● S-au primit peste 1.200 de înscrieri din 128 de ţări ● Finaliştii provin din 10 ţări diferite de pe cinci continente ● Aceştia vor beneficia de un an de sprijin în natură din partea UNAOC şi BMW Group pentru a-şi extinde şi replica proiectele ●
Bucureşti/Madrid. Zece iniţiative locale globale au fost desemnate finaliste ale prestigiosului Premiu pentru Inovaţie Interculturală cu ocazia ceremoniei de premiere ce a avut loc la Madrid (Spania). Parteneriat între Alianţa pentru Civilizaţie a ONU (UNAOC) şi BMW Group, Premiul pentru Inovaţie Interculturală susţine iniţiativele locale care promovează dialogul şi înţelegerea interculturale şi contribuie la pace, diversitate culturală şi societăţi mai incluzive.
Ceremonia de premiere a fost prezidată de înalţi reprezentanţi ai UNAOC şi de fostul ministru de externe al Spaniei, Excelenţa Sa Miguel Ángel Moratinos, şi Bill McAndrews, vicepreşedinte BMW Group pentru comunicare de piaţă, şi a avut loc la Teatrul Regal.
“Întrucât Premiul pentru Inovaţie Interculturală a ajuns la a şasea ediţie, UNAOC şi BMW Group continuă să colaboreze pentru a amplifica activitatea inovatorilor sociali de ultimă oră”, a declarat dl. Moratinos în timpul discursului de deschidere. “În contextul global din prezent, marcat de conflicte de o natură complexă, organizaţiile societăţii civile au puterea de a influenţa comportamentul individual şi de a favoriza valorile respectului şi incluziunii, iar astfel joacă un rol important în promovarea acestor valori în rândul comunităţilor lor.”
“Prin Premiul pentru Inovaţie Interculturală sărbătorim iniţiativele remarcabile implementate de persoane extraordinare. Ele lucrează pentru a conecta diviziunile interculturale în modalităţi inovatoare şi cu impact. Noi, la BMW Group, credem că diversitatea nu numai că ne îmbunătăţeşte compania, ci este însăşi fundaţia pe care a fost construit succesul nostru. Acesta este motivul pentru care suntem mândri de parteneriatul puternic cu UNAOC. Această colaborare şi Premiul pentru Inovaţie Interculturală ne permit să recunoaştem unele lucrări interculturale remarcabile ce au fost realizate la nivel mondial”, a declarat dl. Bill McAndrews.
Anul acesta, procesul de selecţie a fost unul extrem de competitiv, cu peste 1.200 de înscrieri din 128 de ţări. Primul loc a revenit “Milenial Islami”, un proiect al Fundaţiei Indika din Indonezia.
Proiectul angajează diverşi lideri religioşi în discuţii cu publicul, atât online, cât şi offline, pentru a promova dialogul interconfesional şi coexistenţa paşnică.
Pe lângă sprijinul financiară, laureaţii Premiului pentru Inovaţie Interculturală vor beneficia de sprijin pentru consolidarea capacităţii şi mentorat din partea UNAOC şi a BMW Group pentru a le ajuta proiectele să se extindă şi să se reproducă în alte contexte. De asemenea, vor fi invitaţi să se alăture reţelei “Lideri Interculturali”, o platformă de schimb de competenţe şi cunoştinţe pentru organizaţiile societăţii civile şi tinerii lideri.
Alţi laureaţi sunt (în ordine alfabetică):
Întoarcere 180° – 180° Wende (Germania)
“Întoarcere 180°” conectează comunităţile de tineri pentru a-şi susţine colegii dezavantajaţi şi îi sprijină să-şi recupereze propriile vieţi prin recâştigarea mediului social. 180° Wende lucrează în cartiere abandonate, închisori şi şcoli pentru a oferi asistenţă rapidă şi informală tinerilor şi rudelor acestora. Mai multe informaţii: interculturalinnovation.org/180-turn.
Proiectul de reintegrare a copiilor soldaţi – Grupul de Reconciliere Locală (Uganda)
Proiectul “Child Soldier Reintegration” ajută foştii copii soldaţi să se împace cu comunităţile afectate de război din nordul Ugandei. Mai multe informaţii: interculturalinnovation.org/child-soldier-reintegration-project.
