie să supravegheze permanent bazele de date pentru a vedea dacă un terţ încearcă să înregistreze o marcă similară sau identică cu marca sa şi să se opună acestei înregistrări în termenul legal. În cazul în care nu se opune înregistrării, marca identică/ similară cu marca sa va fi înregistrată şi singura posibilitate va rămâne acţiunea de anulare a mărcii ulterioare în faţa instanţei”, a declarat Gabriela Milcev, fondator Allegra Consulting.
Un beneficiu important pe care îl aduce noua lege se referă la asigurarea unei proceduri mai rapide de înregistrare, atât prin scurtarea perioadei (6 luni faţă de 9-12 luni cât dura înainte de modificare), cât şi prin posibilitatea achitării unei taxe de urgenţă (procedura poate fi micşorată la 3 luni). Un alt avantaj este faptul că depunerea cererii de înregistrare a mărcii se va putea face şi pe cale electronică (după apariţia Regulamentului de aplicare a legii).
În cazul în care OSIM nu realizează înregistrarea în termen de 3, respectiv 6 luni, are obligaţia să restituie taxele. De asemenea, a fost introdusă procedura observaţiilor. Astfel, orice persoană interesată poate face observaţii la înregistrarea unei mărci care conţine un simbol religios sau un semn cu o înaltă valoare simbolică dacă o consideră contrară bunelor moravuri/ ordinii publice, dacă reprezintă un semn lipsit de caracter distinctiv (comun, uzual pentru categoria de produse/ servicii la care se aplică), de natură să inducă publicul în eroare. Observaţiile se depun în scris, de către orice persoană, în termen de 2 luni de la publicarea cererii de marcă, urmând ca OSIM să le analizeze în procedura de înregistrare, fără a avea obligaţia să dea un raspuns scris celui care a formulat observaţia.
O altă modificare importantă se referă la faptul că pot fi protejate ca mărci hologramele şi semnalele sonore. De asemenea, s-a stabilit o perioadă de 2 ani după data de expirare a unei mărci în care titularul acesteia se poate împotrivi oricărei încercări de înregistrare similară sau identică cu marca sa expirată.
O noutate este şi faptul că cererea de înregistrare a unei mărci comunitare se poate depune şi prin intermediul OSIM, cu plata taxei legale (până acum cererea se putea depune numai direct la Oficiul comunitar, prin poştă sau online).
Costurile procedurii de înregistrare au ramăs aceleaşi (cu excepţia introducerii taxei de urgenţă pentru a micşora procedura de înregistrare la 3 luni). Taxele oficiale se vor actualiza anual în funcţie de cursul leu/ euro din luna octombrie a anului precedent.
Legea nr.84/ 1998 a fost modificată cu scopul de a o alinia la sistemul comunitar de înregistrare, dar şi la sistemul majorităţii statelor din Uniunea Europeană (mai sunt doar câteva state care folosesc sistemul prevăzut de Legea noastră veche – respingerea mărcilor pe motivul existenţei altor mărci identice sau similare). Astfel, noua lege ţine cont de situaţiile comerciale reale şi anume acceptarea înregistrării unor mărci care erau respinse pe motivul existenţei unor mărci anterioare similare de care titularii nu mai erau interesaţi. De asemenea, prin aceste modificări se urmăreşte responsabilizarea titularilor de mărci care vor trebui să fie diligenţi şi să îşi apere portofoliul de mărci urmărind încercările terţilor de încălcare (cu intenţie sau din neglijenţă) a drepturilor lor.
{mosloadposition user10}