Scufița Roșie nu trebuie să mai fie povestită de părinți, pentru a proteja lupul
Agent Green și Administrația Parcului Național Retezat (APNR) inaugurează la acest sfârșit de săptămână poteca tematică ”Calea Lupilor” pentru popularizarea valorilor naturale, tradiționale și istorice ale parcului și ale împrejurimilor acestuia.
Traseul Calea Lupilor traversează de la nord la sud Parcul Național Retezat și ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei. Parcul înființat în anul 1935 este cel mai vechi din România. Punctul de pornire al traseului este în zona Cârnic unde se poate face un popas la spectaculoasa cascadă Lolaia. De aici traseul continuă spre cabanele Pietrele și Gențiana întâi pe un drum forestier și apoi printr-o pădure a cărui sol este acoperit integral de mușchi, oferind turiștilor senzația că pășesc pe un covor moale. De aici traseul urcă în zona glaciară a parcului cu trecere chiar pe la Bucura, cel mai întins lac glaciar din România. Aici pot fi vizionate populații însemnate de capre negre și marmote, dar și vulpoiul Rici, un vizitator neobișnuit pentru aceste altitudini mari. Traseul continuă cu o coborâre prin trupuri de păduri virgine și printre arbori de conifere seculari către Poiana Pelegii. Urmează un nou urcuș până pe Șaua Plaiul Mic și coborârea finala către cabana Buta, cu sosire la complexul turistic Cheile Buții unde turiștii se pot relaxa după un traseu de o frumusețe inegalabilă, dar destul de solicitant. ”Retezatul adăpostește printre altele 1190 de specii de plante (dintre care 90 trăiesc doar aici), 185 de specii de păsări, 55 de specii de mamifere, cel mai întins lac glaciar (Bucura) și cel mai adânc lac glaciar (Zănoaga). Relieful glaciar înconjurat de păduri vaste nefragmentate, cu frecvente trupuri de păduri virgine este completat de cel carstic bogat în grote și peșteri. Vă invit să îl vizitați”, spune Zoran Acimov, directorul Parcului Național Retezat.
Au fost montate 3 panouri informative la Cârnic, Poiana Pelegii și la Cheile Buții. Acestea conțin informații despre traseu, despre importanța ecologică a lupului, biologia animalului, cum să recunoaștem un lup și urmele de lup, dar și reguli de respectat la vizitarea parcului.
Proiectul prin care a fost amenajată ”Calea Lupilor” are ca scop și educarea publicului cu privire la importanța protejarii lupului (Canis lupus), o specie de o importanță ecologică aparte, dar care a fost demonizată timp de mai multe generații. ”Lupul este un animal superb care evită omul. Poveștile și legendele care au defăimat lupul sunt de fapt niște mituri, iar povestea Scufița Roșie este cea mai mare greșeală pe care părinții o fac când o spun copiilor. Generațiile viitoare trebuie să crească protejând ultimele exemplare de lup și să ajute la refacerea populațiilor din această specie care încă se adăpostește în țara noastră. Lupul este un animal social care trăiește de obicei în haite de maxim 10 indivizi, preferând ca habitat râpele împădurite și însorite unde își fac culcuș în locuri neumblate. Pe durata perioade de creștere a puilor, lupii petrec timpul în familie, reunindu-se în haită iarna pentru a-și mări șansele de procurarea hranei.”, a spus Gabriel Păun, ecolog și Președinte Agent Green.
Poteca tematică ”Calea Lupilor” a fost amenajată cu ajutorul voluntarilor organizației și rangerilor parcului prin programul Spaţii Verzi (componenta arii naturale protejate) finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România.