Cu toții visăm la acel zâmbet impecabil, la o dantură albă și strălucitoare, și mulți dintre noi facem tot posibilul pentru obține acest lucru. Trebuie să știm însă că există o serie de alimente și băuturi care ne împiedică să avem o dantură frumoasă, chiar dacă ne curățăm dinții ca la carte zi de zi. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne dezvăluie la care dintre acestea să fim foarte atenți și ce șanse avem să scăpăm de petele care nu dispar după periaj.
„Zâmbetul este extrem de important în viața unui om, în profilarea personalității sale, în încrederea pe care el o are în propria persoană și în felul în care relaționează cu cei din jur. Tocmai de aceea, un zâmbet sănătos, armonios și estetic, atrăgător, ne va face să fim mai încrezători. La polul opus, un zâmbet care dezvăluie o dantură cu probleme ne poate face mai interiorizați și mai nesiguri. Iar în această categorie intră și dinții îngălbeniți și pătați din pricina unor alimente pe care le consumăm”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).
Doar dentistul poate îndepărta petele de pe dinți
„Petele de pe dinți sunt inestetice și dificil de îndepărtat pe cont propriu, acasă, chiar și cu produse specifice din comerț. Nu mai spun că nu recomandăm să urmăm sfaturi citite pe internet sau de la apropiați. Recomandarea este să ne prezentăm la medicul stomatolog pentru a le îndepărta și să nu insistăm acasă cu diferite mijloace pentru a scăpa de ele. Altfel, riscăm să facem mai mult rău decât bine”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce alimente colorează dinții?
„Chiar dacă avem o igienă orală corectă, efectuată zilnic acasă, sunt anumite categorii de alimente ce au potențial colorant mare, de care este bine să ținem cont, mai ales după ce am efectuat o albire profesională.
– Ceai și cafea, prin acidul tanic pe care îl conțin
– Vin roșu
– Băuturile carbogazoase colorate care, nu doar că pătează dinții, dar și demineralizează smalțul dentar
– Sosurile de tomate
– Curry, prin conținutul de turmeric
– Oțetul balsamic are și el efect de demineralizare, la fel ca băuturile carbogazoease
– Sosul de soia
– Mure și alte fructe de pădure intens colorate
– Sfecla”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
Ce putem face ca să nu ne pătăm dinții?
„Dacă aceste alimente se numără printre preferatele noastre, sigur că ar fi trist să fim nevoiți să încetăm să le consumăm. Există câteva „artificii” la care putem apela pentru a limita nivelul de colorație pe care ele o produc. Spre exemplu:
– Consumăm cu paiul lichidele cu potențial colorant. Sigur că poate este mai puțin satisfăcător, dar este mai bine decât să nu consumăm deloc. Este un compromis pe care îl facem pentru a nu renunța la micile plăceri.
– Consumăm fructe și legume.
– Clătim gura cu apă de fiecare dată după ce consumăm alimente sau băuturi cu potențial colorant
– Mestecăm gumă, stimulând astfel producția de saliva ce curăță dinții
– Efectuăm zilnic o rutină de igienă orală corectă și temeinică
– Respectăm recomandările de consulturi periodice la medicul dentist.
Pătarea dinților este însă inevitabilă, pe termen lung, astfel că este important să mergem la medicul stomatolog, să efectuăm o curățare profesională periodică și, în funcție de caz, să alegem varianta potrivită de albire a dinților”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).