Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Alimentația potrivită în timpul postului și beneficiile asupra organismului

Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție

Postul este o practică care datează de secole și ocupă un rol important în multe culturi și religii. De-a lungul timpului, conceptul de post a căpătat diferite forme și semnificații, de exemplu, postul intermitent a devenit extrem de popular în ultimii ani, fiind o practică abordată în special de persoanele care doresc să piardă în greutate și totodată, să aibă un stil de viață echilibrat și sănătos.

Postul religios. Beneficiile pentru organism

Postul religios este definit ca abstinența de la unele alimente sau băuturi pentru o anumită perioadă de timp. Însă, pe lângă atenția deosebită la partea alimentară, postul înseamnă și echilibru emoțional, gânduri pozitive și fapte bune, pe scurt, un post al sufletului.

În ceea ce privește alimentația, deși postul reprezintă eliminarea anumitor grupe de alimente din dietă, este un moment perfect de detoxifiere a organismului, prin introducerea de alimente proaspete, pregătite cât mai simplu, astfel încât să își păstreze nutrienții.

Pentru o minte și un corp sănătos, o astfel de alimentație ar trebui să reprezintă o prioritate, indiferent dacă este o perioadă de post sau nu. Beneficiile pentru sănătate ale alimentației adecvate sunt nenumărate, de la reducerea stresului de zi cu zi și până la îmbunătățirea sănătății inimii.

Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție
Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, Președinte Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție

„Pe lângă importanța religioasă a postului, mai există și alte motive pentru care oamenii optează să facă acest pas. Printre acestea, se numără adoptarea unui stil de viață mai sănătos, dar și pierderea în greutate. Există, de asemenea, cercetări care arată că anumite tipuri de post pot ajuta la îmbunătățirea colesterolului, a tensiunii arteriale, a nivelului de glucoză din sânge, a sensibilității la insulină și a altor probleme de sănătate. Așadar, dacă ne organizăm meniul zilnic plecând de la alimente proaspete, legume, leguminoase, fructe, nuci, completat bineînțeles cu o hidratare corespunzătoare, putem spune că avem o dietă echilibrată, benefică pentru un organism sănătos”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.

Postul intermitent

Spre deosebire de postul religios, postul intermitent pe de altă parte, implică un echilibru între perioadele de mâncare și respectiv de abținere, variind de la câteva ore și ajungând până la câteva zile. S-a demonstrat că postul intermitent are multe beneficii pentru sănătate, de la scăderea în greutate, la o mai bună funcționare a creierului.

Una dintre cele mai cunoscute și la îndemână metode de a posti intermitent este de a mânca doar într-un anumit interval orar. Mai exact, implică postul zilnic timp de 12 ore sau mai mult și integrarea meselor în orele rămase. Un exemplu popular este metoda 16/8. Acest lucru înseamnă un post zilnic de 16 ore și o fereastră de mâncare de 8 ore, în care pot fi încadrate două, trei sau mai multe mese.

Mai multe studii au descoperit că postul intermitent poate îmbunătăți controlul zahărului din sânge, ceea ce ar putea fi util în special pentru cei cu risc crescut de diabet. Un studiu 1realizat pe un eșantion de 10 persoane cu diabet zaharat, de tip 2, a arătat că postul intermitent pe termen scurt a scăzut semnificativ nivelul zahărului din sânge.

Indiferent de motivul pentru care intenționați să țineți post sau metoda aleasă, hidratarea rămâne un element esențial pentru o dietă echilibrată. În timp ce apa, împreună cu ceaiurile neîndulcite, băuturi care nu pot fi înlocuite sau omise datorită beneficiilor cunoscute deja, putem introduce în alimentație și alte băuturi, cum ar fi berea fără alcool.

Berea consumată cu moderație și doar atunci când este integrată într-un stil de viață sănătos, poate oferi organismului mai multe beneficii, datorită ingredientelor naturale din care este fabricată: apă, cereale, hamei și drojdie. Un studiu realizat chiar sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție, a demonstrat că atunci când este consumată moderat, berea nu influențează indicele de masă corporală, circumferința abdominală sau raportul talie/șold, nici la femei, nici la bărbați, indiferent de vârstă sau efortul depus.

Așadar, berea cosumată moderat nu afectează silueta. Cu un conținut de peste 90% apă, berea fără alcool conține doar 50 kcal/250 ml. Astfel, datorită conținutului scăzut de calorii, berea poate fi integrată cu succes într-un regim de viață sănătos.

By Violeta-Loredana Pascal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.