Planul de echilibrare financiară depinde exclusiv de decizia politică, dat fiind modul în care funcţionează televiziunea publică
Televiziunea publică a trimis astăzi către Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) o solicitare pentru încheierea unui acord de eşalonare a plăţilor restante către stat. „Avem convingerea că înţelegerea corectă de ambele părţi a situaţiei poate conduce la soluţii eficiente”, se arată în adresa trimisă în atenţia lui Şerban Pop, preşedintele ANAF.
ANAF a blocat luni, 21 mai 2011, în totalitate, conturile operaţionale ale Televiziunii Române, din cauza datoriilor acumulate – din 2005 până la finalul lui 2011 – către bugetul de stat. La finalul anului trecut, acestea erau în valoare de 272.699 mii lei, din care circa o treime sunt penalităţi.
Blocarea activităţii TVR în perioadă electorală periclitează însuşi rolul televiziunii publice pe piaţa media, TVR fiind singura televiziune care are obligaţia legală de a reflecta campania electorală. „De asemenea, este pusă în pericol transmiterea iminentă a două evenimente sportive importante şi aşteptate de publicul larg: CE de Fotbal şi Jocurile Olimpice de la Londra”, se arată în documentul citat.
Tot astăzi, Alexandru Lăzescu, Preşedinte-Director General al TVR, a avut o întâlnire cu jurnaliştii şi reprezentanţi ai societăţii civile, pentru a răspunde întrebărilor acestora pe marginea situaţiei curente a televiziunii publice, aflată în blocaj financiar.
Lăzescu a spus că o radiografie completă a situaţiei financiare istorice a TVR – aşa cum ea a fost prezentată public, cu diverse ocazii, sub actuala administraţie – va putea fi consultată în perioada următoare. Aceasta a fost întocmită de Curtea de Conturi şi depusă la Cabinetul PDG al TVR în urmă cu două zile.
„Raportul Curţii de Conturi, care va fi depus la Parlament, confirmă în bună parte ceea ce am spus în repetate rânduri, cu privire la principalele cauze ale situaţiei financiare actuale (ex. contractele cu NBC Universal din 2004-2005 şi cu UEFA Champions League, din 2008, n.n.). Este o radiografie corectă făcută de o instituţie publică abilitată", a spus Alexandru Lăzescu în întâlnirea de astăzi.
Planul de echilibrare financiară a televiziunii publice – care prevede reformarea instituţiei, scăderea bazei de cheltuieli, corelate cu creşterea veniturilor prin indexarea taxei TV – depinde exclusiv de decizia politică, dat fiind modul în care funcţionează televiziunea publică. „Cadrul legal e total depăşit. Permite un amestec politic generos în activitatea instituţiei”, a spus Lăzescu.
Aseară, ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei şi-a exprimat îngrijorarea faţă de blocarea de către ANAF a conturilor televiziunii publice în plină perioadă electorală şi a făcut apel la factorii responsabili – atât din partea autorităţilor, cât şi din cadrul TVR – să găsească o soluţie urgentă care să garanteze dreptul publicului de a fi informat. Citiţi aici comunicatul ActiveWatch: //bit.ly/MJPB6w.
În ultimii doi ani , conducerea televiziunii publice a făcut cunoscute sursele de deficit şi paşii pentru redresarea financiară a instituţiei atât presei, cât şi întregii clase politice.