Antreprenori pentru diversitate E4D – Ventana a la Diversidad (Spania)
Proiectul “Antreprenori pentru Diversitate E4D” încurajează antreprenorii şi creatorii tineri din comunităţi marginalizate din regiunea ibero-americană să dezvolte idei inovatoare pentru a depăşi barierele, promovând cultura păcii, şi pentru a transforma comunităţile lor. Mai multe informaţii: interculturalinnovation.org/e4d-entrepreneurs-for-diversity.
Educaţie interculturală incluzivă pentru coeziune socială – Kachinland College (Myanmar)
Proiectul “Educaţie Interculturală Incluzivă pentru Coeziune Socială” încurajează şi echipează tinerii lideri din diferite medii etnice, lingvistice şi religioase din nordul Myanmar să devină facilitatori în dialogul intercultural, online şi offline. Mai multe informaţii: interculturalinnovation.org/inclusive-intercultural-education-for-social-cohesion.
Viaţa în versuri: conectarea diviziunilor culturale prin cântec – Darkspark (Canada)
Proiectul “Viaţa în versuri” invită tinerii să creeze cântece pop şi campanii digitale cu scop social, încuranjându-i să-şi împrumute vocile pentru schimbarea pe care vor să o vadă în lume. Mai multe informaţii: interculturalinnovation.org/life-into-lyrics-bridging-cultural-divides-through-song.
MinorMatters: Rewind; Rebuild – Fondul de Dezvoltare a Alianţei (Sri Lanka)
Proiectul “MinorMatters: Rewind; Rebuild” este o platformă web cu resurse pentru a echipa şi a încuraja cetăţenii, în special tinerii, să promoveze libertatea religioasă şi coexistenţa în Sri Lanka. Mai multe informaţii: interculturalinnovation.org/minormatters-rewind-rebuild.
Şcolile Păcii – Muzeul Audiovizualului (Salvador)
Proiectul “Şcolile Păcii” oferă o varietate de ateliere pentru tineri, de la mutică şi teatru la fotografie şi producţie audiovizuală, cu intenţia de a promova un leadership tânăr şi statutul de cetăţean responsabil şi de a întreţine o cultură a păcii prin artă şi cultură. Proiectul vizează şi profesorii, pe care îi învaţă despre prevenirea violenţei în şcoli. Mai multe informaţii: interculturalinnovation.org/schools-of-peace.
Sisterhood of Salaam Shalom Chapter Expansion – Sisterhood of Salaam Shalom (SUA)
Sisterhood of Salaam Shalom este o iniţiativă locală din America de Nord, care ajută tinerele şi femeile să-şi dezvolte relaţiile şi să acumuleze competenţe pentru a reacţiona rapid la incidente din comunităţile lor pentru a se uni în faţa urii. Mai multe informaţii: interculturalinnovation.org/sisterhood-of-salaam-shalom-chapter-expansion.
Femeile, campionii păcii – Asociaţia Drepturile Femeilor (Pakistan)
Proiectul “Femeile, campionii păcii” implică grupurile de femei marginalizate pentru a scădea diferenţa în procesul de luare a deciziilor şi pentru a creşte colaborarea între comunităţile diferite. Oferă o platformă de dialog despre pace şi îşi propune să încurajeze toleranţa în rândul comunităţilor prin contribuţia femeilor. Mai multe informaţii: interculturalinnovation.org/women-as-peace-champions.
Alianţa pentru Civilizaţie a ONU
Alianţa pentru Civilizaţie a ONU (UNAOC) este o iniţiativă a secretarului general al ONU care îşi propune să îmbunătăţească înţelegerea şi relaţia de cooperare în rândul naţiunilor şi al oamenilor din diferite culturi şi să reducă polarizarea la nivel local şi global.
UNAOC a fost fondată în 2005, la iniţiativa guvernelor Spaniei şi Turciei, sub auspiciile Naţiunilor Unite. În ianuarie 2019, secretarul general al ONU, António Guterres, l-a numit pe Miguel Ángel Moratinos Cuyaubé (Spania) ca înalt reprezentant al Alianţei pentru Civilizaţie a ONU. UNAOC este suţinută de Grupul de Prieteni, o comunitate de ţări şi organizaţii internaţionale care promovează în mod activ obiectivele Alianţei şi lucrează la nivel global, regional şi local.
Lucrând în parteneriat cu guvernele, organizaţiile internaţionale şi regionale, grupuri ale societăţii civile, fundaţii şi sectorul privat, UNAOC sprijină o gamă de proiecte şi iniţiative care îşi propun să creeze legături prin diversitatea culturală şi comunităţi.