Aproape două treimi (64%) din tinerii europeni au intenția de a vota în cadrul alegerilor parlamentare europene din 2014, în timp ce aproximativ o treime (35%) declară că este puțin probabil să voteze, conform unui sondaj al Comisiei în ceea ce privește participarea tinerilor la viața democratică. Tinerii sunt mai puțin interesați de a-și exprima votul decât părinții lor și arată o insatisfacție tot mai mare referitor la modul în care funcționează politica. Cu toate acestea, tinerii doresc să participe și solicită mai multe oportunități de a fi implicați în politică. Tinerii arată o puternică identitate europeană și o mai mare apreciere a integrării europene decât alte grupe de vârstă.
„Doresc să informez tinerii cu privire la alegerile parlamentare europene și la motivele pentru care este important să voteze. Săptămâna europeană a tineretului reprezintă o ocazie excelentă de a ameliora participarea activă a tinerilor în societate și de a prezenta realizările din ultimii 25 de ani de sprijin oferit de UE tinerilor din Europa” a afirmat Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.
Săptămâna europeană a tineretului (26 mai – 2 iunie) va pune accentul asupra participării cetățenești active a tinerilor în societate. Sute de evenimente vor fi organizate în cele 27 de țări ale UE, precum și în Croația, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Turcia. Săptămâna tineretului va sărbători, de asemenea, aniversarea de argint a sprijinului oferit de UE tinerilor, care a ajutat aproximativ 2,5 milioane de tineri și tineri lucrători să participe la schimburi transfrontaliere, la serviciul european de voluntariat și la alte activități educative nonformale.
Intenția tinerilor de a vota este în proporție de 75% sau mai mult în Belgia, Olanda, Suedia, Italia, Luxemburg, Malta și de 55% sau mai puțin în Cipru, Grecia, Estonia, Republica Cehă și Slovenia. Sondajul arată, de asemenea, că printre cei care intenționează să voteze, în jur de o treime (28%) sunt siguri că își vor exprima votul, în timp ce 11% declară că sunt siguri că nu vor vota. În rândul celor care probabil vor vota, nouă din zece o fac pentru că ei cred în importanța democrației, a Europei și a alegerilor europene. În rândul celor care probabil nu vor vota, doi din trei consideră că votul lor nu va schimba nimic.
Sondajul a fost realizat în luna aprilie 2013 în rândul a 13 000 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani din cele 27 de state membre ale UE și a 500 de tineri din Croația. Obiectivul a fost de a studia atitudinea tinerilor față de participarea în societate și la alegerile europene din 2014.
Context
35% dintre tinerii europeni declară că s-au implicat activ într-un club sportiv în anul anterior, 22% într-o organizație de tineret, 15% într-o organizație locală și 14% într-o organizație culturală. Cu toate acestea, 44% dintre tinerii europeni nu sunt implicați în nicio organizație. Este mai probabil ca cei care au participat activ la cel puțin o activitate sau în cadrul unei organizații să aibă în vedere depunerea unei candidaturi într-o sesiune de alegeri politice la un moment dat în decursul vieții lor (23% față de 14% care nu au participat) și, de asemenea, este mai probabil ca aceștia să voteze în cadrul alegerilor europene. Este mai puțin probabil ca respondenții care nu au participat la niciuna dintre activități să fie interesați de politică sau de alegeri (53% față de 41% care au participat).
O insatisfacție tot mai mare se manifestă în rândul tinerilor față de modul în care funcționează politica, conform studiului Comisiei realizat de London School of Economics privind „Participarea tinerilor la viața democratică”. Tinerii doresc să participe la viața politică, să fie ascultați și implicați în diverse moduri. Internetul și noile tehnologii sunt considerate a fi mijloace pentru o mai bună participare. De asemenea, tinerii solicită mai multe informații cu privire la politică și la alegeri și țin seama de cadrul instituțional specific care ar putea să le amelioreze participarea și reprezentarea. Organizațiile civice de tineret și cele ale comunităților înregistrează un succes în motivarea tinerilor în direcția implicării.
Tinerii se consideră cetățeni ai Uniunii Europene mai mult decât orice alt grup de vârstă, conform raportului Comisiei privind „Cetățenia UE și participarea la viața politică în rândul tinerilor”. 69% dintre tinerii respondenți (față de aproximativ 60% din grupul cu o vârstă mai înaintată) consideră că apartenența la Uniunea Europeană face parte din cetățenia lor. Numai 30% dintre tinerii europeni declară că se consideră exclusiv cetățeni ai țării lor (față de 38% din grupul cu o vârstă mai înaintată).
Programul actual Tineretul în acțiune își propune să inspire un sentiment de cetățenie activă, solidaritate și toleranță în rândul tinerilor europeni și să îi implice în clădirea viitorului Uniunii. Noul program pentru educație, formare, tineret și sport, Erasmus pentru toți, va continua să sprijine proiectele de tineret în perioada 2014-2020.
Săptămâna europeană a tineretului
Cea de-a 25-a aniversare a programelor UE pentru tineret se va sărbători printr-un eveniment la data de 31 mai, în Bruxelles. Acesta va include o dezbatere politică privind valoarea participării tineretului și va premia proiecte remarcabile din cadrul programului Tineretul în acțiune. Un panou electric de prezentare a proiectelor se va monta pe esplanada Parlamentului European în perioada 30-31 mai 2013.
În perioada 27-29 mai, va avea loc la Bruxelles o conferință privind Dialogul structurat al UE cu tinerii și cu organizațiile de tineret. Aceasta va reuni reprezentanți ai grupurilor de lucru naționale din statele membre. Conferința va contribui la schimbul celor mai bune practici în ceea ce privește desfășurarea dialogului structurat și va extrage concluzii asupra evoluției sale.
Pagini Utile
• Raportul Eurobarometu, rezumat și fișe de țară
• Studiu privind participarea tinerilor la viața democratică
• Raport privind cetățenia UE și participarea la viața politică în rândul tinerilor
• Portalul european pentru tineret
• Săptămâna europeană a tineretului
• Programe UE pentru tineret, 1988-2013
• Comisia Europeană: Tineret
• Pagina de internet a comisarului
• Urmăriți-o pe dna Androulla Vassiliou pe Twitter la @VassiliouEU