Peste 40% dintre românii cu drept de vot nu s-au hotărât ce partid să voteze la alegerile parlamentare
În perioada 17-20 octombrie 2016, Institutul de Studii Sociale şi Politice a efectuat un sondaj de tip CATI reprezentativ la nivel național cu scopul identificării intenţiilor de vot şi preferinţelor electorale.
Satisfacţia cu viaţa şi direcţia României
La mijlocul lunii octombrie 2016, românii cu drept de vot au declarat că sunt mai degrabă satisfăcuţi cu propria lor viaţă. Totuşi, alegătorii sunt de părere că lucrurile merg mai mult într-o direcţie greşită decât într-o direcţie bună.
Participarea la vot şi preferinţele electorale
Majoritatea românilor cu drept de vot (79%) au luat parte, cel puţin o dată, la alegerile parlamentare. Peste 40% dintre românii cu drept de vot nu s-au hotărât pe cine vor pune ştampila la următoarele alegeri legislative, iar 16% ştiu că nu vor vota în această sesiune electorală. În acelaşi timp, 21% români cu vârsta de peste 18 ani ar vota în acest moment cu PSD iar 8% cu PNL. Candidaţii USR sunt preferaţi de 4% dintre românii cu drept de vot.
Preferinţele electorale puternice sunt manifestate de 43% dintre români. Reprezentanţii acestei categorii ştiu cu cine vor vota în decembrie. Astfel, la o prezenţă la vot posibilă de 43%, PSD ar putea câştiga alegerile cu 54%. Acesta ar fi urmat de PNL cu 21% şi de USR cu 10%.
Totuşi, 6 din 10 români cu drept de vot nu pot răspunde spontan cu cine vor vota la următoarele alegeri legislative. Dintre aceştia trei sferturi se declară nehotărâţi, iar un sfert nu se vor prezenta la urne. Peste jumătate dintre alegătorii români, indiferent de simpatiile şi antipatiile politice, consideră că PSD va câştiga alegerile parlamentare din iarnă.
Cu toate că cei mai mulţi români cred că PSD va fi partidul câştigător al alegerilor parlamentare, unul din patru cetăţeni cu drept de vot nu ar pune ştampila pe candidaţii acestui partid. PNL nu ar fi votat de aproximativ 20% dintre respondenţi. O treime dintre alegători nu au menţionat antipatiile lor politice.
O treime din electoratul român preferă să se uite la ştirile PROTV. Celelalte posturi TV urmărite de românii cu drept de vot pentru a se informa sunt: Antena 3, România TV, Realitatea, Antena 1, Digi24 şi TVR 1.
Ştirile Antena 3, România şi Antena 1 sunt urmărite cu interes de simpatizanţii PSD. În acelaşi timp, Realitatea TV este urmărită mai degrabă de simpatizanţii PNL, iar Digi24 este preferat de alegătorii care ar oferi votul candidaţilor USR.
Încrederea în personalitățile politice şi instituţii
Dacian Cioloş este figura politică în care românii au cea mai multă încredere (media de 5,23 din 10 puncte). Premierul este urmat în topul încrederii de preşedintele Klaus Iohannis (4,85) şi de Victor Ponta (4,56). La mijlocul clasamentului se află Călin Popescu Tăriceanu (4,10) și Nicușor Dan (3,90). Pe ultimele locuri ale topului încrederii s-au clasat: Liviu Dragnea (3,73), Traian Băsescu (3,60) şi Alina Gorghiu (3,52).
Dintre instituții, românii au mai degrabă încredere în Președinție, urmată de Guvern, Parlament şi partidele politice.
Activitatea guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloş a fost evaluată ca fiind mai degrabă nesatisfăcătoare decât satisfăcătoare. În cadrul acestei evaluări, 1 din 5 români au fost de părere că activitatea actualului Guvern a fost foarte nesatisfăcătoare. Media notelor acordate de respondenți activității Guvernului a fost 4,75, cu aproape 0,5 mai scăzută decât media încrederii în Dacian Cioloș.
În funcție de preferințele electorale, activitatea Guvernului este evaluată foarte diferit. Astfel, media notelor USR pentru Guvernul Cioloș a fost 7,44, media PNL-6,79, ALDE-4,53 iar votanții PSD au evaluat Executivul cu nota medie 3,47. Nehotărâții au apreciat prestanța Guvernului actual cu nota 5,17.
Rezultatele prezentate fac parte dintr-o cercetare cantitativă reprezentativă la nivel național cu o marjă de eroare de +4%. Eșantionul studiului a fost de 820 de respondenți cu vârsta peste 18 ani. Metoda de culegere a datelor a fost interviul telefonic.
Institutul de Studii Sociale și Politice (ISSPOL) este o instituție ce se ocupă cu studiul socialului și cu analiza politică și electorală. Acesta este membru al CULT Group din care mai fac parte Cult Market Research, CALL2B și ARENAS (ONG). Institutul de Studii Sociale și Politice oferă atât servicii clasice de cercetare, cât și soluții integrate pentru campaniile electorale.