Caravana Alcohelp va ajunge în București și în 4 regiuni ale țării
ALIAT, principala organizaţie non-guvernamentală din România care oferă servicii în domeniul adicţiilor, cu sprijinul HEINEKEN România, continuă Caravana Alcohelp, un program menit să atragă atenția asupra efectelor pe care le are consumul abuziv de alcool asupra sănătății și să înlesnească accesul la intervenții de prevenire și tratamentul consumului problematic de alcool. Călătoria Alcohelp începe sâmbătă, 7 iulie, în București. Caravana va ajunge în următoarele luni în zone urbane și rurale din 4 regiuni ale țării (Moldova, Dobrogea, Oltenia și Transilvania).
Pe 7 iulie, are loc startul oficial al Caravanei Alcohelp. Specialiștii ALIAT în adicții și voluntarii parteneri se vor afla sâmbătă, între 09.30 și 17.00, în Parcul Cișmigiu, intrarea din B-dul Mihail Kogălniceanu. Ei vor oferi consiliere și materiale informative tuturor persoanelor interesate și vor discuta despre consecințele pe care le are consumul abuziv de alcool. Vizitatorii isi vor putea evalua consumul de alcool prin completarea unui chestionar AUDIT de auto-evaluare a consumului de alcool. Voluntarii vor oferi informații despre www.alcohelp.ro, prima platforma on-line de consiliere şi intervenţie de tip e-health adresată persoanelor cu un consum problematic de alcool.
“Rezultatele Caravanei Alcohelp de anul trecut, precum și concluziile cercetării pe care am realizat-o despre serviciile medicale pentru persoanele cu un consum problematic de alcool au demonstrat că există o nevoie urgentă de intervenție pentru aceste persoane și pentru cei apropiați lor. Din acest motiv, am hotărât să continuăm Caravana Alcohelp și în 2012. Edițiile trecute ale Caravanei ne-au arătat că astfel de intevenții specializate în mijlocul comunităților sunt cu adevărat utile. Caravana Alcohelp ne ajută să intrăm în contact direct cu acei oameni care ar putea avea nevoie de ajutorul nostru, să îi cunoaștem personal. Ajungem astfel să observăm îndeaproape problemele specifice legate de consumul abuziv de alcool, în zone din toată țara. Începem Caravana anul acesta în București, pentru ca în următoarele luni să ajungem în 4 regiuni din România. Oamenii vor putea să își evalueze propriul consum de alcool. Noi le vom vorbi despre urmările negative ale unui consum abuziv de alcool și despre ce pot face pentru a le gestiona.”, spune Eugen Hriscu, Director Ştiinţific ALIAT, medic specialist psihiatru, formator în domeniul dependenţei de substanţe.
“Prin parteneriatul pe care îl avem cu ALIAT– sub forma programului Alcohelp – urmărim să oferim soluții concrete care să vină atât în ajutorul persoanelor cu un consum problematic de alcool, cât și în ajutorul apropiaților acestora. Continuarea din acest an a Caravanei Alcohelp este una dintre aceste soluții și are 2 obiective: să promoveze consumul responsabil de alcool și să ofere sprijin și îndrumare. Credem cu tărie că, aceste acțiuni repetate vor da rezultate pe termen lung. In viitor, vom continua parteneriatul cu ALIAT, ca parte a agendei noastre de sustenabilitate “Brewing a Better Future”, declară states Onno Rombouts, Managing Director HEINEKEN Romania.
În ultimii 2 ani, Caravana Alcohelp a ajuns în 34 de localități din zone urbane și rurale din România. Aproximativ 14.800 de materiale informative, despre efectele si măsurile care trebuie luate în cazul consumului problematic de alcool, au ajuns la vizitatori. 2000 de persoane și-au evaluat consumul de alcool și au primit consiliere de la specialiștii ALIAT, in cadrul Caravanei Alcohelp.
Caravana Alcohelp este extensia offline a platformei www.alcohelp.ro, care oferă informații importante persoanelor cu un consum problematic de alcool. În ultimii 2 ani, 45.000 de persoane au accesat platforma și peste 1.700 de persoane au completat chestionarul online de auto-evaluare a consumului de alcool. Dintre aceștia, 47% au parcurs toți pașii programului Alcohelp.
Informaţii despre www.alcohelp.ro
Cine beneficiază de www.alcohelp.ro?
Beneficiarii potenţiali ai programului Alcohelp sunt persoane din mediul urban şi rural, cu acces la internet. Aceştia se împart în trei categorii: o primă categorie direct vizată o constituie persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani, pentru care proiectul are valoare curativă, o altă categorie sunt cei pentru care beneficiul este de prevenţie, în special în rândul adolescenţilor, precum şi o a treia categorie de persoane cu vârste de peste 44 de ani pentru care platforma va funcţiona ca o poartă de acces în sistemul specializat de îngrijiri.
Cum funcţionează www.alcohelp.ro
www.alcohelp.ro conţine instrucţiuni prin care i se explică utilizatorului paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru a beneficia de acest serviciu, un chestionar de auto-evaluare a gradului de periculozitate a consumului de alcool, informaţii cu privire la consumul de alcool, un forum, posibilitatea contactării prin e-mail a unui specialist, instrumente de auto-monitorizare a situaţiilor de risc şi serviciile specializate pentru tulburările legate de consumul abuziv de alcool. Platforma garantează confidenţialitatea şi anonimatul beneficiarilor şi este un serviciu oferit gratuit. Avantajul este că respectă în totalitate programul clientului, acesta putând accesa programul oricând doreşte şi putându-l parcurge în propriul său ritm, fără a necesita deplasarea la o anumită locaţie.