Archibald Cockren
Editura Herald
Voi la ce va ganditi atunci cand auziti cuvantul “alchimie”? La evul mediu, la vrajitori cu mantii? La imparati care isi doreau sa descopere Piatra Filosofala? La transformarea in aur a metalelor?
Archibald Cockren recunoaste ca imaginea laboratorului medieval in buna masura sinistru in care lucreaza un vrajitor cu o pelerina neagra este, in general, cea asociata cu alchimia. “Dar nu se cuvine sa trecem atat de usor cu vederea stiinta insasi sau, mai curand, arta care a castigat de partea sa devotamentul constant al oamenilor de cultura si interesul popoarelor de pretutindeni, de-a lungul a sute si chiar mii de ani, caci inceputurole alchimiei se pierd, intr-adevar, in negura vremurilor.” (p 11)
“Alchimia. Maestrul si Marea Opera” este un volum deosebit de interesant si bine scris dedicate alchimiei. Cititorii cartilor aparute in colectia “Mistere dezvaluite” a Editurii Herald sunt, cu siguranta, deja obisnuiti cu modul in care o informatia bogata este prezentata in mod concis si accesibil.
Archibald Cockren ne invita sa aflam intai informatii despre istoria alchimiei, aratand numeroasele legatura ei cu China de la inceputul erei crestine, cu Egiptul antic, Roma etc. Aflam despre primele scrieri alchimice, iar apoi despre alchimistii europeni, cei englezi avand un capitol separat, despre nume cunoscute precum Paracelsus, Contele de Saint-Germain, Basile Valentin si altii. Intr-un capitol putem citi fascinanta poveste a lui Nicholas Flamel, unul dintre cei mai cunoscuti alchimisti, cel care, se pare, ar fi reusit sa transforme metale in aur, alaturi de sotia lui, dupa zeci de ani de cautari si a realizat multe lucruri bune in acest mod.
Cea de-a doua parte a cartii este dedicata teoriei alchimiei la care autorul adauga comentariile sale. Partea este cu adevarat fascinanta pentru ca permite intelegerea mai profunda a acestei stiinte, a principiilor sale.
“… materia prima, miezul tuturor metalelor si substantelor este ceva in sine, fix, modificat de diversitatea de pozitie, temperatura etc. aceasta “Esenta” a fost intotdeauna recunoscuta de alchimisti ca fiind Originea Metalelor.” (p 76)
“In capitolul anterior s-a vorbit despre Mercur, Sulf si Sare ca aflandu-se in analogie cu Spiritul, Sufletul si Corpul. Ceea ce urmaresc, de fapt, sa spun este ca Spiritul Metalului (Pietrei) este Spiritul Mercurului (o esenta volatila care, in starea sa gazoasa, este Eter), ca Sulful este Sufletul sau Sangele, si ca Sarea este Cenusa sau Corpul.” (p 78)
Aflam in aceasta parte si despre Chintesenta (exista de fapt cateva capitole care ii sunt dedicate, o sa vedeti de ce).
Urmeaza apoi partea dedicata practicii alchimiei, cu medicamente obtinute din metale. “Alchimia, asa cum a demonstrat prin reprezentantii sai cei mai proeminenti, Paracelsus si Basile Valentin, nu este preocupata numai de realizarea Pietrei Folosofale, ci si de prepararea medicamentelor prin care se obtine separarea eterului de elementul grosier, acesta fiind de fapt adevaratul secret al Artei Spagyrice.” (p 104)
“Viata nu reprezinta un joc hazardat al norocului, ci o desfasurare si o dezvoltare a capacitarilor proprii, ca manifestare a Legii perfecte. (…)
Alchimia ne ofera viziunea inaltimilor pe care omul le poate atinge; ea ne invata ca adevarul este Triunic, adica Spiritual, Mental si Corporal; ca viitorul lui este mult mai maret decat se poate concepe in prezent, si ca Viata inseamna Lege si Intelepciune.” (pp 120-121)
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}