Guvernul trebuie să interzică becurile clasice mai puternice de 65 W
Agent Green înlocuiește astăzi toate becurile incandescente din Ministerul Culturii cu becuri eficiente energetic și instalează colțul verde pentru reciclarea surselor de lumina uzate [nota 1]. Acțiunea este realizată de 15 voluntari care demontează cele 190 de becuri vechi spre a fi reciclate și montează în locul lor altele noi și economice oferite de Philips. Cu această activitate Agent Green lansează oficial campania ”Green my light” în cadrul programului ”Eu pot salva planeta” [nota 2].
După acțiunea de astăzi Ministerul Culturii va putea face economii de 17754 RON anual și își va putea reduce emisiile de dioxid de carbon cu 24320 kg [nota 3], adică tot atâta cât ar polua un autoturism care ar parcurge 162133 km [nota 4]. Becurile economice sunt surse de iluminat eficiente energetic. Acestea consuma cu până la 80% mai puțina energie decât cele incandescente (clasice) și au o durată de functionare de până la 6 ori mai mare. Utilizarea lor reduce consumul de energie și astfel contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. ”Suntem impresionați că ecologiștii au ales ministerul nostru pentru a începe campania de ecologizare a luminii. Credem că salvarea climei prin trecerea la becuri economice poate și trebuie să devină o cultură în toate ministerele. Să folosești un bec economic și să îl reciclezi pe cel vechi sunt gesturi simple care fac bine facturii la energie și mediului”, a spus Theodor Paleologu, ministrul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național.
Becurile economice si tuburile fluorescente, ca orice deseu electric si electronic, nu trebuie aruncate la gunoi, ci reciclate. Reciclarea se face conform cu Directiva Europeană 2002/96/CE și cu Hotărârea de Guvern 448/2005. Garanția că un produs nou achizitionat va fi reciclat corespunzator o reprezinta aplicarea timbrului verde. Acesta trebuie sa fie afisat vizibil la raft și pe documentele de vânzare. Este bine de știut că orice magazin care vinde becuri este obligat să primească in raport de schimb 1 – la – 1 un bec uzat pentru fiecare bec nou cumpărat de clienți. Toate becurile economice trebuie marcate cu numele producătorului și cu pubela barată care simbolizează că asemenea becuri trebuie reciclate și nu aruncate la gunoi. ”Felicităm ministerul pentru că este primul care a răspuns chemării noastre de a salva clima. Odată cu schimbarea becurilor din minister am adus cu noi și un Colț Verde pus la dispozitie in mod gratuit de Recolamp pentru a colecta separat becurile uzate pentru reciclare. Oricine poate recicla deseurile de surse de lumina pentru a proteja mediul de poluare. Acestea pot fi duse la magazinele care vând becuri și care au amenajate astfel de locatii de colectare”, a spus Gabriel Păun, Președinte, Agent Green.
Odată cu adoptarea Regulamentului CE 244/2009 al Comisiei Europene pentru implementarea Directivei 2005/32/CE a Parlamentului European și a Consiliului toate sursele incandescente mai puternice de 80 W vor fi interzise de la 1 ianuarie 2009, iar cele mai puternice de 65 W începând cu 1 septembrie 2010. ”Studiile științifice și realitatea actuală arată că procesul de încălzire globală a climei s-a accelerat și că este nevoie de măsuri radicale imediate. Agent Green consideră că România poate și trebuie să demonstreze că este responsabilă făță de impactul fără precedent al încălzirii globale care ne afectează pe toți. Considerăm că si Guvernul României trebuie să sprijine renuntarea la sursele incandescente mai puternice de 65W de la 1 ianuarie 2010”, a încheiat Păun.
Agent Green cere Guvernului României să:
– folosească becuri economice în toate instituțiile sale și să le recicleze pe cele uzate
– să interzică becurile incandescente mai puternice de 65 W începând cu 1 ianuarie 2010
{mosloadposition user10}