pentru tratamentul si consilierea persoanelor cu un consum problematic de alcool
Primul centru on-line de consiliere şi intervenţie de tip e-health adresat persoanelor cu un consum problematic de alcool – www.alcohelp.ro – a fost lansat astazi de ALIAT, principala organizaţie non-guvernamentală din România care oferă servicii în domeniul adicţiilor, cu suportul companiei Heineken România.
Conceput de specialişti în sănătate mintală şi de experţi în ameliorarea şi tratamentul problemelor cauzate de consumul abuziv de alcool, www.alcohelp.ro reprezintă un instrument gratuit de prevenţie, intervenţie şi orientare către servicii specializate, uşor de folosit, care garantează confidenţialitatea şi anonimatul celor care îl accesează.
“În timp ce în ţări din occident platformele e-health de consiliere şi intervenţie pentru consumul problematic de alcool sunt folosite eficient şi dau rezultate de ani de zile, în România avem de-a face cu o premieră”, declară Dr. Eugen Hriscu, directorul executiv al ALIAT, medic specialist psihiatru, formator în domeniul dependenţei de substanţe. „Centrul www.alcohelp.ro a fost lansat ca răspuns la o nevoie reală identificată de organizaţia noastră şi de instituţiile publice cu responsabilităţi în acest domeniu – Agenţia Naţională Antidrog şi Ministerul Sănătăţii Publice. Ne propunem să creăm un precedent deoarece sistemul de tratament este subdimensionat comparativ cu cererea, iar planul de acţiuni al Ministerului Sănătăţii Publice recomandă dezvoltarea de servicii on-line pentru consumul problematic de alcool ca fiind o modalitate accesibilă şi eficientă.„
Proiectul www.alcohelp.ro îşi propune creşterea gradului de conştientizare a populaţiei despre caracterul problematic al consumului abuziv de alcool, precum şi creşterea gradului de accesibilitate şi adresabilitate a intervenţiilor în domeniul prevenirii şi tratamentului consumului problematic de alcool.
Programul Alcohelp a fost dezvoltat de ALIAT cu sprijinul financiar al companiei Heineken România, cunoscută pentru implicarea în programe de responsabilitate socială atât în România, cât şi la nivel internaţional. Compania promovează consumul responsabil atât prin programe proprii de responsabilitate, cum sunt “Enjoy Heineken Responsibly” şi “Know the Signs”’, cât şi prin selectarea unor proiecte relevante şi de impact pentru societate, cărora le oferă sprijinul financiar necesar, cum este cazul programului Alcohelp.
„Heineken România consideră că berile pe care le produce, dacă sunt consumate cu moderţie, oferă un gust deosebit şi o experienţă plăcută consumatorilor săi. Berea face parte dintr-un stil de viaţă sănătos şi modern, doar dacă este consumată cu responsabilitate şi moderaţie. Prin urmare, ne-am decis să sprijinim ALIAT în crearea şi lansarea primul centru on-line din România specializat în tratamentul consumului problematic de alcool. Această iniţiativă se potriveşte perfect viziunii pe care o avem despre consumul responsabil. Credem că acest instrument conceput şi susţinut de specialişti în sănătate mintală este o modalitate eficientă şi accesibilă de prevenţie şi tratament.”, declară Jan Derck van Karnebeek, General Manager Heineken România.
Cine beneficiază de acest proiect?
Potrivit estimărilor ALIAT numărul de posibili beneficiari va fi de aproximativ 1 milion de persoane din mediul urban, cu acces la internet. Aceştia se împart în trei categorii: o primă categorie direct vizată o constituie persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 44 de ani, pentru care proiectul are valoare curativă, o altă categorie sunt cei pentru care beneficiul este de prevenţie, în special în rândul adolescenţilor, precum şi o a treia categorie de persoane cu vârste de peste 44 de ani pentru care platforma va funcţiona ca o poartă de acces în sistemul specializat de îngrijiri.
Cum funcţionează www.alcohelp.ro
www.alcohelp.ro conţine instrucţiuni prin care i se explică utilizatorului paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru a beneficia de acest serviciu, un chestionar de auto-evaluare a gradului de periculozitate al consumului de alcool, informaţii cu privire la consumul de alcool, un forum, posibilitatea contactării prin e-mail a unui specialist, instrumente de auto-monitorizare a situaţiilor de risc şi serviciile specializate pentru tulburările legate de consumul de alcool. Platforma garantează confidenţialitatea şi anonimatul beneficiarilor şi este un serviciu oferit gratuit. Avantajul este că respectă în totalitate programul clientului, acesta putând accesa programul oricând doreşte, putându-l parcurge în propriul său ritm, fără a necesita deplasarea la o anumită locaţie.
Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, o asociaţie de profesionişti în sănătate mintală, fondată în 1993, care desfaşoară activităţi în domeniul prevenirii şi tratamentului problemelor legate de consumul de alcool.
{mosloadposition user10}