Persoanele care au realizat venituri din investiții pe piața de capital din România sau din străinătate în anul 2021 au obligația de a declara câștigurile sau pierderile prin declarația unică.
Experții în consultanță fiscală de la GS Tax ne sfătuiesc să declarăm atât câștigurile, cât și pierderile prin declarația unică.
Stock exchange photo created by rawpixel.com – www.freepik.com
Declarația unică (Formularul 212) este documentul care se utilizează pentru declararea impozitului pe veniturile realizate şi a contribuțiilor sociale datorate anual, precum şi a impozitului estimat şi a contribuțiilor sociale datorate pentru anul următor. Printre veniturile obligatorii de declarat se regăsesc și veniturile realizate din investițiile la bursă.
Conform Codului fiscal (Legea nr. 27/2015 cu modificările și completările ulterioare) veniturile din investiții cuprind:
» venituri din dividende;
» venituri din dobânzi
» câștiguri din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate
» câștiguri din transferul aurului de investiții, definit potrivit legii;
» venituri din lichidarea unei persoane juridice.
Depunere declarația unică
Declarația unică se poate completa și depune cel mai ușor prin intermediul Spațiului Privat Virtual, dar dacă nu vrei să îți faci cont SPV, poți să o depui în format fizic direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire.
Termenul de depunere
Pentru veniturile realizate în anul 2021, termenul pentru depunerea Declarației unice este de 25 mai 2022, iar dacă aveți impozit de plătit, acesta trebui plătit tot până la 25 mai 2022.
Plata impozitului se face online prin Spațiul Privat Virtual și ghiseul.ro, după ce sumele de plată vor fi actualizate în platformă (actualizarea se poate face cu întârziere de câteva zile sau săptămâni de la depunerea Declarației Unice și trebuie luat in calcul acest interval de timp), sau prin numerar, mandat poștal sau card bancar prin POS-urile instalate la unitățile Trezoreriei.
Detaliile despre câștigul sau pierderea netă din transferul titlurilor de valoare se pot obține din Fișa de portofoliu primită la început de an de la brokerul tău. Câștigul se va impozita cu o cotă de 10%, iar pierderea netă se va reporta timp de 7 ani fiscali. Dacă ai pierderi reportate din anii precedenți, completează câmpul respectiv din declarație.
În cazul în care nu se depune declarația unică, în termenul legal, sancțiunile sunt de natură contravențională, iar cel care omite să depună declarația unică primește o amendă și pe baza situațiilor primite de la broker.