Anul 2009 a obligat investitorii in comunicare la inventivitate, la indrazneala de a pasi pe teritorii noi, neexplorate in trecut, la corelatii mai amanuntite intre cauza publicitara si efectul in vanzari, la evaluare meticuloasa a rezultatelor pentru fiecare euro investit.
Companiile mai agile, marketerii mai indrazneti au cautat prin culisele marilor canale media (televiziuni, reviste dedicate doamnelor, radio, bannere de internet, panouri stradale, etc) si au gasit oportunitati de nisa pe care alti indrazneti le-au generat in ciuda convulsiilor economice.
Un studiu de caz de succes pentru aceasta abordare este iaurtul Tnuva si campania acestuia din August, in mod obisnuit, o luna a amortelii comerciale. Campania a inclus doar cateva hypermaketuri (Carrefour Vitantis-Bucuresti, Cora Pantelimon- Bucuresti, Carrefour Focsani, Carrefour Braila, Real Bacau) si respectiv panourile publicitare amplasate in parcarile acestora pentru a-si promova indemnul comercial. A fost un experiment, caci panourile nu erau demult amplasate in aceste parcari, iar Tnuva nu considerase inainte acest mediu drept unul cu potential generos.
O luna de campanie si de cresteri spectaculoase in vanzari (pana la 86%) au oferit acestui “experiment” certificatul de succes. Tnuva va continua sa ne imbie inca de la parcarea masinii sa incercam bunatatile insiruite la raft si garantate sub propria sigla, iar antreprenorii indrazneti (compania Spectacular) care s-au gandit ca in parcare suntem mai atenti decat in pauza publicitara la televizor, isi vor extinde reteaua de panouri in toate hypermarketurile din tara.
Au aparut timid cu ceva ani in urma primele retete de “retail advertising” – adica mesaje publicitare amplasate in proximitatea rafturilor unde consumatorul ia in mod spontan decizia de cumparare. Fie ca era vorba despre pliante, capete de raft, carucioare de marfa sau shelf talkers, intrumentele publicitare de la locul vanzarii au inceput sa produca efecte. In consecinta, magazinul si spatiile sale de expunere au fost sufocate de sloganuri pestrite si mascote exotice, iar instrumentele cu pricina au ajuns sa sufere in privinta factorului- cheie: vizibilitatea.
Din nevoia de maxima vizibilitate, de “respiratie a mesajului”, din dorinta de a “antrena” mintea consumatorului cu cateva minute inainte ca el sa-si ia cosul de cumparaturi si sa intinda decis mana catre un anumit brand, din nevoia de a aduce intrumentele OOH acolo unde oamenii sunt mai predispusi la indemnuri publicitare s-a nascut reteaua panourilor amplasate in hypermareketuri. Tnuva a folosit 125 de panouri – si ele au ajutat la un August “peste plan”. In viitor, compania Spectacular promite 500 de panouri, astfel incat brandul gazduit de acestea sa fie in preajma cumparatorilor din toate hypermarketurile marilor orase. Asadar, acele branduri care “indraznesc” ar putea avea un 2010 “peste plan”.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}