În anii ’70, cercetătorii din Marea Britanie au descoperit că umanitatea consumă mai mult decât poate produce planeta și, astfel, au venit cu ideea de Ziua Suprasolicitării Pământului sau Ziua Datoriei Ecologice. Practic, vorbim despre ziua din an în care am terminat resursele pe care le poate produce planeta în acel an. Dacă în 1970 această zi a fost la sfârșitul lunii octombrie, în acest an a fost pe 29 iulie. Practic, avem deja două luni de când consumăm „pe datorie”.
De la an la an consumăm mai mult, dar poluăm și mai mult. Soluțiile pot părea complexe, dar toate încep cu pași mici, care, dacă sunt urmați, vor aduce rezultate vizibile: de la alegerea produselor locale, la reducerea irosirii mâncării, alegerea bicicletelor în loc de mașini pe combustibil fosil, până la alegerea unor materiale reciclabile cu o amprentă ecologică mai mică.
În ultimii ani, plasticul a devenit „dușmanul colectiv”. Folosim prea mult plastic și de cele mai multe ori îl folosim foarte greșit. Ce înseamnă asta? Potrivit Comisiei Europene¹, generăm 25 de milioane de tone de deșeuri de plastic, dar mai puțin de 30% sunt colectate pentru reciclare. La nivel mondial, plasticul reprezintă 85% din deșeurile de pe plaje. Plasticul ajunge chiar în plămâni și în alimentele pe care le consumăm, iar efectele microplasticului asupra sănătății sunt încă necunoscute.
În acest context, autoritățile încearcă să promoveze reciclarea și utilizarea plasticului numai în cazuri strict necesare și au început proiecte internaționale de limitare a consumului. Chiar și așa, în Europa mai puțin de o treime din plastic este reciclat, având în vedere costurile ridicate de reciclare, dar și scăderea calității materialului după reciclare și poluarea rezultată din procesul de reciclare. Potrivit Parlamentului European², în fiecare an, producția și incinerarea materialelor plastice emit aproximativ 400 de milioane de tone de CO2 la nivel global.
Și totuși, cu ce am putea înlocui plasticul? Răspunsul este destul de simplu și surprinzător: aluminiu. Dozele de aluminiu sunt o opțiune mai prietenoasă atât pentru mediu, cât și pentru băuturile sau alimentele care sunt ambalate în ele.
Dozele de aluminiu și mediul înconjurător
Proprietățile aluminiului îl recomandă ca fiind cea mai durabilă opțiune pentru ambalarea băuturilor și a alimentelor. Dozele de aluminiu sunt 100% reciclabile și pot fi reciclate de nenumărate ori fără a-și pierde calitatea sau proprietățile. În plus, după 60 de zile de la reciclarea unei doze de aluminiu, aceasta poate ajunge din nou pe raft și se economisește astfel 95% din energia consumată pentru producerea sa. Ca proiecție, dacă toate dozele de aluminiu utilizate într-un singur an ar fi reciclate, s-ar economisi suficientă energie electrică pentru a alimenta 4 milioane de gospodării pe tot parcursul anului.
Avantajele dozelor de aluminiu
• Procesul de ambalare asigură calitatea băuturilor sau a alimentelor pentru o perioadă mai lungă de timp. Odată ambalate, băuturile sau alimentele își păstrează calitatea și prospețimea inițială, fiind protejate de contactul cu lumina, mediul exterior sau alte elemente contaminante.
• Dozele de aluminiu sunt ușoare și simplu de stivuit. Acest lucru oferă o eficiență ridicată în ceea ce privește depozitarea și transportul
• Când deschidem capacul unui recipient din aluminiu, putem fi siguri că suntem primele persoane care se bucură de conținutul acestuia
Știm că schimbarea începe cu primul pas, așa că vă încurajăm să alegeți dozele de aluminiu data viitoare când cumpărați o băutură.
¹ Comisia Europeană – Baza de date a comunicatelor de presă „Deșeurile din plastic: o strategie europeană pentru a proteja planeta și cetățenii și a sprijini afirmarea industriilor noastre”: https://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-5_ro.htm.
² Parlamentul European, Știri 2018 „Deșeurile din plastic și reciclarea în UE în cifre”: http://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/society/20181212STO21610/deseurile-din-plastic-si-reciclarea-in-ue-in-cifre.