Agroland Agribusiness (BVB: AAB), companie antreprenorială românească, parte a grupului Agroland, specializată în vânzarea de inputuri pentru agricultura convențională și organică, vizează vânzări nete de 47,9 milioane de lei pentru anul 2022, EBITDA de 4,2 milioane de lei și un profit net de 3,3 milioane de lei. Compania își propune să devină furnizorul principal pentru piața agriculturii ecologice din România până în 2023.
„În 2022 ne propunem să ne consolidăm poziția pe piața agriculturii din România și să devenim unul dintre cei mai importanți furnizori de produse pentru fermierii care cultivă în regim ecologic. La nivelul companiei, avem stabilită o strategie axată pe mai multe paliere de dezvoltare, precum mărirea echipei, extinderea geografică, realizarea de parteneriate cu furnizori din România și din străinătate și lansarea unei game de noi produse din categoria pesticidelor, îngrășămintelor și nu numai. Cu toate acestea, ne așteptăm ca în acest an să înfruntăm și o serie de provocări, cele mai importante fiind cele legate de inflație și creșterea costurilor în toate industriile, în special în domeniul energiei. Chiar dacă prețurile inputurilor agricole au crescut semnificativ, la categoria de produse fertilizanți vedem o majorare a prețurilor de aproximativ 250%-300%, iar pentru fermieri nevoia de finanțare a crescut exponențial, în același timp pe trendul actual de creștere al prețurilor produselor alimentare, înseamnă că și fermierii se pot aștepta, la rândul lor, la o compensare în randament prin prețul crescut al produselor agricole din acest an,” a declarat Florin Radu, Director General al Agroland Agribusiness.
Cifrele vizate de companie în 2022 au fost publicate printr-un raport curent la Bursa de Valori București ce prezintă bugetul de venituri și cheltuieli al Agroland Agribusiness pentru anul curent. Compania continuă și în acest an să își mărească echipa cu zece noi angajați, care vor contribui la extinderea afacerii prin deschiderea a două noi birouri și depozite regionale, în București și Timișoara. Noile locații vor avea rolul de a mări aria de acoperire în regiunile Sud, Sud-Est și Vest ale României. În prezent, Agroland Agribusiness activează în zona de Sud-Vest a țării, respectiv în județele Dolj, Olt, Mehedinți, Argeș, Teleorman, Vâlcea și Gorj.
Tot anul acesta, Agroland Agribusiness are în vedere investiții în divizia de retail prin dezvoltarea unei game de produse ecologice pentru fermierii mici și gospodării – o parte din produse care sunt vândute către fermierii mari, dar și pachete specializate, de dimensiuni reduse, potrivite pentru nevoile acestora.
Ulterior, aceste produse vor fi introduse în rețeaua de magazine Agroland.
În ceea ce privește recuperarea creanțelor de la fermieri, compania va continua în 2022, ca și în anii trecuți, să acorde o atenție sporită acestei activități. În momentul de față, datorită eforturilor depuse în această direcție de-a lungul timpului, Agroland Agribusiness are o rată de recuperare a creanțor ridicată, de 99%, aspect ce contribuie la stabilitatea afacerii și un flux de numerar solid.
Acțiunile Agroland Agribusiness SA sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București începând cu data de 15 iunie 2021 și se tranzacționează sub simbolul AAB. Compania are o capitalizare de piață de peste 30 milioane de lei, iar începând cu data de 11 octombrie 2021, acțiunile AAB sunt incluse în indicele BET-AeRO dezvoltat de BVB pentru piața AeRO.