„Scanteia de la Praga”, scris de Andrei Tinu
Andrei Tinu a lansat vineri, 21 august 2015, la Sala de Marmură a Casei Presei, volumul „Scânteia de la Praga”, o prelucrare a tezei sale de doctorat, coordonată de profesorul Mihai Retegan. Volumul analizează evenimentele circumscrise „Primăverii” pragheze din 1968 și intervenției în forță a trupelor sovietice, est-germane, bulgare, poloneze și maghiare în Cehoslovacia.
În capitolul „Trei jurnaliști români, trimiși speciali la Praga”, Andrei Tinu recompune imaginea acelui moment pe baza documentelor provenite din Arhiva AGERPRES și a mărturiilor jurnaliștilor Ilie Ciurescu și Romulus Căplescu, trimiși, alături de Dumitru Tinu, tatăl autorului, la Praga în zilele ce au urmat invaziei trupelor celor cinci țări membre ale Organizației Tratatului de la Varșovia.
La evenimentul de lansare a volumului a participat şi Alexandru Giboi, directorul general al AGERPRES, care i-a mulţumit lui Andrei Tinu pentru un moment extrem de emoţionant din mai multe puncte de vedere:
„Primul este acela că am învăţat din cartea dânsului faptul că presa, în momentul în care se termină evenimentul pe care îl relatează, devine istorie, iar prietenul meu Andrei Tinu a avut această capacitate de a aduce istoria prezentă în Arhiva AGERPRES la viaţă, într-un stil cu totul special şi extrem de util generaţiei mele; generaţia mea care nu a prins Primăvara de la Praga, dar a prins evenimentele din 1989, la o vârstă fragedă pe atunci. Şi într-adevăr, Churchill a avut dreptate: Ca să poţi să te uiţi în viitor, trebuie să-ţi cunoşti trecutul”, a spus Alexandru Giboi.
Directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă a mai mărturisit că un alt motiv de emoţie îl constituie faptul că „această carte extraordinară începe cu o fotografie AGERPRES şi se încheie cu următoarele cuvinte: Arhiva AGERPRES, Fond 1968; Ştiri Externe”.
Printre invitaţii prezenţi la eveniment au fost şi Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei la București, Gabriela Madrova, viceconsul al Republicii Cehe în România, academicianul Răzvan Theodorescu, profesorul Dumitru Preda, ambasadorul României în Cuba, profesorul Silviu Miloiu, editorul Dan Mărgărit, Verginia Vedinaș, jurnaliștii Romulus Căplescu și Ilie Ciurescu, martori ai evenimentelor desfășurate la Praga și Bratislava acum 47 de ani.