Compania de consultanță imobiliară clujeană Impakt Imobiliare, specializată pe segmentele rezidențial, office și retail a avut în luna martie încasări similare cu media a 6 luni precedente, însă în luna aprilie s-au înregistrat încasări de doar 36% față de media primului trimestru din 2020, pe fondul stopării planurilor de expansiune a companiilor privind piața de office.
Principalul motiv al scăderii a fost blocajul din punctul de vedere al mobilității clienților, mai puțin frica de o evoluție negativă a prețurilor din piața imobiliară sau senzația de incertitudine.
Cea mai mare scădere, 83% s-a înregistrat în segmentul spațiilor comerciale și de birouri, companiile și-au adaptat activitatea conform contextului iar angajații și-au mutat activitatea de la birou, la domiciliu, în telemuncă.
„Ca și echipă, am activat într-un număr foarte redus și doar pentru situațiile necesare de finalizare a unor tranzacții pregătite anterior, am respectat normele impuse privind mobilitatea și necesitatea deplasărilor, totodată peste 60% dintre clienții Impakt Imobiliare vin prin recomandări sau sunt clienți fideli”, declară Cornelia Ștețco, Managing Partner, Impakt Imobiliare.
Ce caută în această perioadă românii, în materie de imobiliare în Cluj-Napoca
Tinerii și familiile la început de drum caută să își achiziționeze prima locuință, în scop personal și preferă apartamentele de 2–3 camere în general, pentru această categorie, prețurile se mențin la o medie de 1.800 Euro/mp, dar sunt cereri și pentru apartamente mai mari sau case pentru românii cu un buget de minimum 150.000 Euro.
În același timp, românii au încredere în continuare în investițiile imobiliare deoarece le consideră sigure iar cele mai căutate imobile pentru investiție sunt apartamentele de 2 camere, cu suprafețe între 45–55 mp pătrați, cu prețuri de pornire de la 85.000 Euro în zone centrale și semicentrale, zonele Iulius Mall, Sopor, cartierele din apropierea facultăților clujene.
Segmentul de chirii pe termen lung va fi afectat până în toamnă, datorită faptului că 60% dintre studenți au reziliat contractele de închiriere și vor reîncepe să închirieze în august-septembrie pentru viitorul an universitar, iar cei care nu au optat pentru reziliere, au solicitat reducerea chiriei lunare la jumătate, la fel ca și în perioada vacanței de vară.
Însă o pierdere intre 60-75% se va înregistra și în segmentul închirierilor de imobile pe termen scurt sau în regim hotelier datorită faptului că evenimentele de renume din Cluj-Napoca care atrăgeau turiști s-au anulat dar și limitarea mobilității și a mutării zonei de business în online. Acești factori influențează scăderea cererii de închirieri pe termen scurt.
Planurile Impakt Imobiliare
Anul 2020 a început cu multe tranzacții, ca urmare a contractelor finale de vânzare la imobilele noi, contractate în 2019 și cu inaugurarea primului birou sub franciza Impakt Imobiliare, Impakt Imobiliare Elite.
Pe termen lung, agenția imobiliară vizează expansiunea în Cluj-Napoca prin lansarea mai multor birouri sub Franciza Impakt Imobiliare dar și deschiderea de noi birouri în franciză în alte orașe precum Brașov, Timișoara, Iași, București și Oradea.
Cu privire la măsurile fiscale luate de autorități, Cornelia Ștețco, Managing Partner, Impakt Imobiliare declară:
„În sectorul comercial, pentru domeniile de activitate unde s-a impus sistarea activității, posibilitatea amânării sau reducerii unor cheltuieli ca și chiria spațiilor, taxelor, ratelor, posibilitatea accesării șomajului tehnic, aceste măsuri sprijină companiile să-și continue activitatea și astfel nu avem un val de eliberări de spații industriale, comerciale sau de birouri, care ar genera o adevarată criză a chiriilor pe aceste segmente.
Decizia de școlarizare online va îngreuna nivelul de activitate și mobilitate al părinților. Mulți dintre părinți depindeau de creșe, grădinițe sau școli cu program prelungit pentru a-și putea desfășura activitatea profesională, deschiderea acestora ar fi ajutat la capacitatea de repornire a activității și în consecință ar fi ajutat la revenirea mai rapidă a economiei.
S-a redus birocrația în multe instituții publice și se lucrează mult online, ceea ce ne salvează timp valoros, procedurile anevoioase și oarecum depășite pentru vremurile actuale s-au simplificat, activitatea cotidiană în relația cu instituțiile statului este mai ușor de implementat. M-aș bucura să văd în continuare această modalitate de lucru online cu instituțiile publice chiar și după această perioadă”.