- Casa de Producție TVR vă invită să vizionați duminică, 25 octombrie, la ora 20.00*, pe TVR 3: „Alegerea lui Alexandru Suțțo”, după Dumitru Crudu, în regia lui Dominic Dembinski
Filmul de televiziune a câștigat premiul „Cea mai bună piesă a anului” – UNITER 2004 și premiul „Cel mai bun spectacol de teatru TV” – UNITER 2006.
„Filmul este o parabolă politică polemică, parodică, de actualitate şi comică, destul de inedit chiar între producţiile de gen ale TVR”, spune regizorul Dominic Dembinski. Din distribuţie fac parte Horaţiu Mălăele, Mihai Constantin, Răzvan Vasilescu, Virginia Mirea, Coca Bloos, Șerban Ionescu și alții. Echipa este completată de jurnalistul TVR Adrian Fulea, care joacă rolul unui reporter de televiziune. Filmările au avut loc în iulie 2005 şi au durat aproximativ două săptămâni. Locurile alese pentru filmări sunt Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Palatul Conac de la Căciulaţi, la 30 kilometri de Bucureşti, dar şi Cimitirul Bellu.
Producţia: Cezarina Hărăbor; Sunetul: Nicolae Băltăreţu; Decorul: Virgil Popa; Costumele: Lia Manţoc; Ilustraţia muzicală: George Marcu, Dominic Dembinski; Redactor: Zoe Bălan
DUMITRU CRUDU: ,,Alegerea lui Alexandru Suțțo” este o piesă foarte „românească”. E despre domnitorul Alexandru Suțțo și despre toată povestea care s-a petrecut în jurul vieții, dar mai ales a morții sale, iar spectacolul a prins la publicul camerunez și haitian. A prins chiar dacă acțiunea are loc undeva în Muntenia. De ce? Explicația e foarte simplă. Pentru că ei și-au citit în spectacol istoria lor. Nu au receptat spectacolul ca despre nu știu ce domnitor din nu știu ce țară din Europa, ci ca un spectacol despre istoria lor. Camerunezii l-au receptat ca un spectacol despre istoria și realitatea din Camerun. Iar haitienii, ca despre istoria din Haiti.
Despre cele două spectacole s-a scris și în presa culturală, dar eu nu le-am văzut. Au fost invitate și la festivaluri, iar în Camerun se mai joacă și azi. Și iată așa am ajuns eu să fiu singurul dramaturg român montat în Africa și America Centrală. Printre cele mai montate piese ale mele e „Alegerea lui Alexandru Suțțo”.
S-a făcut și un film de televiziune la TVR, premiat UNITER, în care au jucat mari actori români în regia și adaptarea reputatului regizor de teatru și televiziune Dominic Dembinski. A fost pusă în scenă la Botoșani, Piatra-Neamț, Iași, Chișinău. A fost plimbată și pe la festivaluri, iar, de curând, a fost montată și în Franța, de către compania de teatru Cassini, în regia aceluiași Benoit Vitse.”
Șerban Ionescu într-unul dintre ultimele lui roluri în teleplayul Alegerea lui Alexandru Șuțțo la TVR.
Într-un an extrem de greu pentru toată lumea, Televiziunea Română, prin Casa de Producție TVR, a reușit ceea ce părea imposibil: organizarea celei de-a patra stagiuni a programului Teatru în TVR. Privind în urmă suntem bucuroși că am putut să aducem atât de multe spectacole în grădina TVR, să bucurăm publicul și, mai ales, să oferim un spațiu sigur de joc într-un context atât de delicat
Duminică, 25 octombrie, la ora 21.30*, imediat după spectacol, tot pe TVR 3, vă invităm să urmăriți „Al patrulea gong: Apel la supraviețuire”, un reportaj de Elena Dinu
Invitați: Mircea Rusu, Crina Lință (Președinte Arte dell’Anima), profesor Bogdana Darie (UNATC), Crina Matei, Marinela Țepuș (director Nottara), Demeter András, Alexandru Voicu, Delia Riciu, Sever Bârzan, George Constantinescu (Teatrul de Artă), Silvia Gagu, Eduard Boț, Dana Porlogea, Răzvan Dragu, Bianca Holobut (coordonator TheDreamers).
Timp de 6 luni reflectoarele sălilor de teatru au fost stinse și decorurile au rămas, asemenea celor mai mulți actori, într-o tristă așteptare. Actorii au rămas fără obiectul artei și unii chiar și fără venituri. A fost greu și pentru managerii – care au fost nevoiți să găsească o soluție pentru a-i ține aproape pe spectatorii virtuali – dar a fost greu și pentru consumatorii de teatru.
Intervievații au povestit propriile experiente. Unii s-au angajat vănzătorii în supermarket, alții barmanii, alții au trăit din veniturile părinților, alții din economii.
Echipa TVR: Șef de producție: Cezarina Hărăbor / Make-up: Roxana Pletea, Daniela Mirică, Mioara Voicu / Stiliști: Silvia Băjan, Daniel Petrescu, Laura Tronaru / Postprocesare sunet: Marius Marin / Sound design: Răzvan Ionescu / Asistenți imagine: Grig Stoica, Alexandru Bengescu, Gorescu Puiu, Marian Clopot / Directori de imagine: Andrei Țoneș / Ștefan Stan, Remus Tigoianu, Claudiu Petringenaru, Dinu Mărgărint, Doru Iacovescu, Viorel Popescu, Andrei Radu / Colorizare: Paul Drăgușin / Videojurnaliști: Marius Avădanei, Sever Andrei / Editor de imagine: Cornel Tudorache, Costică Marciuc, Bogdan Sterpu
Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR difuzat pe canalele TVR.
Producător coordonator: DEMETER András István.
* Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră.