La sfârșitul lunii octombrie am semnat, tot pentru judetul Gorj, contractul de finanțare în valoare de 72 milioane lei pentru proiectul de modernizare a drumului județean 675b. Revenim după mai puțin de 6 săptămâni cu semnarea unui al doilea contract de reabilitare rutieră pentru că, așa cum am mai spus și cu alte prilejuri, o infrastructură de transport corespunzătoare este benefică atât pentru localnici, cât și pentru agenții economici, turiști și potențialii investitori”, a declarat Marius Nica, ministrul delegat pentru fonduri europene, după semnarea contractului de modernizare a drumului 675c din județul Gorj.
Proiectul de reabilitare a drumului județean 675C are o valoare totală de 90 milioane lei (din care 87,6 milioane finanțare nerambursabilă) și urmează a fi implementat în trei ani și jumătate de la semnarea contractului de finanțare.
Investiția va asigura modernizarea a peste 43 km de drum județean, construirea a 6190 m piste pentru biciclete și a 3200 ml de trotuare pietonale, modernizarea a 20 de stații de autobuz și reabilitarea a 10 poduri, iar în 16 zone cu probleme terasamentul drumului urmează a fi consolidat.
Modernizarea acestei infrastructuri de transport se va reflecta, printre altele, în gradul de creștere a mobilității populației și a bunurilor, reducerea costurilor de transport de mărfuri și călători, îmbunătățirea accesului pe piețele regionale, creșterea eficienței activităților economice, economisirea de energie și timp, creându-se astfel conditii pentru extinderea schimburilor comerciale si implicit a investitiilor productive. De asemenea, se va îmbunătăți gradul de acces a populației aflate în zonele de pe traseul drumului județean la serviciile de sănătate, sociale și educative din orașele și municipiile din zonă, ceea ce va determina o creștere a adaptabilității populației la nevoile pieței forței de muncă de la nivel regional și local, concomitent cu punerea în valoare și creșterea potențialului economic și social al arealului adiacent drumului județean, prin atragerea de investitori, în prezent descurajati de starea de viabilitate a drumului judetean. Pe de altă parte, va crește gradul de siguranță a circulației, se va reduce timpul de călătorie atât pentru persoanele care tranzitează zona în scop turistic, de afaceri sau personal, cât și pentru transportul de marfa, iar toate acestea vor contribui, într-un fel sau altul, la îmbunătățirea calității mediului înconjurător.
Proiectul are drept beneficiari întreaga populație a județului Gorj (aproximativ 365 mii de locuitori), pe cei 140 de agenți economici care își desfășoară activitatea în zonă și pe conducătorii auto care o tranzitează. De asemenea, segmentul de elevi este unul foarte important, pentru că acestora trebuie să le fie asigurat în deplină siguranță transportul de la domiciliu spre sediul unităților de învatamânt și retur.
Informații suplimentare despre proiect
Proiectul: „Modernizare drum județean (675C), cu originea în DN 67B, ce traversează localitățile Târgu Logrești, Popești, Bustuchin, Poiana Seciuri, Seciurile, Roșia de Amaradia, Becheni, Corșoru, Alimpești, Sârbești, Ciupercenii de Olteț, până în DJ 67” este finanțat prin POR 2014-2020, Axa prioritară 6 – Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritate de investiții 6.1 – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multi-modale.