Organizatia Agent Green a inaintat astazi subcomisiei parlamentare pentru Codul Penal propunerea pentru definirea crimei ecologice si o serie de 20 de sugestii de agresiuni asupra mediului care sa fie sanctionate penal.
Asociatia de protectia mediului Agent Green este preocupata de cresterea numarului de agresiuni asupra mediului si de efectele acestora pentru societate, economie și biodiversitate. Astfel de agresiuni reprezinta o amenintare la adresa mediului si necesita prin urmare un raspuns adecvat. ”Starea actuala a factorilor de mediu (aer, apa, sol) demonstreaza ca actualele sisteme de sanctionare nu sunt suficiente pentru a garanta respectarea in totalitate a legislatiei privind protectia mediului. O astfel de respectare poate si trebuie consolidata prin definirea crimei ecologice si prin prevederea de sanctiuni penale pentru savarsirea de astfel de crime. Sanctiunile trebuie sa aiba un caracter descurajant mai ridicat pentru activitatile care provoaca daune semnificative aerului (troposfera, stratosfera), solului, apei, faunei si florei. Mai mult, nerespectarea obligatiilor legale a autoritatilor competente de a actiona poate avea acelasi efect ca un comportament activ si trebuie, prin urmare, sa fie considerata infractiune si sa faca la randul sau obiectul unor sanctiuni corespunzatoare.”, a spus Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.
In opinia Agent Green crima ecologica ar trebui definita drept orice încălcare de către persoane fizice, juridice și de către organizații criminale ale legislaţiei de mediu și care au ca rezultat moartea sau prejudicierea gravă a persoanelor, animalelor şi plantelor.
Lista de infractiuni de mediu propusa de Agent Green pentru Codul Penal include si taierile ilegale de padure, otravirea apei, incendierea vegetatiei, aprinderea si folosirea focului in ariile naturale protejate, zoofilia, comertul cu specii de flora si de fauna protejate, vanatoarea din placere, depozitarea improprie a deseurilor periculoase, distrugerea spatiilor verzi, comercializarea de alimente si bauturi expirate, contaminate sau cu aditivi neautorizati, folosirea materialelor explozibile, a curentului electric si a troleelor de fund pentru pescuit, organziarea de lupte intre animale, cultivarea de organisme modificate genetic neautorizate, exploatarea animalelor salbatice la circ sau detinerea acestora in colectii personale, instigarea si complicitatea la crime ecologice savarsite cu intentie.
In Uniunea Europeana a fost adoptata in luna decembrie 2008 Directiva 2008/99/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind protectia mediului prin intermediul dreptului penal. ”Demersul organizatiei Agent Green este in linie cu prevederile europene in ceea ce priveste clasificarea unor agresiuni asupra mediului drept crime ecologice. Este timpul sa preluam si in Codul Penal din Romania notiunea de crima ecologica si sa se stabileasca clar care agresiuni de mediu vor fi sanctionate penal. Cei ce ne otravesc apa, aerul si alimentele trebuie pedepsiti pe masura faptelor lor, iar autoritatile care nu actioneaza pentru aplicarea sanctiunilor trebuie acuzate de asemenea de crima ecologica”, a spus Daciana Sarbu, membru in Comsiia de Mediu a Parlamentului European.
{mosloadposition user10}