Sezonul alergiilor de vară debutează după lunile aprilie și mai, spun medicii alergologi. Există mulți factori declanșatori ai alergiilor de vară, de aceea, cel mai important pentru persoanele alergice este să îi evite pe cât posibil.
Cauzele alergiilor de vară
Cel mai mare vinovat al alergiilor de vară este polenul. Și, chiar dacă primăvara a trecut, iar florile anumitor pomi nu mai eliberează polen, și în lunile calde anumite plante (iarba și buruienile, în general) pot declanșa alergii de vară.
sursa foto: Unsplash.com
Desigur, plantele care declanșează alergii de vară pot diferi de la o zonă la alta. Printre factorii declanșatori ai simptomelor la persoanele care suferă de alergii de vară sunt și unele plante și buruieni, precum:
- ambrozia
- familia de plante erbacee numită Graminee, din care fac parte: piciorul cocoșului sau golomăț; păiuș roșu; floarea fânului;
- familia de plante Asteraceae, din care fac parte Ambrosia artemisiifolia și pelinul negru, etc.;
- planta numită pir gros;
- planta numită vițelar (sub formă de iarbă de gazon) etc.
Ambrozia este unul dintre cei mai întâlniți factori declanșatori ai alergiilor de vară. Polenul plantei poate fi purtat de vânt zeci de kilometri și astfel poate „acoperi“ zone uriașe. Astfel, chiar dacă ambrozia nu crește în zona ta, este posibil să începi să te simți rău dacă ești alergic la polenul acestei plante.
Tot vara este perioada în care acarienii de praf, acele insecte de dimensiuni microscopice, pot crea probleme persoanelor cu alergii. Acarienii se dezvoltă în medii cu temperaturi mari, cu umezeală și căldură, zonele lor preferate fiind saltelele, țesăturile, covoarele etc. Din cauza acarienilor, multe persoane se confruntă cu simptome precum strănut, secreții nazale apoase, respirație șuierătoare.
Dacă vorbim de alergiile de vară, nu trebuie trecută cu vederea nici rinita alergică, numită popular și „febra fânului”. Numele ei este împrumutat de la anotimpul în care se cosește fânul, adică lunile de vară.
Însă, dincolo de nume, este bine să știi că pentru alergiile de vară adevărații vinovați sunt anumite buruieni și plante care cresc pe marginea drumurilor ori pe terenurile lăsate necultivate. Exemple în acest sens sunt: un gen de ierburi numit Lolium; o plantă erbacee numită timoftică și alte buruieni specifice țării noastre.
Recomandări pentru prevenirea alergiilor de vară
Există, din fericire, câteva măsuri pe care le poți adopta pentru a reduce reacțiile alergice la polen în lunile de vară, pentru a preveni alergiile. Discută mai întâi cu medicul tău alergolog sau cu farmacistul, pentru că îți pot recomanda un tratament pentru alergiile de vară, care este diferit de un tratament pentru răceală și gripă, deși unele simptome pot să pară similare.
Petrece mai puțin timp în aer liber
Limitează activitățile pe care le ai în aer liber atunci când valorile polenului din atmosferă sunt foarte ridicate. Există multe site-uri care oferă acest gen de informație, pe lângă temperaturile zilnice din orașul tău. Dacă vei limita timpul petrecut în aer liber, vei reduce cantitatea de polen pe care o inhalezi și vei calma simptomele alergiei.
Fă baie înainte de culcare
O măsură simplă este să îți faci duș și să îți șamponezi părul înainte de a merge la culcare. Astfel vei îndepărta polenul din păr și de pe piele și nu îl vei aduce pe așternuturi.
Închide ferestrele
O măsură indicată este să ții ferestrele închise în lunile de vară, mai ales noaptea, și să folosești un aparat de aer condiționat cu un filtru cât mai bun, care să nu lase alergenii să pătrundă în locuință.
Nu uita de tratamentul pentru alergii
Dacă știi că anumite simptome alergice ți se declanșează vara, fie de la ambrozie, fie de la alte buruieni, este bine să începi să îți iei tratamentul medicamentos înainte ca sezonul polenului să debuteze.
Schimbă-ți hainele
După ce ai lucrat în aer liber sau ai avut o activitate fizică, fă-ți duș, spală-ți părul și neapărat schimbă-ți hainele pe care le-ai purtat afară.